HVA INNRØMMER HAN EGENTLIG? Sportsverdenen venter i spenning på hva Lance Armstrong faktisk vil ta ansvar for i intervjuet med Oprah Winfrey. Foto: SCANPIX/AFP / HARPO STUDIOS, INC / GEORGE BURNS
HVA INNRØMMER HAN EGENTLIG? Sportsverdenen venter i spenning på hva Lance Armstrong faktisk vil ta ansvar for i intervjuet med Oprah Winfrey. Foto: SCANPIX/AFP / HARPO STUDIOS, INC / GEORGE BURNSVis mer

Nye lekkasjer: Armstrong nekter for mesterhjerne-rolle

Bestrider USADAs beskyldninger.

(Dagbladet): Dopingdømte Lance Armstrong sa tidligere i dag til nyhetsbyrået AP at han fortalte «alt» til Oprah Winfrey i intervjuet som sendes i natt.

I en sms skrev amerikaneren følgende:

- Jeg la alle kortene på bordet, og når det blir sendt, kan folk selv avgjøre hva de synes.

Ifølge Washington Post vil imidlertid ikke Armstrong gå med på alle det amerikanske dopinbyråets (USADA) beskyldninger i rapporten som strippet ham for ære og syv Tour de France-titler i høst.

Avviser mesterhjerne-rolle
Avisa skriver at han i Oprah-intervjuet vil argumentere mot USADAs påstand om at han var mesterhjernen bak det systematiske dopingmisbruket i US Postal Service-laget.

Han argumenterer også hardt for at dopingkulturen i sykling var svært omfattende og noe «alle» drev på med, og nekter for at han presset lagkamerater til dopingmisbruk.

Blant annet skal Armstrong ha påpekt at flere av lagkameratene startet dopingmisbruket før de kom til US Postal-laget.

Søksmål på rekke og rad
Ifølge NTB forlot Lance Armstrong hjemmet sitt i Austin og reiste til Hawaii med familien etter opptaket med Oprah Winfrey.

Amerikaneren møter to søksmål som følge av avsløringene den siste tiden, og flere kan være på vei.

Det mest alvorlige, det såkalte varslersøksmålet som er tatt ut av tidligere lagkamerat Floyd Landis, går på at Armstrong skal ha svindlet det statseide postvesenet for opp mot 100 millioner norske kroner i forbindelse med US Postal-satingen.

Det kan få tilslutning fra det amerikanske justisdepartementet innen fristen går ut torsdag, og har potensielt store økonomiske konsekvenser for Armstrong.

Amerikansk lovgivning sier forøvrig at varsleren i slike søksmål, i dette tilfellet Floyd Landis, kan tilkjennes opp mot 30 prosent av erstatningssummer som faller til staten. Ettersom en tredobbel erstatningssum ikke er uvanlig, kan Landis sitte igjen med 30 millioner kroner for sin rolle i avsløringene.

Første del av Oprah-intervjuet sendes i Norge på TV-kanalene Discovery Channel og TLC fra klokken 3 natt til fredag. Også nettstedet Oprah.com overfører OWN-sendingen direkte.

Andre del vises natt til lørdag.