Nye mål - pluss en million eller ti

SEINT i fjor høst dro jeg med den lille kameratgjengen jeg trener i KFUM Oslo til Notodden. Vi skulle spille treningskamp mot hjemmelaget der fordi begge klubbene noen dager etterpå var klar for kvalikspill til 2.divisjon.

Notodden stilte med robuste gutter som sparket en direkte fotball som passet det duvende jorddekket på den stadion der forgjengeren Snøgg engang hadde et respektert fotballnavn.

På det nivået var ikke fjorårsutgaven. Litt taktisk naive og dårlig trent for kjappe overganger imot. Da vår høyst lokale toppscorer Jonner\'n smalt inn 3-0 på volley fra skrått hold tjue minutter før slutt, regnet vi med at den treningskvelden var ferdig.

Det var den ikke.

Og langt viktigere: I år er Notodden Fotball blant favorittene i 2. divisjon, avdeling 1, og regner med å bruke 8 - åtte - millioner kroner på mange av de fotballbeina som så ganske stusselige ut for et halvår siden.

Med andre ord: Det er fotballstart og alt er mulig for dem som tror.

I ETTERKANT innrømmer jeg gjerne at jeg ikke levnet Notodden noen sjanser i kvaliken da Mjøndalens trener seinere ringte for å høre litt om nivået.

For å være ærlig: Jeg gratulerte ham med opprykket på forhånd.

Sånt er dumt gjort. Særlig fordi jeg visste at mens den gamle arbeiderklubben Mjøndalen driver omtrent som før i brunt med basar og dugnad rundt slitne Neder Eiker Stadion, var kapitalen i ferd med å overta styringen over fotballen i den engang like stolte arbeiderbastionen Notodden.

I fotball gjør sånt noe med resultatet.

I FØRSTE OMGANG i hvert fall med målene.

Forleden begynte den nødvendige oppussingen av Notodden Stadion i anledning opprykket. Da fant man ut at målene var for lave. På det verste manglet det 10 centimeter nær stolpene; etter sigende fordi alle keeperne gjennom åra har sparket jord mot stengene for å få best mulig feste under knottene fra utgangspunktet i midten.

Slik er det mye kommer fram når man pusser opp for å bli ny storklubb.

FOR EKSEMPEL at Tinfoss-sjef Kjetil Holta som har hjulpet fram flere av millionene som skal bringe fotball-lykke til Notodden i grunnen ikke var medlem av klubben og derfor ikke kunne bli valgt inn i styret for sin nye hobby:

-  I denne saken er det noen som har gjort et dårlig håndverk, kommenterte Holta til avisa Varden før årsmøtet i vinter.

Andre kan kanskje synes det er fotballhjertet det skorter på når medlemskapet i den lokale klubben ikke er en selvfølge før millionene triller.

I TAKT med fotballens styrkede posisjon som det fremste lokale underholdningstilbudet landet rundt, blir kjapp suksess og raske penger stadig tettere knyttet til hverandre.

Denne kombinasjonen skjer på alle nivåer. Mens en skipsreder i Ålesund neste lørdag inviterer hele byens befolkning til storslagen folkefest på nye Color Line Stadion, håper en pubeier i Stavanger på å vinne 3.divisjon avdeling 14 med tusenlappene han har stukket i hånda på mer eller mindre slitne lokale fotballstorheter.

Kanskje blir ikke Stavanger IF noen suksess, men det ble for så vidt ikke treningskampen vår på Notodden heller.

Vi tapte 4-3 med Jonner\'n som reservekeeper i sluttminuttene.