MATCHVINNER: Mohamed Elyounoussi satte inn 2-1 og avgjorde U21-guttas skjebnekamp mot Sveits på Marienlyst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MATCHVINNER: Mohamed Elyounoussi satte inn 2-1 og avgjorde U21-guttas skjebnekamp mot Sveits på Marienlyst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Norge U21 nærmer seg nytt mesterskap

Nye Norge et langt skritt nærmere EM etter råsterk seier. Det skaper problemer for Frankrike og Spania

Norges U21-gutter slo nr. 11 i Europa og ligger nå godt an til å bli et av tolv lag i U21-EM i Polen neste sommer. Det kan gå på bekostning av fotballstormakter som Frankrike, Spania, Kroatia, Belgia og Nederland.

Norge U21 - Sveits U21 2-1 (1-0)

DRAMMEN (Dagbladet): Real Madrids Martin Ødegaard og Hannovers Iver Fossum var tilbake på deres tidligere hjemmearena Marienlyst, men det var Vålerengas Ghayas Zahid og Basels Mohamed «Moi» Elyounoussi som stjal showet og scoret målene i skjebnekampen mot Sveits

2-1-seieren over Sveits i Drammen betyr at Norge er et langt steg nærmere U21-EM i Polen neste sommer hvor de elleve beste europeiske lagene får delta i tillegg til vertsnasjonen. Det er en sterk prestasjon etter å ha vært uheldige med trekningen sett i lys av UEFA-rankingen.

Før EM-kvalifiseringen var nemlig Sveits' U21-landslag rangert som Europas ellevte beste og nesten førsteseedet, mens Norge var nr. 25 i Europa. Gruppevinner England var ranket som nr. 2 i Europa på U21-nivå med bare Spania foran seg.

Mois stikk

- Det så ikke ut som om Sveits var nr. 11 i Europa. Vi hadde full kontroll og burde vunnet enda klarere, sier gårsdagens matchvinner Mohamed Elyounoussi til Dagbladet.

Frankrike, Spania, Kroatia, Belgia og Nederland er blant fotballgigantene som helst hadde sett et norsk tap på Marienlyst for å øke deres sjanser til å bli blant de fire beste toerne som skal ut i EM-playoff før neste sommers U21-mesterskap. Disse stormaktene er alle i faresonen for å havne utenfor de beste toerne, men kan også møte Norge i en eventuell playoff.

- Spania er en tøff oppgave, men denne gjengen kan slå de fleste. Vi fikk mye kritikk etter England-kampen for å være for offensive. Derfor har vi jobbet mer med det defensive. Mot Sveits satt det meste, sier Ødegaard til Dagbladet.

Ødegaard i perlehumør

Real Madrid-talentet ble i likhet med Iver Fossum hyllet av hjemmefansen i gjensynet med Marienlyst.

PÅ GAMLE TRAKTER: Martin Ødegaard og Iver Fossum spilte sammen i Strømsgodset. I dag var de tilbake på Marienlyst for det norske U21-landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PÅ GAMLE TRAKTER: Martin Ødegaard og Iver Fossum spilte sammen i Strømsgodset. I dag var de tilbake på Marienlyst for det norske U21-landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det var veldig moro. Det er utrolig gøy å få spille for Norge på min tidligere hjemmebane. I natt skal jeg endelig få meg en natt hjemme også, sier Ødegaard og smiler.

Så går turen til Kasakhstan for å sikre EM-playoffen. Der Norge et av lagene som ligger best an etter kveldens viktige seier mot tabellnabo Sveits. EM-kvalifiseringens siste kamp finner sted på tirsdag når Norge skal sikre playoff-plassen med seier borte mot svake Kasakhstan.

De fire beste toerne skal gjøre opp om to EM-plasser i tillegg til de ni gruppevinnerne og vertsnasjonen Polen. Landslagssjef Leif Gunnar Smerud var godt fornøyd da han snakket med Dagbladet etter kampen.

- Vi kunne ha vunnet enda mer. 2-1 gir ikke et korrekt bilde av kampen, men det ble spennende og nervepirrende likevel, sier Smerud.

Moi og Zahid plaget Sveits

Den første sjansen på Marienlyst ble skapt av de norske unggutta da Ghayas Zahid spilte vegg med Mohamed «Moi» Elyounoussi, men pasningen videre til Mads Møller Dæhli i drømmeposisjon ble til slutt avverget.

Etter det tok Norge over initiativet og styrte banespillet. Ødegaard vandret ofte vekk fra sin hengende spissrolle og gikk dypt i banen for å involvere seg mest mulig i spillet. Etter 22 minutter testet han ut skuddfoten, men forsøket var ikke spesielt imponerende.

Nærmere scoring var Moi i det påfølgende angrepet, men timingen satt ikke godt nok til å notere seg for dagens første nettkjenning. Like etter prøvde Basel-spissen seg på et akrobatisk brassespark. Scoring ble det ikke, men de norske supporterne applauderte likevel forsøket.

AKTIV: Mohamed 'Moi' Elyounoussi var et konstant uromoment på topp for Norge og fikk til slutt uttelling da han satte inn 2-1. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AKTIV: Mohamed 'Moi' Elyounoussi var et konstant uromoment på topp for Norge og fikk til slutt uttelling da han satte inn 2-1. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Heller ikke sveitserne var ufarlige. Eter at Norge hadde dominert i en halvtime, var Michael Frey bare centimetere unna 0-1. Fem minutter før pause var Moi like nær scoring i motsatt ende av banen. Birger Meling fant Zahid foran mål, før ballen endte opp hos Moi, men Yvon Mvogo i Sveits-buret reddet headingen på mesterlig vis.

Rett før hvilen kom imidlertid Norges velfortjente scoring. Zahid spilte fri Moi med en nydelig stikker. 22-åringen fintet seg forbi Levent Gülden med en helfrekk flikk, ble felt og gikk i bakken. Men i stedet for norsk straffespark, snappet Zahid opp ballen og sendte den iskaldt i hjørnet.

Kalddusj tross godt spill

Leif Gunnar Smeruds elever åpnet forrykende etter sidebytte. Først kombinerte Zahid, Ødegaard og Elyounoussi på vakkert vis, før sistnevnte havnet alene med keeper, men uten uttelling. Etter 49 minutter ble Moi spilt fri på ny, denne gang av Møller Dæhli, men nok en gang ble det bare nesten for Basel-spissen.

Etter en drøy times spilt viste Ødegaard at han har jobbet med skuddteknikken. 17-åringen banket til fra 20 meter, og Mvogo måtte helt opp i krysset for å slå ballen ut til hjørnespark. Men i stedet for at Norge gikk opp i 2-0, utliknet Sveits etter 65 minutter.

SCORET: Ghayas Zahid satte inn 1-0 for Norge mot Sveits i den viktige U21-landskampen på Marienlyst stadion. Mohamed «Moi» Elyounoussi lå nede og ropte på straffespark mens Vålerenga-spilleren banket ballen i mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SCORET: Ghayas Zahid satte inn 1-0 for Norge mot Sveits i den viktige U21-landskampen på Marienlyst stadion. Mohamed «Moi» Elyounoussi lå nede og ropte på straffespark mens Vålerenga-spilleren banket ballen i mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Edimilson Fernandes utnyttet passivt norsk forsvarsspill - som vi dessverre har sett før hos dette meget spennende offensive mannskapet - da han snappet opp en dårlig klarering, brøytet seg fram og banket inn 1-1.

Endelig for Moi

Et sveitsisk poeng ville ikke ha vært representativ for kampen, men elleve minutter før slutt kunne endelig Norges spydspiss juble.

Dæhli fant Anders Trondsen, hvis innlegg var perfekt timet og havnet i beina til Moi. Denne gang var det slutt på marginene imot for sarpingen, som enkelt styrte inn 2-1 til Norge.

Etter kampen var Moi i likhet med Smerud strålende fornøyd med sluttresultatet.

- Det føles utrolig godt. Vi spilte god fotball, og vi ga absolutt alt. Jeg synes vi vinner fortjent 2-1.

Han påpeker også at Norge hadde flere gode sjanser til å score flere mål, og at det er noe de må ta med seg til den siste kampen mot Kasakhstan.

- Det blir en tøff kamp. Vi skal være bedre enn dem, men det er bortebane og de jobber hardt. Vi skal gi full gass så får vi se.