Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

U21-landslaget nærmer seg EM i Polen

Nye Norge i Europa-toppen. Nå tar Dæhli og U21-gutta et oppgjør med kritikerne: - Vi mangler ikke fysikk

Norges U21-landslag seiler opp som en topp 10-nasjon i Europa. Mohamed Elyounoussi, Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli frykter ingen motstandere og slår tilbake mot kritikerne.

SAMSPILL: Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli er Norges to mest omtalte fotballtalenter og jublet sammen for den viktige 2-1-seieren over Sveits. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SAMSPILL: Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli er Norges to mest omtalte fotballtalenter og jublet sammen for den viktige 2-1-seieren over Sveits. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Norge var mange hakk bedre enn Europas ellevte beste U21-landslag, Sveits, og kapret andreplassen bak England i en av de presumptivt tøffeste EM-kvalifiseringsgruppene.

Etter 2-1-triumfen over sveitserne, må Norge bare slå Kasakhstan borte for å sikre en av de fire playoff-plassene, hvor halvparten får EM-plass i Polen neste sommer. I så fall vil de norske unggutta beviselig være blant de tolv beste i Europa og komme til et EM som kan ryke for stormakter som Spania, Frankrike, Kroatia, Belgia og Nederland.

- Jeg er stolt. Dette er en ydmyk og hardtarbeidene gjeng som det bor så mye i. England-kampen var ikke bra, men folk må huske at vi er unge. Folk må være tålmodige og ikke slakte oss etter bare én dårlig kamp, sier Mats Møller Dæhli til Dagbladet.

Martin Ødegaard (17) støtter Møller Dæhli (21), men forstår samtidig kritikken U21-landslaget fikk etter å ha gått fra å storspille mot England til å kollapse fullstendig i samme kamp.

ENDELIG TILBAKE: Mats Møller Dæhli viste glimt av kvalitetene som gjorde ham til Norges heteste spiller for noen år siden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ENDELIG TILBAKE: Mats Møller Dæhli viste glimt av kvalitetene som gjorde ham til Norges heteste spiller for noen år siden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det ble mye da både vi og A-landslaget gikk på smeller. Da hører det med at det kommer kritikk. Slik er dette gamet, men jeg er enig med det Mads sier, forteller Ødegaard til Dagbladet.

Den nye norske generasjonen har fått kritikk for manglende fysikk og defensive kvaliteter. 17 år gamle Ødegaard har imidlertid bygd på seg mye muskler siden gjennombruddet som 15-åring og var blant de som scoret best på Real Madrids fysiske tester i sommer.

- Det stemmer at jeg gjorde de bra på de testene. Jeg scoret spesielt høyt på kondisjonstestene, forteller stortalentet til Dagbladet.

Uenig i kritikken om manglende fysikk

Dæhli er ikke enig i de som mener at «nye Norge» mangler fysikk.

- Det er jeg veldig uenig i. Vi jobber knallhardt med fysikken, samtidig som vi har gode ballferdigheter. Noen har sagt at jeg, Martin og Ghayas Zahid ikke kan spille sammen, fordi vi er for like. I dag viste vi at vi kan det. Samspillet fungerte veldig bra. Vi søker ball og styrer spillet. Om vi er i Europa-toppen er ikke jeg rett mann til å svare på, men jeg synes vi er bra, sier Freiburg-spilleren.

- Tror du det er stor forskjell på Norge U21 og A-landslaget?

- Vi trener beinhardt for å lykkes, og jeg tror mange av denne gjengen vil gjøre det bra på A-landslaget i årene som kommer. Å sammenligne oss med A-landslaget er ikke noe jeg ønsker å gjøre, men mange fra denne gjengen kan ta steget opp raskt.

- Vi er ikke overlegne mot Sveits, men vi er bedre. Dette er et sterkt resultat, og vi kunne ha vunnet mer.

Dæhls drøm

Han ble vraket til U21-EM i Israel i 2013, men kan få en ny sjanse neste sommer.

- Det er en stor motivasjon. Jeg har ekstremt lyst til å spille U21-EM med denne gjengen, sier Freiburg-spilleren.

Norge hadde full kontroll mot Europas ellevte beste U21-landslag og sikret andreplassen bak gruppevinner England med 2-1-triumfen på Marienlyst.

POPULÆR: En rekke ivrige fans møtte opp for å se Martin Ødegaard tilbake i Drammen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POPULÆR: En rekke ivrige fans møtte opp for å se Martin Ødegaard tilbake i Drammen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det så ikke ut som om Sveits var nr. 11 i Europa. Vi hadde full kontroll og burde vunnet enda klarere, sier gårsdagens matchvinner Mohamed Elyounoussi til Dagbladet.

Ødegaards håp

Moi spiller selv i sveitsiske Basel til daglig.

- Det var ekstra viktig å vinne denne duellen. Nå kan jeg plage lagkompisene mine i stedet for motsatt, sier 22-åringen og smiler.

I en mulig EM-playoff kan Norge møte fotballgiganter som Spania, Frankrike, Belgia og Kroatia - hvis de i det hele tatt kommer like nær EM som Norge er nå. Ødegaard tror det kan bli tøft å møte Spania, hvor Real Madrid-spilleren bor.

- Spania er en tøff oppgave, men denne gjengen kan slå de fleste. Vi fikk mye kritikk etter England-kampen for å være for offensive. Derfor har vi jobbet mer med det defensive. Mot Sveits satt det meste, sier Ødegaard.

Moi: - Vi kan slå alle

I sosiale medier ble nye Norge med en offensiv midtbane bestående av Ødegaard, Møller Dæhli og Ghayas Zaid, sammelignet med selveste Spania.

- Vi er et stykke unna spanjolene, men vi tar nye steg hele veien. Det er så moro å spille på dette landslaget. Det bor så mye i gutta. Jeg er stolt, sier Møller Dæhli.

Matchvinner Elyounoussi frykter ingen av Norges mulige playoff-motstandere.

- Nei, vi kan slå alle. Jeg frykter ingen. Vi tar det vi kommer. Vi skal knuse dem og kvalifisere oss for EM, sier Basel-spilleren selvsikkert.

IMPONERTE: Norge slo Sveits fullt fortjent 2-1 på Marienlyst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
IMPONERTE: Norge slo Sveits fullt fortjent 2-1 på Marienlyst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Revansjen

Seieren over Sveits var den perfekte revansjen etter ydmykelsen mot Engand i forrige kamp, da U21-gutta ble slaktet for sitt svake forsvarsspill.

- Vi hadde mye å bevise, og vi slo tilbake. Det er sterkt. I dag storspilte forsvaret, og vi var gode med ball, oppsummerer Dæhli.

Ødegaard ble i likhet med Iver Fossum hyllet av hjemmefansen i gjensynet med Marienlyst.

- Det var veldig moro. Det er utrolig gøy å få spille for Norge på min tidligere hjemmebane. I natt skal jeg endelig få meg en natt hjemme også, sier Ødegaard og smiler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!