Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Nye Norge» overrasket Frankrike

Endret forsvarstaktikken.

VANT MED FEM MÅL: Linn-Kristin Riegelhuth og «Nye Norge» varierte mye i prestasjonene, men slo Frankrike 29-24. Foto: Claus Fisker / Scanpix
VANT MED FEM MÅL: Linn-Kristin Riegelhuth og «Nye Norge» varierte mye i prestasjonene, men slo Frankrike 29-24. Foto: Claus Fisker / Scanpix Vis mer

||| ÅRHUS (Dagbladet.no): Frankrike - Norge 24-29.

Thorir Hergeirsson har fått en tøff start som landslagssjef, i den forstand at han på mange måter må bygge et nytt lag.

Som Dagbladet.no skrev tidligere i dag mangler han seks høyrehendte bakspillere i øyeblikket, og også Ragnhild Aamodt og Isabel Blanco er borte fra laget som vant EM-gull for ni måneder siden.

«Nye Norge» trenger fortsatt tid, tross en grei seier mot Frankrike i kveld. For det er fortsatt mye for Hergeirsson å jobbe med - i begge ender av banen.

- Vi må være forberedt på at det kommer til å svinge mye, for det er mye nytt her. Husk at laget vårt har vært veldig satt i fire-fem- seks år. Vi skal jobbe videre med samspillet, sier Hergeirsson.

Linn-Kristin Riegelhuth er nå blant de mest rutinerte på landslaget. Hun er enig med sjefen i at de har en jobb å gjøre.

- Men jeg synes dette var en deilig start. Ingen var feilfrie, men det er greit for vi har ikke spilt så mye sammen. Selv om vi kjenner hverandre bra er det nye konstellasjoner som skal sitte, sier Linka til Dagbladet.

Fikk forsvaret på plass
Norge startet svakt i Århus, og lå under halve førsteomgangen. Jentene fikk ikke forsvarsspillet til å sitte, og dermed ble det heller ingen kontringsmål. I etablert angrep pådro de seg altfor mange tekniske feil.

MÅ TERPE VIDERE: Thorir Hergeirsson forteller at de fortsatt har mye å jobbe med. Foto: Claus Fisker / Scanpix
MÅ TERPE VIDERE: Thorir Hergeirsson forteller at de fortsatt har mye å jobbe med. Foto: Claus Fisker / Scanpix Vis mer

Så løsnet det. For Norge har nøkkelen til et effektivt angrepsspill ligget i et solid forsvar. Da Thorir Hergeirsson la om til 5-1 ble de franske jentene stresset.

- Jeg tror nok de forventet 6-0-forsvar, for det er stort sett det vi har spilt mot dem. Vi viser bra tendenser, selv om vi har minimalt trening i formasjonen, sier Hergeirsson.

Anja Edin lå framme og ødela rytmen deres og da stemte det bedre i angrep for Norge også.

- Ja, jeg håper det fungerte bra. Jeg føler meg trygg i offensivt forsvar, for det spiller vi i Stohamar også. Da kan jeg lese spillet og bruke hodet litt - og så blir det mer løping, sier Edin til Dagbladet.

Edin viste seg fram også der, med et par lekre innspill til linja.

Først 20 minutter inn i kampen klarte Norge å utlikne Frankrikes ledelse, og da lagene gikk til pause ledet de norske jentene 15-11.

Mye å jobbe med
Andreomgangen startet som den første, med mye slurv. De norske jentene ble avblåst for feil i fire av de fem første angrepene.

«Nye Norge» overrasket Frankrike

Frankrike beit seg fast, men klarte ikke hente inn den norske ledelsen. Og da Edin kom på banen igjen og Norge la om til 5-1, fikk Frankrike angrepstrøbbel.

Men fortsatt er det mye slurv i etablert angrep, det er åpenbart at spillerne trenger flere kamper for å få samspillet til å sitte.

- Det var kanongøy å vinne, og med så mange nye kan vi nå senke skuldrene litt, sier Edin.

De fleste store europeiske nasjonene har vært gjennom generasjonsskifter de siste to sesongene, og Frankrike ble hardt rammet da de endte som nummer 12 av 14 lag i EM.

Stjernene - som Valerie Nicolas, Sophie Herbrecht og Veronique Rolland er borte - men trener Olivier Krumbholz har 11 års erfaring fra dette nivået. Han bygger nå et nytt lag, men foreløpig ser det ut som Krumbholz fortsatt har litt å jobbe med.

Men det har også Norge.

- Det som er bra med denne seieren, er at det er letterre å pirke når vi har vunnet. Vi lykkes med en del ting, men det er mye vi må forbedre, sier Hergeirsson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media