«Nye» Norge slo de regjerende verdensmesterne

Solberg og Mørk holdt show mot Brasil.

SHOW: Keeper Silje Solberg var knallgod i 2.-omgangen for Norge mot Brasil torsdag. Foto: Claus Fisker / NTB scanpix
SHOW: Keeper Silje Solberg var knallgod i 2.-omgangen for Norge mot Brasil torsdag. Foto: Claus Fisker / NTB scanpixVis mer

«Nye» Norge fikk en knallstart på EM-oppkjøringen. Silje Solberg, Nora Mørk og håndballjentene slo regjerende verdensmester Brasil 31-27 torsdag.

- Dette tror jeg er en meget viktig seier for oss. Dette kan vi ta med oss videre til kommende kamper. Vi viser at vi kan også mot en slik motstander. Men det var stor forskjell på 1. og 2. omgang i dag, sier Solberg til NTB.

Hun herjet med Brasil de siste 30 minuttene.

- Det er lettere når forsvaret spiller så bra som det gjorde, sier hun.

- Dette svinger det av. Det er positivt for jentene å se at det er mulig. Dette kan vi bygge videre på selv om dette er en treningskamp, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson til NTB.

Slit Norge møtte i perioder overmakten før pause.

Troppen til Thorir Hergeirsson ble delvis presset til svært mange tekniske feil og dårlige avslutninger av Brasils beste oppstilling.

Åtte superminutter i starten av andre omgangen snudde 13-16 til 21-17 og hele kampen. Mørk storspilte i en periode da alt gikk Norges vei. Brasil fikk flere utvisninger og lot også noen av sine ess hvile litt.

Slo til Keeper Silje Solberg løftet spillet sitt markant på sin danske hjemmebane (Team Tvis). Flere utespillere meldte seg også kraftig på. En av dem var Stine Bredal Oftedal.

Oppskriften blir den samme gamle for å oppnå suksess framover: Bunnsolid forsvar, gode keepere og en del enkle kontringsmål.

Revansjemøtet etter OL-kvartfinalen i 2012 hadde nerve. I London mistet brasilianerne en soleklar ledelse og tapte 19-21.

Opphentingen ga Norge fart i beina og gull noen dager senere.

Brasil satser knallhardt mot hjemmebane-OL i Rio de Janeiro. Laget er favoritt til å ta tittelen der om vel halvannet år.

Generasjonsskifte Ikke siden gjennombruddet i 1986 (VM-bronse) har de norske håndballjentene hatt såpass snille forventninger på seg før et mesterskap.

De to beste spillerne, Katrine Lunde (gravid) og Heidi Løke, er inne i et hvileår fra landslaget.

I tillegg kommer noen skadde jenter. Et par-tre andre har også droppet Norge.

Dersom laget skulle gå videre fra EM-gruppen og ha med seg to poeng videre til hovedrunden, vil det være bra.

Større krav er det ikke riktig å ha denne gangen - selv etter torsdagens overraskende seier.

Laget trenger fortsatt tid til samspill og internasjonal herding i et generasjonsskifte.

Hardt Norge slår fra outsiderens rekke denne gangen. Det kan frigjøre energi. Så viser adventstiden om spillerne er gode nok for finalespill.

EM-åpningen går mot Romania 7. desember. Rumenerne sliter også litt for tiden. De har en lang rekke skadde spillere, blant annet storstjernen Cristina Neagu.

Onsdag tapte Romania 22-28 borte mot «nye» Ungarn etter kollaps i 2.-omgangen.

Før EM spiller Norge en turnering på hjemmebane (Larvik og Oslo) mot Frankrike, Danmark og Serbia.

(NTB)