Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge U21 utklasset Kosovo

Nye Norge vant 5-0 etter festfotball da motspillerne forsøkte å sparke ned Martin Ødegaard: - En nytelse å se ham

Det ble en tung dag for Kosovo-kaptein Bersant Celina i møte med sin tidligere hjemmearena i Drammen. For eks-lagkompis Martin Ødegaard og Norge ble det en fest.

HERJET: De norske U21-landslagsgutta herjet mot Kosovo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HERJET: De norske U21-landslagsgutta herjet mot Kosovo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge U21 - Kosovo U21 5-0 (2-0)

DRAMMEN (Dagbladet): Med fortsatt meget gode tekniske kvaliteter, men enda mer fysikk i laget enn tidligere, fikk det nye norske U21-landslaget en drømmestart på EM-kvalifiseringen som kan kulminere i sluttspill i Italia i 2019.

Profiler som Mohamed Elyonoussi, Mats Møller Dæhli, Ole Selnæs, Alexander Sørloth og Ghayas Zahid røk i playoffen mot Serbia i forrige kvalifisering etter mange gode prestasjoner og har nå blitt for gamle for U21-landslagsfotball.

Det er imidlertid ikke Martin Ødegaard, Martin Samuelsen, Kristofer Ajer, Iver Fossum og Morten Thorsby, som var noen av profilene som anførte det norske laget i 5-0-seieren over Kosovo på Marienlyst i kveld.

Martin Ødegaard var tilbake på sin tidligere hjemmebane i Marienlyst og herjet for det norske U21-landslaget sammen med sine lovende lagkompiser.

Midtbaneeleganten slo corneren som Kristoffer Ajer headet inn, konstruerte og tryllet fram angrepet som til slutt Birk Risa eksperte i mål og så sin Heerenveen-lagkompis Morten Thorsby heade inn Julian Ryersons perfekte innlegg.

- Det var en veldig bra gjennomført kamp av hele laget, hvor jeg fikk spilt på meg bra med selvtillit, sier Martin Ødegaard til Dagbladet.

Hyller Martin Ødegaard

Mot slutten la Erland Reitan på til 4-0 etter et kremmerhus i krysset etter nydelig forarbeid av innbytter Rafik Zekhini, før Andreas Hanche-Olsen økte til 5-0.

- Forskjellen på det ordinære og det ekstraordinære er det lille ekstra - som Martin Ødegaard har mer enn nok av, skriver Lars Tjærnås på Twitter.

LEKEN: Martin Ødegaard viste fram sitt brede repertoar for Norges U21-landslag i Drammen i kveld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LEKEN: Martin Ødegaard viste fram sitt brede repertoar for Norges U21-landslag i Drammen i kveld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- For en nytelse å se Ødegaard spille når han kombinerer og utfordrer fremover i banen. Gleder meg til han skal rule A-skuta, supplerer Lise Klaveness.

Det norske stortalentet viste fram mer og mer av sitt repertoar utover i kampen. Kosovo-spillerne ble samtidig stadig mer frustrerte og hadde flere stygge etterslenger og taklinger mot Ødegaard, som heldigvis slapp unna skader.

- Det var noen stygge taklinger, men det er sånn det blir når motspillerne er frustrerte, sier Martin Ødegaard til Dagbladet.

- Det kunne blitt farlig. De prøvde å sparke ned Martin, så jeg måtte passe litt på ham i dag, supplerer lagkompis Kristoffer Ajer.

Playmakeren var imidlertid ikke alene om å være strålende for Norge i kveld. Blant annet hadde Thorsby en prakftull kamp på midtbanen på en dag hvor det norske kollektivet var flere hakk over Kosovo.

Celinas kjipe gjensyn med Drammen

HER KLIKKER HAN FULLSTENDIG: TV-kommentatoren gikk bananas etter Martin Ødegaards første mål for Real Madrids ungdomslag Castilla. Lydopptak fra kampen mellom Castilla og Barakaldo. Vis mer

Kosovos U21-landslag er enda ferskere enn A-landslaget og er med i sin første EM-kvalifisering noensinne. Derfor var de sisteseedet i trekniken, men besitter et høyere ferdighetsregister enn seedingen tilsier.

I den første kvalifiseringskampen tapte Kosovo 0-1 borte mot Irland i en jevn kamp. Til oppgjøret mot Norge i Drammen supplerte de U21-troppen med tre A-landslagsspillere: Ardian Ismajli, Valmir Sulejmani og Bersant Celina.

Sistnevnte vokste opp i Strømsgodset på Marienlyst - arenaen hvor han fikk et gjensyn med blant annet tidligere lagkamerat Martin Ødegaard i kveld - men valgte til slutt å representere Kosovo og ikke Norge, fordi han følte seg oversett av den norske landslagsledelsen.

Midtbanespilleren, som er utlånt fra Manchester City til Twente og har aldersbestemte landskamper for Norge fra G15- til U21-landslaget, bar kapteinsbindet for Kosovo mot nettopp Norge i kveld. Det ble et tungt gjensyn med Drammen for Celina.

HERJET: De norske U21-landslagsgutta herjet mot Kosovo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HERJET: De norske U21-landslagsgutta herjet mot Kosovo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Norsk overkjøring

Allerede etter tre minutter ledet Norge 1-0. Julian Ryerson slo et nydelig innlegg foran mål, hvor Morten Thorsby timet både løpet, opphoppet og headingen perfekt, slik at ballen gikk i en nydelig bue bak Visar Bekaj og i mål.

Ledelsen ble doblet etter halvspilt 1. omgang da Martin Ødegaard chippet inn en corner på hodet til Kristoffer Ajer, som stanget inn 2-0 på vakkert vis i det lengste hjørnet. Ødegaard slo cornerne konsekvent inn på denne måten.

Norge hadde full kontroll på kampen og fikk en enda enklere vei til seier da Martin Samuelsen var på vei alene med keeper. Litt på etterskudd kom Besfort Kolgeci inn i duellen og taklet både ball og mann, men fikk frispark imot og rødt kort i situasjonen.

Norsk drømmeangrep og nye vakre scoringer

Etter 66 minutter økte Norge ledelsen til 3-0 etter et mønsterangrep initiert av Martin Ødegaard. På sin tidligere hjemmebane driblet midtbaneeleganten seg fri, dro på seg to mann og slapp ballen perfekt til Heerenveen-kompis Morten Thorsby.

Han fant Birk Risa, som ble flyttet opp fra venstreback til spiss, foran mål. FC Köln-spilleren var på rett sted til rett tid og styrte ballen iskaldt i mål. Vakkert, elegant og effektivt.

Seks minutter før full tid la Erand Reitan på til 4-0 etter et kremmerhus i krysset. Forarbeidet var signert innbytter Rafik Zekhini, som lekte seg inn i banen med lekre tofotsfinter. Dernest økte Andreas Hanche-Olsen til 5-0 fra bakre stolpe. Dermed fikk Leif Gunnar Smeruds menn en drømmestart på EM-kvalifiseringen.

I tillegg til Kosovo er Norge i gruppe med Tyskland, Israel, Irland og Aserbajdsjan. Vinneren i hver gruppe er klar for U21-EM i Italia i 2019, mens toerne også har muligheten til å kvalifisere seg gjennom playoff.

Hele Norges coronakart