Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kobe Bryant

Nye opplysninger:
- Kom ikke noe svar

I den siste radiomeldingen fra ulykkeshelikopteret, skal piloten ha forklart at han steg raskt for å unngå et skylag. Så ble det stille.

OMKOM: Kobe Bryant og dattera Gianna var blant de ni som omkom i helikopterstyrten. Foto: Stephen R. Sylvanie/USA TODAY Sports/NTB Scanpix
OMKOM: Kobe Bryant og dattera Gianna var blant de ni som omkom i helikopterstyrten. Foto: Stephen R. Sylvanie/USA TODAY Sports/NTB Scanpix Vis mer

NBA-legenden Kobe Bryant (41) og datteren Gianna (13) var blant de ni som døde i en helikopterulykke søndag.

Nå jobber etterforskere på spreng for å finne ut av årsaken til den fatale ulykken, som skjedde i Calabasas i California. Det var tjukk tåke over Los Angeles i morgentimene søndag, og seinere har det kommet fram at piloten ble advart før styrten.

Piloten skal ha kontaktet flygekontrolltjenesten for å få assistanse. Helikopteret lå på rundt 1400 fots høyde (425 meter) da beskjeden kom.

«You're too low» (Du flyr for lavt), lød advarselen til piloten, minutter før helikopteret forsvant fra radaren.

Beskjeden var at helikopteret fløy for lavt til å kunne benytte seg av en såkalt «flight following». Det er en tjeneste hvor flyoperatørene følger helikopteret underveis og assisterer piloten i flygingen.

TRAGEDIE: Kobe Bryants og hans datter, Giannas, tragiske bortgang har rystet en hel verden det siste døgnet. Video: Eurosport Norge / NBC News Vis mer

Unngikk skylag

Fire minutter seinere, i den siste radiomeldingen fra helikopteret, skal piloten ha forklart at han steg raskt for å unngå et skylag.

- Da (flygekontrolltjenesten) spurte piloten hva han planla å gjøre, kom det ikke noe svar, sier Havarikommisjonen-medlem (NTSB) Jennifer Homendy, ifølge New York Post.

Data indikerer at helikopteret steg til 2300 fot (700 meter), for så å synke etter en vending mot venstre. Så forsvant fartøyet fra radaren.

Bryants private helikopter av typen Sikorsky S-76, lettet fra John Wayne-flyplassen sør for Los Angeles klokka 09.06 lokal tid, hvor været var fint. Den siste kontakten med helikopteret var 09.45 lokal tid, like ved der fartøyet krasjet.

- FLYR FOR LAVT: Basketballegenden Kobe Bryant døde i en helikopterulykke søndag 26. januar. Det var ni mennesker om bord i helikopteret, inkludert Bryants 13 år gamle datter. Alle døde da helikopteret krasjet. Lydopptak viser at piloten ble advart om at helikopteret fløy for lavt før det forsvant fra radaren. Vis mer

Helikopteret hadde ikke en såkalt «sort boks», et apparat som kan være montert i fartøy og kjøretøy for automatisk og kontinuerlig registrering av data om fartøyet og turen.

Vrakrestene lå spredt i et område på over 200 meter. Familiemedlemmer av ofrene har besøkt ulykkesstedet.

- Det var et ganske ødeleggende ulykkesområde, sier Homendy.

Kjent for å være trygt

Helikopteret skal aldri tidligere ha vært involvert i noen ulykker eller hendelser.

Helikopter-modellen skal også være foretrukket av kjendiser, på grunn av et komfortabelt interiør og det faktum at historisk sett har det vært få ulykker forbundet med denne modellen.

Det blir spekulert i at ulykken ble forårsaket av dårlig vær og ikke mekaniske feil. Dette er altså ikke bekreftet og etterforskerne utelukker ingenting på dette tidspunktet.

- Sjansen for en katastrofal tvilling-feil med motoren på det fartøyet - det skjer bare ikke, sier Kurt Deetz, en tidligere pilot, til Los Angeles Times.

P.S. Los Angeles Lakers-kampen mot Los Angeles Clippers tirsdag har blitt utsatt som følge av dødsulykken, bekrefter NBA. Kobe Bryant spilte for Lakers gjennom sin 20 år lange karriere.

Kilder: New York Times, New York Post og Los Angeles Times.