Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

Nye opplysninger i Johaug-saken. Legger seg flat: - Jeg må bare beklage, sier Johaug

Therese Johaug overså mail om «Ren utøver»-programmet i 2015.

DAG TO: En alvorlig Therese Johaug ble fotografert av pressen før dag to av høringen. I dag skal blant annet tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen vitne. Video: NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I går tok Niels Kiær, advokat for domsutvalget i Antidoping Norge, for seg utøverkontrakten mellom Therese Johaug og Norges Skiforbund og påpekte at hver utøver plikter å ikke benytte preparater som er eller kan være i strid med NIFs eller WADA. Så avslørte han:

- Johaug har ikke gjennomført Antidoping Norges opplæringsprogram «Ren utøver». Det skal sikre et minimum av antidoping-kunnskap, sa Kiær.

Johaug responderte slik da hun fikk ordet:

- Jeg føler jeg har fått veldig lite oppfølging fra skiforbundet på akkurat den biten der. Angående «Ren utøver» kan jeg ikke huske at jeg har fått beskjed om at jeg skulle gjennomføre modulen, sa skistjerna i går.

- Jeg tror jeg knapt nok hadde hørt om den. Dagen etter pressekonferansen jeg holdt i oktober fikk jeg en mail fra skiforbundet - det samme som alle de andre utøverne, om at vi måtte gjennomføre det, fortalte Johaug.

Skiforbundet la seg i går langflate etter kritikken.

Nye opplysninger

Advokat Christian B. Hjort startet dagens høring med å stille Therese Johaug et preventivt spørsmål basert på en mail han mottok i går. Mailen gjaldt «Ren utøver»-tematikken og gikk fra Martine Torleifsson til Norges Skiforbund 22. april 2015. Mailen lyder slik:

«God morgen. Nå nærmer det seg markedsdager med stormskritt. Her kommer praktisk informasjon dere må lese. Punkt 4: «Ren utøver». I løperkontrakten står det et punkt om «Ren utøver». Nå lanserer Antidoping Norge et nytt verktøy på telefonen. Linda vil være til stede på telefon fra 12 til 15 for å få dette gjennomført i pausen i markedsdagene.»

I forlengelse av mailen, sier Hjort:

- Det står ikke noe om «Ren utøver» i Johaugs langtidskontrakt. Men det fremgår av andre kontrakter til andre utøvere på landslaget. «Ren utøver» gjelder altså ikke i Johaugs kontrakt. Mailen gikk til Therese Johaug. Spørsmålet mitt er om Therese kan erindre denne mailen? spør hennes advokat.

- Jeg kan ikke huske at jeg her fått det. Men jeg ser jo nå at jeg har fått denne mailen. For min del er markedsdagene et vilt kaos. Jeg må bare beklage det. Jeg får mange eposter, svarer Johaug.

Dommer Ivar Sølberg trekker frem at Ragnhild Haga gjennomførte dette programmet. Sølberg sier videre at det er seks utøvere som skiller seg ut og som har opprettet bruker-ID.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media