KANDIDATENE: Egil «Drillo» Olsen og Roy Hodgson var kandidatene til landslagstrenerjobben i 1990. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
KANDIDATENE: Egil «Drillo» Olsen og Roy Hodgson var kandidatene til landslagstrenerjobben i 1990. Foto: Erik Johansen / NTB ScanpixVis mer

Landslaget. Fra verdenstoppen til fotballens bakgård

Nye opplysninger om landslagsjobben i 1990: - Det Drillo ikke visste, var hvem han egentlig konkurrerte mot

Roy Hodgson var Drillos største konkurrent til landslagsjobben i 1990. - Vi valgte riktig mann, sier tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal.

(Dagbladet): Det kommer fram i den nyutgitte boka Landslaget. Fra verdenstoppen til fotballens bakgård, skrevet av Birger Løfaldli, journalist i Adresseavisen.

«Det Drillo ikke visste, og fram til nå heller ikke har fått kjennskap til, var hvem han egentlig konkurrerte mot», skriver Løfaldli om ansettelsesprosessen i 1990.

Den andre kandidaten var ikke Teitur Thordarson, Benny Lennartsson, Olle Nordin eller Sepp Piontek - det var den framtidige England-sjefen Roy Hodgson.

21. november 1990 offentliggjorde Norges Fotballforbund at Drillo hadde signert en fireårskontrakt.

Tre seire på tre kamper, samt en målforskjell på 12-2 i hans periode som midlertidig trener, ga beviser om at han var den rette mannen for fast ansettelse.

- Fremragende kar

Daværende fotballpresident Per Ravn Omdal bekrefter til Dagbladet at Hodgson var en kandidat.

- For å si det sånn så var det en veldig grundig vurdering, men Drillo var den soleklare kandidaten, sier Omdal til Dagbladet.

- Det er umulig å si hvordan det hadde gått med Roy Hodgson som landslagstrener, men han er en fremragende og likandes kar. Han tok Sveits til VM i 1994, og er en merittert trener, fortsetter han.

Saken fortsetter under lenken.

Hodgson tok Sveits til sitt første VM på 28 år. Med en andreplass, avanserte de fra gruppen som besto av USA, Romania og Colombia. De tapte 3-0 mot Spania i sekstendelsfinalen.

Selv om Hodgson gjorde det godt i Sveits og har hatt en flott managerkarriere i etterkant, angrer ikke Omdal på at valget falt på Drillo.

- Jeg må jo si at den som har hovedæren for at landslaget gjorde det så bra på 90-tallet var Egil. Jeg er veldig glad for at valget falt på han. Det er ingen tvil om at han var rett mann.

Foreslo Hodgson i fjor

Tidligere landslagsstopper Brede Hangeland lanserte Roy Hodgson som norsk landslagssjef vinteren 2016. Det var før Lars Lagerbäck tok jobben.

- Jeg kjenner Ståle Solbakken veldig godt, og det er en klassetrener, men det virker vanskelig å få ham ut av FC København. Hvis det ikke er mulig, kjenner jeg veldig godt Roy Hodgson. Han er ledig og kunne vært en meget god mann hvis vi kunne overbevist ham om å ta jobben, sa Hangeland til TV 2.

Hangeland hadde Hodgson som manager i både Viking og Fulham.

- Det kan være at han har tjent sine penger og har lyst på en fin utfordring. Bare Hodgson vet, men at han er en kapasitet og ville gjort en bra jobb for Norge, er jeg helt sikker på, sa Hangeland.

  • Landslaget. Fra verdenstoppen til fotballens bakgård er skrevet av Birger Løfaldli og utgitt av Kagge Forlag.