Nye opplysninger vekker oppsikt

- Vanligvis er jeg forsiktig med å gå ut sånn, sier Jean Todt (73), mangeårig venn av Michael Schumacher (50).

SPRUDLENDE: Det er slik fansen gjerne vil huske Michael Schumacher: Som en levende og sprudlende skikkelse innenfor Formel 1-miljøet. Dette bildet er fra 2005. Foto: NTB scanpix
SPRUDLENDE: Det er slik fansen gjerne vil huske Michael Schumacher: Som en levende og sprudlende skikkelse innenfor Formel 1-miljøet. Dette bildet er fra 2005. Foto: NTB scanpixVis mer

Den tidligere Ferrari-toppen Jean Todt er en av få personer som har møtt Michael Schumacher etter skiulykken i 2013. Todt er i dag president for Det internasjonale bilsportforbundet FIA, og nå vekker et nytt intervju oppsikt.

Til Radio Monte-Carlo forteller Todt at «Schumacher gjør framskritt» - fem og et halvt år etter ulykken.

- Vanligvis er jeg forsiktig med å gå ut sånn, men det er sant. Jeg så et løp sammen med Michael Schumacher i hjemmet hans i Sveits, forteller Todt.

I de beste hender

Intervjuet blir sitert i flere aviser, blant annet The Daily Telegraph i England og Mundo Deportivo i Spania. Løpet det dreier seg om, var helgas Tyskland Grand Prix i Hockenheim, skriver sistnevnte avis.

- Michael er i de beste hender og blir tatt vare på i huset sitt. Han gir ikke opp og fortsetter kampen, sier Todt.

SUKSESSDUO: Jean Todt var med på å hente Michael Schumacher til Ferrari i 1996. Foto: NTB scanpix
SUKSESSDUO: Jean Todt var med på å hente Michael Schumacher til Ferrari i 1996. Foto: NTB scanpix Vis mer

Intervjuet er et av de mest oppsiktsvekkende siden Schumacher stupte inn i en stein i 2013. Han kjørte såkalt off-piste i de franske alper - utenfor merket løype - da det gikk fullstendig galt. Hjelmen reddet livet hans, men det ble umiddelbart klart at hodeskadene var omfattende.

Formel 1-legenden lå i koma i nærmere seks måneder. De siste åra har han bodd i huset sitt nord for Genève i Sveits. Han blir han fulgt opp av spesialister, men lite har vært kjent om den egentlige helsetilstanden hans.

Siden ulykken har det ikke kommet ut et eneste nytt bilde av Schumacher. Og familien har vært sparsomme med opplysninger. Argumentet har vært at Schumacher alltid har vært en privat person og at de vil ta hensyn til dette.

Todt sier nå at Schumacher er vanskelig å kommunisere med, noe som gjør ham trist. Han var med på å hente tyskeren til Ferrari i 1996. Fra 2000 til 2004 var han fullstendig dominerende i Formel 1-sirkuset. Til sammen vant han 91 løp og tok sju VM-titler.

- Familien kjemper like mye som ham. Naturligvis kan ikke vennskapet vårt bli som det en gang var, forteller Todt.

Ulykken skjedde i Meribel i Frankrike.

- Vi kan si at han kjemper for livet. Vi anser situasjonen som svært alvorlig, sa professor Jean-François Payen rett etterpå.

- Vi kan ikke fortelle hva utfallet blir. Vi jobber time for time, men det er for tidlig å si hva som vil skje, eller komme med en prognose.

Ei bombe

Nyheten om ulykken slo ned som ei bombe i Formel 1-miljøet. Tidligere lagkamerater og konkurrenter sluttet seg til tusener av andre som ønsket Schumacher god bedring på sosiale medier.

KOMA: Videoen viser Michael Schumacher på ski i Madonna di Campigilo i 2006. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Mine tanker er med Michael i denne tøffe stunden. Mer enn noen annen er Michael sterk nok til å klare dette, skrev den britiske føreren Jenson Button.

Schumacher fylte 50 år i januar. I en sjelden uttalelse fra familien het det:

- Dere kan være sikre på at han er i de beste hender, og at vi gjør alt som er mulig for å hjelpe ham. Vær så snill å forstå at vi følger Michaels ønske om å holde et så sensitivt tema som helse privat.

Schumacher giftet seg med Corinna Betsch i 1995. Hun har stått last og brast ved sin mann i hele den tøffe perioden. Sammen har de barna Gina-Marie (22) og Mick (20).

Sønnen deltar i Formel 2.