Beskytter mot astma og solbrente lepper

Nye opplysninger: Mener oksygenmaskene kunne reddet Johaug og Sundby fra marerittet og Norge fra astmaproblemet

Forskeren Oskar Frånberg anbefaler norske langrennsløpere å bruke de finske oksygenmaskene som de har slaktet. I så fall kunne Norge ha unngått dopingsakene, tror han.

ANBEFALES: Oksygenmaskene til de finske langrennsløperne har blitt slaktet i Norge og Sverige, men kan beskytte mot luftveisplager og solbrente lepper, ifølge forskeren Oskar Frånberg.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANBEFALES: Oksygenmaskene til de finske langrennsløperne har blitt slaktet i Norge og Sverige, men kan beskytte mot luftveisplager og solbrente lepper, ifølge forskeren Oskar Frånberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da de finske langrennsstjernene dukket opp med oksygenmasker på treningsleir i Val Senales i fjor, skapte det sterke reaksjoner hos konkurrentene.

- Det ser ikke bra ut med disse maskene, sa Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Det blir helt feil å gå rundt med slike masker med oksygentank. Vi skal ikke ha på oss noe annet enn skiutstyr når vi konkurrerer, supplerte Petter Northug.

- Jeg så disse maskene i Val Senales. De så ut som Darth Vader. Det var litt spesielt, uttalte Charlotte Kalla.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) ga først klarsignal til finnene å bruke dem i konkurranser, men som Dagbladet skrev mandag er det nå forbudt i konkurransesammenheng.

Men finnene fortsetter å trene med dem. Det gjør de akkurat nå på treningsleir i nettopp Val Senales. Å trene med maskene, er ikke uforenlig med regelverket.

- Beskytter mot astma og solbrente lepper

Oskar Frånberg er en av forskerne bak oksygenmaskene som den norske leiren har slaktet. Nå forteller forskeren at han tror bruk av oksygenmaskene kunne ha gitt norsk langrenn minst én dopingsak mindre.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det finnes vitenskapelig belegg for at maskene medfører mindre risiko for astma- og luftveisproblemer, samt solbrente lepper, forteller Frånberg til Dagbladet.

- Vår oksygenmaske gir fremfor alt treningseffekt gjennom at man med en oksygendosering kan trene enda hardere. Dette blir enda mer effektivt når man trener på høy høyde der det kan være vanskelig å trene hardt nok på grunn av oksygentrykket. Det er i pakt med prinsippene om «sleep high, train low». Maskene gjør at utøverne ikke trenger å forlate høyden.

- På hvilken måte beskytter oksygenmaskene mot astma?

- Når det gjelder medisinering av astma blant skiløpere, øker sjansen for luftveisplager hvis man puster inn mye kald luft. Selv friske løperes luftfrør påvirkes i så sterk kulde at de får effekt av astmamedisin. Hvis man trener med oksygenmasker kan man faktisk unngå å belaste luftveiene helt under trening - og dermed minimere sjansen for å få astma.

KONTROVERSIELT: Oksygenmaskene har fått mye tyn, men har ifølge finnene mange helsemessige fordeler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONTROVERSIELT: Oksygenmaskene har fått mye tyn, men har ifølge finnene mange helsemessige fordeler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Maskene varmer opp luften som pustes inn. Man får ikke bare en midlertidig beskyttelse av luftveiene, men også en langvarig effektiv for å forebygge astma. Mange langrennsløpere blir i dag tvunget til å bruke bronkodilaterende medisiner mot astma som de kunne ha unngått hvis de hadde trent med en oksygenmaske, hevder forskeren.

- Like effektiv som Ventoline

Frånberg mener oksygenmasker er sunnere enn den behandlingen av såre luftveier som Norges Skiforbund praktiserer.

- Oksygenmaskene kan få vekk gråsonetekningen når det kommer til luftveisplager, hindre halsplager, hudproblemer og også gi en treningseffekt, mener han.

- Mange synes det er rart og unaturlig med slike masker i skisporet, men uten masker øker man utøverens risiko og øker behovet for å ta medisiner. Masken er like effektiv som å bruke Ventoline.

- På hvilken måte beskytter oksygenmaskene mot solbrente lepper?

ANBEFALING: Forskeren Oskar Frånberg anbefaler Martin Johnsrud Sundby og de norske langrennsløperne å prøve ut oksygenmaskene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANBEFALING: Forskeren Oskar Frånberg anbefaler Martin Johnsrud Sundby og de norske langrennsløperne å prøve ut oksygenmaskene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Når det gjelder solbrenthet utgjør masken som et fysisk skjold fra både solen og kulda. Dermed hindrer maskene at den kalde lufta tørker ut huden, og man slipper også å bruke solkrem.

- Tror du norsk langrenn kunne vært foruten disse dopingsakene med oksygenmasker?

- Ja, sannsynligvis hadde disse problemene blitt unngått med oksygenmasker. Johaug hadde i hvert fall ikke blitt solbrent på leppa. Norsk langrenn hadde også fått mindre problemer med gråsonetenkingen i astmadebatten.

Løfshus: - Jeg har ingen tanker om dette

Landslagssjef for langrennslandsalget Vidar Løfshus ønsker imidlertid ikke å spekulere i Frånbergs påstander.

- Jeg har ingen tanker om det, svarer Løfshus til Dagbladet.

Sami Jauhojärvi er en av de finske langrennsløperne som har prøvd oksygenmaskene. Han har selv fortalt Dagbladet at han har astma, men vet ikke om oksygenmaskene hjelper på den måten som Frånberg hevder.

- Jeg har ingen anelse om det funker på den måten. Det må du spørre ekspertene om, sier den finske langrennsveteranen til Dagbladet.

Frånberg er altså en ekspert - i kraft av å være en av de som har forsket mest på oksygenmaskene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer