Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye regler før fotball-EM

Rødt kort før kamp. Ballen kan sparkes i alle retninger ved avspark. Dette er bare to av endringene.

FLERE RØDE KORT? I Frankrike-EM kan spillere bli utvist dersom de finner på noe tull før avspark.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FLERE RØDE KORT? I Frankrike-EM kan spillere bli utvist dersom de finner på noe tull før avspark. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) har kommet med flere nye regler innenfor EM som sparkes i gang i juni. Det er denne komiteen som fastsetter spillereglene i fotballen.

Det har blitt skrevet et dokument på 12 000 ord over en periode på 18 måneder, et dokument som inneholder flere nye regler som nå skal innføres.

De nye reglene vil tre i kraft under et møte i mars, altså i god tid før EM i Frankrike starter til sommeren. Målet er at de nye reglene vil føre til at flere episoder på banen slutter på være «åpen for tolkning».

- Vi prøver å hjelpe til i situasjoner som skjer veldig ofte og som er litt rare, sier tidligere toppdommer David Elleray, som har formulert det omfattende dokumentet, til nyhetsbyrået AP.

- Vi har forsøkt å bruke mye mer klarere språk. Vi har forsøkt å unngå gjentakelse og vi har forsøkt å gjøre det aktuelt. Ettersom lovene har utviklet seg underveis, og ingen har gjort en omfattende gjennomgang, har det vært uoverensstemmelser, sier Elleray om dagens lover og regler.

AP har tatt en titt på de mest revolusjonerende forandringene.

Her er et utdrag av de nye reglene som vil tre i kraft:

Ved avspark:

I dag må spilleren sparke ballen framover eller til siden ved avspark. Den regelen blir omgjort til at ballen kan gå i hvilken som helst retning - så lenge den beveger seg.

Røde kort før kampen:

Dersom to spillere havner i slåsskamp i spillertunnelen, kan ikke en dommer gi spillerne rødt kort før kampen. Et eksempel er da Roy Keane og Patrick Vieira røk i tottene på hverandre før kampen mellom Manchester United og Arsenal i 2005. Duoen ville ikke blitt utvist dersom det ble en skikkelig slåsskamp. Med den nye regelendringer kan dommeren gi rødt kort til spillerne i en slik situasjon. Da vil i så fall klubbene få mulighet til å sette innpå en ny spiller, men vil samtidig miste en plass på innbytterbenken.

Bli på banen etter skade:

Dersom en skadet spiller blir liggende på gresset etter en takling som gir motstander gult eller rødt kort, kan spilleren få rask behandling på gresset. I dag må spilleren gå ut over sidelinja etter behandlingen. Den nye regelen innføres for å hindre at laget som gjorde en ugjerning blir «belønnet» med å spille 11 mot 10 i en liten periode.

Holde motstander utenfor banen:

Dersom to spillere er utenfor banen, og den ene forsøker å stoppe den andre ulovlig før han kommer inn på banen (ved å holde ham igjen f.eks.), får spilleren i dag gult eller rødt kort, og dommeren «dropper» ballen på samme sted etterpå. I stedet vil det i framtida bli gitt frispark i situasjonen, til spilleren som blir holdt. Dersom forseelsen skjer inne i straffefeltet, blir det straffespark.

Straffesparkkonkurranse-endring:

Dersom et lag får rødt kort i dag, vil det laget få muligheten til at «den beste spilleren på laget» tar straffespark to ganger, dersom det må mer enn ti straffer til for å kåre en vinner. Dette fordi laget med ti mann ikke kan erstatte spilleren med rødt kort. I framtida vil det andre laget også bli «redusert» til ti spillere i straffesparkkonkurransen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media