GRUNN TIL Å SMILE: Arsenal-manager Arsene Wenger har lenge vært en forkjemper for at overgangsvinduet skal stenge før ligastart. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS / NTB Scanpix
GRUNN TIL Å SMILE: Arsenal-manager Arsene Wenger har lenge vært en forkjemper for at overgangsvinduet skal stenge før ligastart. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS / NTB ScanpixVis mer

Overgangsvinduet England

Nye regler for Premier League: Stenger overgangsvinduet tidligere

Det engelske overgangsvinduet stenger torsdagen før første serierunde.

(FourFourTwo): Premier League har vedtatt at overgangsvinduet i England skal stenge 17.00 lokal tid (18.00 norsk tid) torsdagen før åpningsrunda. Det skriver engelske The Telegraph og BBC.

«Dette gjelder kun Premier League-klubber og har ikke noe å si for andre ligaer eller konkurranser», heter det i pressemeldingen.

Det betyr at overgangsvinduet for Premier League-klubber stenger torsdag 9. august neste sommer.

- Det er jo veldig gledelig syns jeg. Jeg er veldig fan av det. Det høres fornuftig ut, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Kvitt halve problemet

Han peker på at overgangsvinduet er en drømmefase for supportere. En fin tid å få på plass nye brikker, og gi spillere en ny sjanse annet sted. At framtiden i stor grad er avgjort før sesongstart, ser Alsaker på som positivt.

- I det sesongen starter er det viktig å vite at han som løper rundt der skal være der neste måned også. Det ødelegger kamper og forholdet til spillere og fans (at spillere ikke vet hvor de skal spille, journ.anm.). Det er forstyrrende og kunstig i og med at sesongen er begynt, sier Alsaker.

Men det nye vedtaket betyr likevel at engelske klubber kan selge spillere til andre ligaer fram til vinduet i de respektive ligaene stenger. Spanske La Liga stengte f.eks. en dag seinere enn det engelske denne sommeren.

- Du blir bare kvitt halve problemet da. Det løser ikke hele problemet. Det er et steg i riktig retning, sier Alsaker.

Ikke enstemmig

Fram til nå har det engelske overgangsvinduet vært åpent til midnatt 31. august, slik som denne sommeren. Det kan skape problemer for klubber som har spillere som er ønsket av storklubber i ligaer som Italia og Spania.

- Du kan ikke selge Coutinho når du ikke kan kjøpe en erstatter. Det er jo vanskelig å se for seg. Engelske klubber kan bli utsatt for et hardkjør de siste dagene. Andre klubber må forholde seg til dette og gjøre affæren unna tidlig, sier Alsaker, som ikke tror det er negativt for klubbene at vinduet blir kortere.

- Det har ikke så veldig mye å si at vinduene er kortere. Det er veldig mye taktikk som går på at: «Nå stenger det snart og da setter vi inn støtet», sier Alsaker om klubbenes taktikk når det nærmer seg Deadline Day.

I august ble det kjent at det var et klart flertall blant de 20 Premier League-klubbene om å flytte på overgangsvinduet. The Telegraph melder at det ikke var enstemmig forslag.

Januarvinduet for Premier League-klubber forblir det samme.

Arsenal-manager Arsène Wenger har i mange år vært en forkjemper for å stenge vinduet før ligastarten, og har derfor grunn til å smile i dag.

- Plager det meg at vinduet fortsatt er åpent? Ja, for det skaper usikkerhet. Ved sesongstart bør alle spillerne være knyttet til klubbene sine, sa Wenger for to år siden.

Han har altså fått støtte av flere managere.