Sletter gamle verdens­rekorder i friidrett

Nye sjanser for gamle skurker: Flytter ÅR NULL fra 2005 til 1991

Friidrettslederne skifter dato for å roe ned de som mener at denne slettingen blir alt for urettferdig mot de ærlige.

REKORDSVINDEL: Friidrettslederne vil flytte den nye rekordgrensen fra 2005 til 1991, men dopingmisbruket til amerikanske Jerome Young (til venstre) sørger nok for at verdensrekorden på 4x400 meter fra 1998 likevel blir støket. Her er Young avbildet etter nok en jukseprestasjon; VM-gullet fra stafetten i 2003 der også lagkameraten Calvin Harrison (nummer to fra høyre) røk ut av sporten på livstid etter to dopingsaker. FOTO: AP/Lionel Cironneau.
REKORDSVINDEL: Friidrettslederne vil flytte den nye rekordgrensen fra 2005 til 1991, men dopingmisbruket til amerikanske Jerome Young (til venstre) sørger nok for at verdensrekorden på 4x400 meter fra 1998 likevel blir støket. Her er Young avbildet etter nok en jukseprestasjon; VM-gullet fra stafetten i 2003 der også lagkameraten Calvin Harrison (nummer to fra høyre) røk ut av sporten på livstid etter to dopingsaker. FOTO: AP/Lionel Cironneau. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DENNE uka skulle egentlig kongressen til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) vedta å stryke alle sportens rekorder satt før 2005. Det skjer ikke. I stedet vil Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA) og sterk talsmann for forslaget, fortelle sportens ledere at denne omstridte saken først blir avklart til høsten:

  • Friidrettens ÅR NULL er altså utsatt.

I beste fall kommer det et vedtak på et styremøte i IAAF i november, og det blir ganske sikkert en mer forsiktig versjon av det første radikale forslaget om å stryke alle verdensrekorder som ble satt før sporten begynte å ta vare på rekordholdernes blodprøver.

Nå er det mer sannsynlig at selve årsgrensen flyttes så langt tilbake som 1991. Årsaken er at dette samstemmer med friidrettens første kontroller utenfor selve konkurransene.

NOEN OG ENHVER kan nok ha sin velbegrunnete tvil om såkalt «out of competition testing» ble gjennomført så tillitsvekkende mellom 1991 og 2005 at det i seg selv åpner for å se gamle rekorder med fornyet tillit, men det er grunn til å tro at friidrettssjefene under president Sebastian Coe virkelig ønsker å gi sin egen sport en ny sjanse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer