Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sletter gamle verdens­rekorder i friidrett

Nye sjanser for gamle skurker: Flytter ÅR NULL fra 2005 til 1991

Friidrettslederne skifter dato for å roe ned de som mener at denne slettingen blir alt for urettferdig mot de ærlige.

REKORDSVINDEL: Friidrettslederne vil flytte den nye rekordgrensen fra 2005 til 1991, men dopingmisbruket til amerikanske Jerome Young (til venstre) sørger nok for at verdensrekorden på 4x400 meter fra 1998 likevel blir støket. Her er Young avbildet etter nok en jukseprestasjon; VM-gullet fra stafetten i 2003 der også lagkameraten Calvin Harrison (nummer to fra høyre) røk ut av sporten på livstid etter to dopingsaker. FOTO: AP/Lionel Cironneau.
REKORDSVINDEL: Friidrettslederne vil flytte den nye rekordgrensen fra 2005 til 1991, men dopingmisbruket til amerikanske Jerome Young (til venstre) sørger nok for at verdensrekorden på 4x400 meter fra 1998 likevel blir støket. Her er Young avbildet etter nok en jukseprestasjon; VM-gullet fra stafetten i 2003 der også lagkameraten Calvin Harrison (nummer to fra høyre) røk ut av sporten på livstid etter to dopingsaker. FOTO: AP/Lionel Cironneau. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENNE uka skulle egentlig kongressen til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) vedta å stryke alle sportens rekorder satt før 2005. Det skjer ikke. I stedet vil Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA) og sterk talsmann for forslaget, fortelle sportens ledere at denne omstridte saken først blir avklart til høsten:

  • Friidrettens ÅR NULL er altså utsatt.

I beste fall kommer det et vedtak på et styremøte i IAAF i november, og det blir ganske sikkert en mer forsiktig versjon av det første radikale forslaget om å stryke alle verdensrekorder som ble satt før sporten begynte å ta vare på rekordholdernes blodprøver.

Nå er det mer sannsynlig at selve årsgrensen flyttes så langt tilbake som 1991. Årsaken er at dette samstemmer med friidrettens første kontroller utenfor selve konkurransene.

NOEN OG ENHVER kan nok ha sin velbegrunnete tvil om såkalt «out of competition testing» ble gjennomført så tillitsvekkende mellom 1991 og 2005 at det i seg selv åpner for å se gamle rekorder med fornyet tillit, men det er grunn til å tro at friidrettssjefene under president Sebastian Coe virkelig ønsker å gi sin egen sport en ny sjanse.

Det forteller ikke minst beslutningen fra IAAF-styret om å opprettholde utestengelsen av Russland fordi russerne ennå ikke har klart å legge fram troverdige planer for hvordan de skal stoppe sin utstrakte svindel.

Her kommer utestengelsen opp til endelig avgjørelse på kongressen torsdag. Da skal IAAFs 215 medlemsnasjoner stemme over denne Russland-saken. Selve avstemningen skjer helt åpent, og det vil gi et godt bilde av hvor stor støtte den den internasjonale kampen mot doping egentlig har.

NETTOPP de ulike internasjonale reaksjonene har bremset framdriften på det revolusjonerende forslaget til Svein Arne Hansen og hans EAA. Det skulle bare mangle. Selvsagt er det utfordrende for ærlige rekordholdere å få strøket rekordene sine samtidig som sporten deres tar et samlet oppgjør mot svindel. Det krever lav egen prestisje og mye klok forståelse av hva som er til fellesskapets beste, for bare stilltiende å akseptere en slik strykning.

Så ble det da også bråk med en gang forslaget kom i mai. Flere av rekordholderne truet med juridisk kamp for å beholde rekorden sin. Det er en viktig årsak til at denne rekordsaken trekker ut.

RENT saklig blir kontrollen av hver enkelt rekord svært vanskelig. Om grensen settes til 1991 i stedet for 2005, åpner det muligheten for å godkjenne 10 gamle rekorder i tillegg til de 18 som er så ferske at de allerede står trygt.

VIL BEHOLDE REKORDEN: Mike Powell truer med rettssak om han mister lengerekorden på 8.95. Det nye forslaget gir ham en ny sjanse. FOTO: AP /Jack Smith.
VIL BEHOLDE REKORDEN: Mike Powell truer med rettssak om han mister lengerekorden på 8.95. Det nye forslaget gir ham en ny sjanse. FOTO: AP /Jack Smith. Vis mer

Blant disse rekordhaverne finnes de sterkeste kritikerne til forslaget som den amerikanske lengdehopperen Mike Powell med 8.95 fra nettopp 1991 og den engelske maratonløperen Paula Radcliffe som løp på 2.15.23 i 2001. Her er også Jonathan Ewards; trestegmesteren med sterke 18.29 som få mistenker for noe som helst galt.

DA er det verre med de rekordholderne som seinere er tatt for doping. Det skjedde med den cubanske høydehopperen Javier Sotomayor, ukraineren Inessa Kravets i tresteg og ikke minst den amerikanske 400-meterløperen Jerome Young.

ALDRI MISTENKT: Respekterte Jonathan Edwards kan få beholde tresteg-rekorden sin om IAAF flytter den absolutte grensen fra 2005 til 1991. FOTO:. REUTERS/Fabrizio Bensch
ALDRI MISTENKT: Respekterte Jonathan Edwards kan få beholde tresteg-rekorden sin om IAAF flytter den absolutte grensen fra 2005 til 1991. FOTO:. REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

Han åpnet ballet for det amerikanske stafettlaget på 4x400 meter som i 1998 suste inn til verdensrekord. Den rekorden er seinere blitt stående, men burde selvsagt vært strøket. For Jerome er blant de få svindlerne som snakket åpent om misbruket da han ble avslørt. Hans del av friidrettens historie var basert på bloddoping og veksthormon; altså akkurat den delen som sportens klokeste ledere gjerne vil skrive om.

DET vil fortsatt skje samlet med rekordene fra før 1991. Friidretten skiller seg ut ved det store antallet slike svært gamle bestenoteringer. Den eldste tilhørerer tsjekkiske Jamilia Ktatochvilova med 1.53.28 på 800 meter fra 26.juli 1983, og er ikke opplagt doprelatert.

Det er imidlertid rekken av utrolige østtyske prestasjoner som for eksempel Marita Koch med 47.60 på 400 meter og det østtyske laget på 4x100 meter stafett som presset tida ned til 41.37. Begge er fra 1985. Det gamle DDR-regimets dopingsvindel er dokumentert gjennom arkivene til det østtyske statspolitiet og en påfølgende rettsprosess som dømte de som var ansvarlige for dette statsorganiserte jukset.

BLANT friidrettens 12 rekorder fra 1980-tallet er det også fire sterke russiske resultater. For en russisk friidrett som kjemper for å komme fri fra dagens utestengelse, er det enkelt å la dette gamle jukset gå selv om ingen med sikkerhet kan påvise at enhver russisk topputøver fra denne perioden var dopet.

MISTER REKORDEN: Amerikanske Florence Griffith-Joyner løp allerede i 1988 fortere enn noen andre har klart på 100 og 200 meter. Nå strykes disse resultatene til tross for enkemannens protester. FOTO: AP/Eric Risberg.
MISTER REKORDEN: Amerikanske Florence Griffith-Joyner løp allerede i 1988 fortere enn noen andre har klart på 100 og 200 meter. Nå strykes disse resultatene til tross for enkemannens protester. FOTO: AP/Eric Risberg. Vis mer

Den samme utfordringen gjelder tidene til den amerikanske sprinteren Florence Griffith-Joyner. Det er jo ikke teknisk bevist at Florence var dopet da hun i 1988 satt de sterke rekorder sine på 100 og 200 meter. Hun døde plutselig bare 38 år gammel; et dødsfall som umiddelbart ble koblet til dopingmisbruk. Den sammenhengen er ikke verifisert, og Al-Joyner, hennes enkemann og tidligere trener, har engasjert seg sterkt for å stoppe forslaget om friidrettens ÅR NULL.

DET klarer han nok ikke, men alle disse skjebnene viser hvor vanskelig det blir å lete seg bakover i den mørke friidrettshistorien uten tekniske bevis.

Disse bevisene kom altså først i 2005, og er et bra argument for at nettopp dette året ville vært en mer logisk grense for en total fornyelse av denne sportens tvilsomme rekorder.

Men det er vel ikke alltid logikken som styrer verdensidrettene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!