Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye sjokkerende dopingdetaljer

- På en kald januardag i Moskva, omtrent ett år før startskuddet for vinter-OL i Sotsji, skulle sportsverdenen forandres for alltid.

NY BOK: I en ny bok avslører Grigorij Rodtsjenkov nye detaljer om arbeidet med å skjule positive dopingtester under OL i Sotsji. Både Aleksandr Legkov og Maksim Vylegsjanin ble tatt for doping etter McLaren-rapporten Rodtsjenkov bidro til. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NY BOK: I en ny bok avslører Grigorij Rodtsjenkov nye detaljer om arbeidet med å skjule positive dopingtester under OL i Sotsji. Både Aleksandr Legkov og Maksim Vylegsjanin ble tatt for doping etter McLaren-rapporten Rodtsjenkov bidro til. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Det skriver den russiske avhopperen og tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, i sin nye bok.

«The Rodchenkov Affair - How I Brought Down Putin’s Secret Doping Empire» lanseres torsdag 30. juli, men både nettstedet Inside the Games og den engelske avisa Mail on Sunday har gjengitt et utdrag fra boka.

Der kommer det frem nye sjokkerende detaljer om det som skal ha vært statsstøttet, systematisk doping i Russland over lang tid, men spesielt inn mot de olympiske leker i Sotsji.

REAGERER: Den russiske skihelten Anfisa Reztsova anklaget Tiril Eckhoff for doping. Slik reagerer Therese Johaug. Video: Expressen. Vis mer

- Det høres helt sprøtt ut, men på noen treningsleirer var det et problem å finne ren urin til å bytte ut prøver med forbudte stoffer, fordi så mange utøvere hadde kontaminert urin og det var veldig få som kunne produsere rene eksemplar, skriver Rodtsjenkov.

Da Russland og president Vladimir Putin endelig skulle få arrangere et OL på hjemmebane, var det ekstremt viktig å prestere. «Medaljer over moral» var et kjent uttrykk, og med bare tre gullmedaljer fra OL i Vancouver måtte man unngå en liknende «ydmykelse», skriver Rodtsjenkov.

- IOC hadde aldri oversikt

Den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet og hans mannskap var fokusert på å utnytte muligheten de fikk med Sotsji-OL. Fra slutten av januar 2014 og en måned fram i tid ville alle olympiske dopingtester gå gjennom Rodtsjenkovs laboratorium.

VARSLER: Grigorij Rodtsjenkov står bak de fleste avsløringene om russisk systematisert doping de siste årene. Foto: Netflix
VARSLER: Grigorij Rodtsjenkov står bak de fleste avsløringene om russisk systematisert doping de siste årene. Foto: Netflix Vis mer

Den internasjonale olympiske komité (IOC) hadde utplassert over 20 internasjonale eksperter som skulle jobbe i laboratoriet, men det var aldri et problem hevder Rodtsjenkov.

- Å ta oss i juks ville kreve noen like dypt gjennomsyret av det som vi var. IOC ville aldri ha noen reell oversikt i mitt laboratorium. Jeg ville ikke ha noen snikende under bordene eller bak lukkede dører.

HAUKE: Svenske Expressen har snakket med den dopingdømte Max Hauke, som ble tatt på fersken under VM i Seefeld da han bloddopet seg. Østerrikeren åpner seg om hvorfor han tok det valget han gjorde. Video: SportsExpressen TV Vis mer

- Fra uka før lekene, til noen dager etter at de var over, hadde ikke antidopingmyndighetene noen jurisdiksjon over oss - vi rapporterte resultater til IOC og ingen andre. Vi visste at vi hadde en steroidblanding som var nesten umulig å påvise, og en back-up-beskyttelse i muligheten til å bytte ut positive urinprøver, skriver Rodtsjenkov.

Den tidligere sjefen for antidopinglaboratoriet i Moskva var hovedkilden i den omfattende McLaren-rapporten, som førte til at Russland ble nektet deltakelse i Pyeongchang-OL i 2018.

Grigorij Rodtsjenkov har også fortalt om hvordan russiske idrettsutøvere brukte doping blant annet i forbindelse med Sotsji-OL i den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «Icarus».

I den kommende boka avslører Rodtsjenkov det han omtaler som nøkkelen til tidenes største sportssvindel.

«Magisk» løsning

Den kvelden Rodtsjenkov mener forandret hele sportsverdenen, spiste den russiske antidopingsjefen middag med en agent ved sikkerhetspolitiet (FSB) ved navn Jevgenij Blokhin.

Under middagen fortalte Blokhin at hans mannskap av «magikere» hadde funnet en måte å åpne de såkalte Berig Kit-flaskene (flaske til urinprøver som i teorien skulle være umulig å åpne, red.anm.) på uten at byttet kunne oppdages.

- Jeg var overrasket over det jeg fikk vite. Dette gjennombruddet var som splittelsen av atomet. Hvis det stemte, ville det endre livet mitt og framtida for russisk sport, skriver Rodtsjenkov om møtet.

Under lekene i Sotsji var det FSB-agenter som sto for å bytte positive urintester med ren urin lagret i en fryser i lokalene ved siden av antidopinglaboratoriet.

Blokhin var selv utkledd som rørlegger og sto for mye av arbeidet.

I opprullingen av McLaren-rapporten ble det funnet skjulte skrapemerker på innsiden av dopingprøver - noe som indikerte at de hadde blitt åpnet i ettertid og muligens byttet ut.

DOPET: Rodtsjenkov skriver om blant annet hvordan han byttet ut Aleksandr Tretyakovs urin etter sitt gull i skeleton. Foto: Murad Sezer/Reuters
DOPET: Rodtsjenkov skriver om blant annet hvordan han byttet ut Aleksandr Tretyakovs urin etter sitt gull i skeleton. Foto: Murad Sezer/Reuters Vis mer

- Jobbet hele natta

Den første uka av Sotsji-lekene var en stor skuffelse for Russland. På hjemmebane tok russerne bare to gull i øvelser som Rodtsjenkov kaller for lite prestisjefulle.

- Så vant Aleksandr Tretjakov endelig gull i skeleton. Han var en tilfreds bruker av «hertuginne-cocktailen» (en alkoholholdig drikke tilsatt anabole steroider), forteller den russiske avhopperen.

- Jeg forsikret kollegaene mine om at planen våre ville gå som planlagt, og gikk på en butikk for å kjøpe Bounty-sjokolade, kaffe og sigaretter til dem. Deretter jobbet vi hele natta med å bytte Tretjakovs urin, for å beskytte Russlands første prestisjefulle gullmedalje.

I 2017 mistet Tretjakov gullet etter at det ble funnet skrapemerker på urinprøvene hans, men ett år seinere fikk han tilbake medaljen etter å ha anket dommen.

Grigorij Rodtsjenkov lever i dag under vitnebeskyttelse i USA, i frykt for å bli drept på grunn av avsløringene om den russiske dopingvirksomheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!