Nye super-skøyter

HAMAR (Dagbladet): Dette er den nye superskøyta som skal gjøre Ådne Søndrål til verdensmester i all round.

Skoen er støpt i karbon og veier omtrent halvparten av den tradisjonelle modellen. - Jeg er kjempeheldig som får tilgang til nye produkter så raskt, sier Ådne til Dagbladet.

Denne uka har Ådne testet skøyta i Vikingskipet, og OL-mesteren er spent på kvaliteten.

- Jeg ønsker alltid å være i forkant av utviklinga. Ingenting skal være uprøvd, og er dette modellen for meg, bruker jeg den i løp, sier Ådne.

Skøyta er nederlandsk, og er den samme modellen som verdensmester Rintje Ritsma går på. Nå er det datamaskiner som skreddersyr skøytene for hver enkelt løper.

Tredimensjonal

- En nederlandsk ortoped konstruerte skøyta mi. Jeg måtte gå barbeint på ei matte slik at det kunne lages en tredimensjonal datategning av fotbladet mitt.

- Så tok de fotavstøpning for at det kunne bygges ei skøyte rundt. På denne modellen går det an å korrigere skoen i forhold til stålet ut fra min egen beinstilling, forklarer Ådne.

Mens ei vanlig skøyte har sko av skinn og lær, er det minimalt med skinn i Ådne Søndråls nye modell. Mesteparten av skoen er støpt i karbon og er hard som stein.

- Jeg tror skøyta egner seg ypperlig for lengre distanser, sier Ådne.

- Tror du dette blir skøyta for vinterens konkurranser?

- Det er litt tidlig å svare på. Foreløpig har jeg bare trent med dem i to økter. Jeg skal snart sette på nytt understell for å finne ut hva som passer best.

Gammel modell

Ådne Søndrål har skøyter for noen hundre tusen kroner hjemme - blant annet en carving-modell som skulle gjøre det enklere å gå svinger i stor hastighet. Foreløpig sverger hallingdølen til det gamle paret han vant OL-gull på.

- Jeg vil være hundre prosent sikker på at nytt utstyr er det riktige. Jeg er den eneste i verden som fortsatt går på den gamle modellen, og de skøytene er mye tyngre enn den nye modellen.

- Men det er de gamle skøytene som gjorde meg til OL- og verdensmester, sier Ådne.