Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye supersko truer Bolt

Nike har snudd opp ned langdistanseløping. Nå står sprintøvelsene for tur.

NY SPRINTSKO: Det er denne prototypen som skaper spekulasjoner i løpemiljøet. Foto: Ben Johnson / Instagram
NY SPRINTSKO: Det er denne prototypen som skaper spekulasjoner i løpemiljøet. Foto: Ben Johnson / Instagram Vis mer

Idretten utvikles stadig gjennom ny teknologi og utøvernes prestasjoner forbedres. Men Nikes langdistansesko, Vaporfly, har virkelig satt fyr på debatten om hva som er innafor og ikke.

Skoen har hatt en beviselig effekt på tidene til langdistanseløpere verden rundt, og fottøyet fikk enorm oppmerksomhet under Eliud Kipchoges forsøk på å løpe under to timer på maraton. Det klarte han, som den første i verdenshistorien.

Uten skoen - som kan forbedre maratontidene til de beste med om lag 90 sekunder - ville kenyaneren trolig vært sjanseløs til å klare bragden. Nikes sko er i ferd med å forandre idretten, og flere har ropt om at den må forbys da den gir en urettferdig fordel til de med tilgang til skoen.

Nå truer en ny Nike-sko med å utfordre tidene også på kortere distanser.

Bolts rekorder kan stå for fall

De siste ukene har det sirkulert et bilde på internett av hva som ser ut til å være en Nike-sko med et slags blad under sålen.

Tidligere har man hovedsakelig sett på tykkelsen på sålen og bruken av karbonplater i skoen når man skal vurdere om den er lovlig å bruke i konkurranser. Hvordan den nye sprintskoen vil gå inn under dagens regler, er usikkert.

- Hva om Chris Coleman, som er sponset av Nike og har bestetid på 9.76, plutselig bruker disse syke nye piggskoene med to karbonplater og løper på 9.40?, er spørsmålet en anonym toppsjef hos en av sportstøysgigantene stiller seg i en artikkel fra The Times.

Amerikanske Coleman var verdens raskeste på 100 meter i fjor og tok VM-gull på distansen. Usain Bolts verdensrekord er på 9.58, og det er denne man frykter langt dårligere sprintere plutselig kan slå.

Bolt har også verdensrekorden på 200 meter (19.19), men det er foreløpig ukjent hvilke distanser de nye skoene er tiltenkt.

BBC har snakket med løperen Geoff Burns om de lekkede bildene av Nike-skoen. Han tviler på at skoen kan forbedre tiden så mye som toppsjefen The Times har snakket med påstår, men ute lukker ikke en effekt.

Burns tror skoen er laget for å forlenge beinet til utøveren. Ifølge han vil en ett prosent forlenget leggmuskel tilsvare ett prosent økt hastighet.

- Hvis en mann løper 9.80 sekunder på 100 meter, vil det tilsvare 10,2 meter per sekund. Hvis det økes til 10,3 meter per sekund - ett prosent økt hastighet - vil tiden hans falle til 9.71 sekunder, forklarer Burns til BBC.

OL-GULL: Usaint Bolt. Foto: NTB scanpix
OL-GULL: Usaint Bolt. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Fryktelig variant

Jonathan Quarcoo (23) har bestenotering på 100 meter på 10.26 - raskest av alle norske aktive sprintere. Han er sponset av Adidas, men Nikes nye sko er en snakkis i sprintmiljøet.

- Det ser nesten ut som de løper av seg selv. Det har vært en utvikling hos flere merker, men dette ser jo ut som en fryktelig variant. Jeg vet ikke om denne skoen er revolusjonerende, men hvis det fungerer, er det en sko alle vil bruke, sier 23-åringen.

Quarcoo røk akillesen i fjor sommer, og har hatt noen lange måneder med opptrening. Det ble først anslått at han ikke ville kunne konkurrere denne sesongen, men fartsfantomet ser nå lysere på sesongen.

Quarcoo synes det er vanskelig å uttale seg om en sko han aldri har prøvd, men han er skeptisk til at bare noen få skal kunne bruke skoen.

- De ser veldig annerledes ut - det er en ny type piggsko. Det har vært snakk om at bare de beste skal bruke de, da kan det være et konkurransefortrinn. Mange av de beste har egne utstyrsavtaler. Hvis disse gir Nike-utøverne et konkurransefortrinn, burde de ikke være tilgjengelig, sier han.

Den nye Nike-skoen er foreløpig bare på betanivå, og har ikke blitt brukt i en offisiell konkurranse.

HINDRET: Situasjonen med fire mann på pallen skapte stor forundring. TV-bildene fra Doha viser hvorfor spanske Orlando Ortega ble tildelt bronse, selv om han løp i mål til femteplass. Bilder med tillatelse fra NRK. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Unngikk bannlysing

Salum Kashafali (26) tok NM-gull på 100 meter i fjor og går for gull i Paralympics til sommeren. Også i hans treningsgruppe snakker man om Nikes nye sko.

- I dag er det ikke skoene som avgjør hvem som vinner. Om de nye skoene kan gi en fordel på noen hundredeler, er det noe alle sprintere vil bruke. Vi har snakket om de på trening, og alle gutta har lyst til å teste de ut, sier Kashafali.

Han er sponset av Puma og er spent på om Nikes nye sko er innenfor hva som er lovlig.

- Alle må ha tilgang, det skal være likt. Så lenge de er lovlige, er det greit å bruke de, mener han.

Tykkelsen på sålen og bruken av karbonplater er blant faktorene som trolig vil avgjøre om sprintskoen blir tillatt i konkurranser. Det er disse parametrene som har dominert debatten rundt løpeskoene til Nike.

Forrige uke ble det bestemt at skoutgaven Kipchoge brukte til å løpe under to timer på maraton ikke vil bli tillatt under OL i Tokyo til sommeren. Det finnes imidlertid flere ulike modeller i Vaporfly-serien. Andre versjoner med litt tynnere såler og som også har hatt en beviselig effekt på tidene til utøverne, vil kunne brukes. Det har Det internasjonale friidrettsforbundet besluttet.

Ifølge de nye reglene kan ikke sålen være tykkere enn 40 millimeter og ikke inneholde mer enn én karbonplate eller liknende mekanismer.