Nye superturneringer for Magnus Carlsen - skal kjempe i helt nytt konsept

Millioner av kroner på spill.

STORE PLANER: Garry Kasparov (til venstre) er mannen bak Chess Golden League hvor Magnus Carlsen og flere av verdens beste sjakkspillere skal kjempe i et nytt turneringskonsept. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STORE PLANER: Garry Kasparov (til venstre) er mannen bak Chess Golden League hvor Magnus Carlsen og flere av verdens beste sjakkspillere skal kjempe i et nytt turneringskonsept. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag kan Dagbladet avsløre at Magnus Carlsen og de andre toppspillerne i sjakk får et helt nytt konsept å konkurrere i.

Sjakklegenden Garry Kasparov står bak initiativet som gir sjakkverdenen Chess Golden League.

Sjakkens Golden League vil bestå av fire superturneringer, deriblant Norway Chess i Stavanger. I tillegg vil superturneringene London Chess Classic og Sinquefield Cup i Saint Louis være en del av Chess Golden League.

Den fjerde turneringa har aldri blitt spilt før. Den vil finne sted i Indonesia.

Flere kilder forteller Dagbladet at alle fire turneringer vil bestå av ti spillere.

Kasparov og hans støttespillere planlegger at verdens tolv beste sjakkspillere etter rating deltar i Golden League-konseptet hvor ni av dem deltar i hver turnering. Den tiende spilleren i hver turnering vil ikke være blant verdenseliten, men blir tilbudt plass i turneringen på wildcard, skriver sjakkjournalist Ian Rogers.

Altså kan det norske sjakkpublikum igjen få se Simen Agdestein eller Jon Ludvig Hammer spille mot verdens beste i Norway Chess.

Alle de fire turneringene blir tilnærmet like og vil bestå av ni runder, slik blant annet Norway Chess i fjor ble spilt.

Veselin Topalov bekreftet på Gibraltar i forbindelse med en turnering han spiller denne uka at han er en av deltakerne.

- Det vil være en pakke med turneringer. Den er fullstendig uavhengig av Verdenssjakkforbundet (FIDE), forteller bulgareren i videointervjuet.

- Jeg har akkurat fått invitasjon til denne pakken med turneringer og de tre som går i Norge, i Saint Louis og i London.

Sammenlagtpremien for Chess Golden League er en betydelig pengesum.

Malcolm Pein er involvert i London Chess Classic som blir del av Chess Golden League. Han bekreftet tirsdag at pengepremiene for tidenes første Chess Golden League totalt er rundt 7,7 millioner kroner.

Til TV 2 forteller president for Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson at det sannsynligvis vil komme en pressemelding med informasjon rundt Chess Golden League den 16.-17. februar.

Det er bekreftet at årets Norway Chess blir spilt 15.-26. juni etter at det i januar ble klart at turneringas framtid var sikret.

Kasparovs talspersoner har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag og tirsdag.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer