Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye superturneringer for Magnus Carlsen - skal kjempe i helt nytt konsept

Millioner av kroner på spill.

STORE PLANER: Garry Kasparov (til venstre) er mannen bak Chess Golden League hvor Magnus Carlsen og flere av verdens beste sjakkspillere skal kjempe i et nytt turneringskonsept. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STORE PLANER: Garry Kasparov (til venstre) er mannen bak Chess Golden League hvor Magnus Carlsen og flere av verdens beste sjakkspillere skal kjempe i et nytt turneringskonsept. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag kan Dagbladet avsløre at Magnus Carlsen og de andre toppspillerne i sjakk får et helt nytt konsept å konkurrere i.

Sjakklegenden Garry Kasparov står bak initiativet som gir sjakkverdenen Chess Golden League.

Sjakkens Golden League vil bestå av fire superturneringer, deriblant Norway Chess i Stavanger. I tillegg vil superturneringene London Chess Classic og Sinquefield Cup i Saint Louis være en del av Chess Golden League.

Den fjerde turneringa har aldri blitt spilt før. Den vil finne sted i Indonesia.

Flere kilder forteller Dagbladet at alle fire turneringer vil bestå av ti spillere.

Kasparov og hans støttespillere planlegger at verdens tolv beste sjakkspillere etter rating deltar i Golden League-konseptet hvor ni av dem deltar i hver turnering. Den tiende spilleren i hver turnering vil ikke være blant verdenseliten, men blir tilbudt plass i turneringen på wildcard, skriver sjakkjournalist Ian Rogers.

Altså kan det norske sjakkpublikum igjen få se Simen Agdestein eller Jon Ludvig Hammer spille mot verdens beste i Norway Chess.

Alle de fire turneringene blir tilnærmet like og vil bestå av ni runder, slik blant annet Norway Chess i fjor ble spilt.

Veselin Topalov bekreftet på Gibraltar i forbindelse med en turnering han spiller denne uka at han er en av deltakerne.

- Det vil være en pakke med turneringer. Den er fullstendig uavhengig av Verdenssjakkforbundet (FIDE), forteller bulgareren i videointervjuet.

- Jeg har akkurat fått invitasjon til denne pakken med turneringer og de tre som går i Norge, i Saint Louis og i London.

Sammenlagtpremien for Chess Golden League er en betydelig pengesum.

Malcolm Pein er involvert i London Chess Classic som blir del av Chess Golden League. Han bekreftet tirsdag at pengepremiene for tidenes første Chess Golden League totalt er rundt 7,7 millioner kroner.

Til TV 2 forteller president for Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson at det sannsynligvis vil komme en pressemelding med informasjon rundt Chess Golden League den 16.-17. februar.

Det er bekreftet at årets Norway Chess blir spilt 15.-26. juni etter at det i januar ble klart at turneringas framtid var sikret.

Kasparovs talspersoner har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag og tirsdag.