Premier League

Nyfrelst United-fan

Våren 1994 var Ole Gunnar Solskjær på prøvespill hos Rosenborg, men dro hjem forbannet. - I ettertid kan du si at det var dumt, sier Eggen, som i dag er nyfrelst United-fan.

HAR TROEN: - Jeg er overbevist om at han kommer til å gjøre en god jobb, sier Nils Arne Eggen om Ole Gunnar Solskjær. Foto: Hans Arne Vedlog
HAR TROEN: - Jeg er overbevist om at han kommer til å gjøre en god jobb, sier Nils Arne Eggen om Ole Gunnar Solskjær. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): - Jeg er kjempeglad for at Ole Gunnar har klart å etablere seg. Jeg er overbevist om at han kommer til å gjøre en god jobb. Etter at han kom, er jeg blitt United-fan, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Plutselig svinger det av både Manchester United og Rosenborg. To klubber som ikke sjelden diskuteres rundt lunsjbordet på arbeidsplassen.

Ros

I England ble Solskjær rost opp i skyene etter 4-0-seieren over Chelsea for halvannen uke siden. Litt mer klisterføre var det mot Wolverhampton mandag, men fire poeng etter to kamper er en OK start.

Solskjærs karriere går foreløpig på skinner. Noe den for øvrig har gjort i nesten hele fotballivet hans.

DEN SOM VENTER PÅ NOE GODT: .. venter ikke forgjeves. United-fansen ventet utenfor klubbens treningsanlegg for å få et glimt av - og kanskje til og med et bilde med - spillerne. Reporter/video: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Men det er mulig å peke på nedturer også. Den siste delen av forrige sesong var elendig. Som trener i Cardiff i 2014 var han nesten katastrofal. Eggen husker også godt da Solskjær var på prøvespill i Rosenborg i 1994.

- Han var litt småskadet, så jeg anbefalte ham om å gå til Molde. Så kan du selvfølgelig si i ettertid at det var dumt.

Store øyne

Solskjær var på prøvespill sammen med en annen spiller i Clausenengen, Trond Andersen. Til Rosenborgs hjemmeside forteller den nåværende United-bossen hvordan han opplevde prøvespillet.

- Det var oppkjøringen til 1994-sesongen. Jeg var starstruck og hadde store øyne. Det var kjekt, helt til vi kom til en internkamp på 3 ganger 20 minutter. Trond spilte 2 av de 20 minuttene, og jeg bare en. Da tenkte jeg at dette ikke var et prøvespill for å se hva jeg kunne. Det var et par-tre dager igjen. Men jeg ba Trond si til dem at jeg var blitt syk. Jeg var forbannet og dro hjem.

RASISME: Dagens aviser i England fokuserer på Paul Pogba. Superstjernes straffemiss, og de rasistiske kommentarene som fulgte får spalteplass. Video: Tore Ulrik Bratland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Solskjær spilte hele sesongen for Clausenengen og gjorde det bra. I siste kamp mot Rosenborg 2 vant laget 4-0. Solskjær scoret tre av målene. Da fikk han en telefon fra Rosenborg om at de likevel var interessert. Men klubben kunne ikke love spilletid. Dermed endte han opp i Molde. Og så: I Manchester United.

God opplevelse

Trond Andersen forteller at han ikke husker så mye av det som skjedde med Solskjær i Rosenborg.

- Det jeg husker best var fotballen. Det var tempo og trykk, og ballen gikk raskt framover. Opplevelsen var god.

Nettopp hendelser som dette - at han ble droppet i Trondheim - er gull verdt for Solskjær i trenerjobben. Han kan lettere sette seg inn i spillernes situasjon, og går for å være en god psykolog.

- Han er åpen, ærlig og har en positiv fotballfilosofi. Han hadde det i Molde. Det virker som om det passer bra i United også, sier Andersen, som i dag er spillerutvikler ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum.

Suksesstart

Solskjær har klart å få Manchester med seg igjen etter en negativ inngang på sesongen. Det gikk ikke på treningskampene i sommer, for der vant United seks av seks kamper. Men flere hadde håpet at en stjernespiller eller to skulle komme inn før seriestarten.

Fasiten etter de to første kampene er at alle de tre nykommerne har klart seg bra. Harry Maguire sammenliknes allerede med United-bautaen Rio Ferdinand i midtforsvaret. Aaron Wan-Bissaka var god på høyrebacken. Og vingen Daniel James scoret i debuten.

På nytt er håpet tent på Old Trafford:

- Jeg kan garantere at United vil bli seriemester igjen. Trolig skjer det før Liverpool blir det, sier fotballeksperten Gary Neville.

PS: Manchester United møter Crystal Palace lørdag.