Pedersen var skismører for Klæbo fra 2017 til 2023. Denne våren fikk han ikke fornyet kontrakten, noe han mener er ubegrunnet.
- Det har blitt skapt en ukultur. Mitt ønske er at arbeidsmiljøet blir bedre for de ansatte, sier Pedersen til VG.
- Jeg vil få fokus på grunnleggende verdier, vanlig oppførsel og behandling av mennesker med respekt. Det skjer en del i kulissene folk ikke ser, dessverre.

Blant annet viser han til det som skjedde før 15-kilometeren i ski-VM i Planica i vinter. Plutselig var et av Klæbos beste skøytepar borte. To timer før start var de plutselig på plass.
- De var totalt herjet under sålen. Noen har gått med dem over en grus-parkeringsplass eller noe, forteller han.
- Jeg vet ikke hvor de har gått, men hvert fall ikke i en skiløype. De var ødelagte.
En svært misfornøyd Klæbo ble nummer fire. Da Pedersen gjorde seg ferdig for dagen, oppdaget han at skiene var ripet opp.

De svenske langrennsstjernene befinner seg i Livigno i Italia. Når Dagbladet forteller om det som har kommet fram i det norske smøreteamet, reagerer de med vantro:
- Det høres helt utrolig ut, sier Frida Karlsson.
- Kunne dette skjedd i Sverige?
- Det tror jeg faktisk ikke. Slik jeg ser det, så er stemningen veldig bra.
- Hva sier det om et lag der sånt skjer?
- Jeg vil si at det er et ikke-fungerende lag. Det er ikke engang et lag.
Skiforbundet bestemte 12. september at det hele skal behandles som en varslingssak. Saken omhandler mobbing, trakassering og diskriminering.
Pedersen hevder han ikke går ut fordi han ikke fikk fornyet kontrakten. Derimot mener han arbeidsmiljøet blant smørerne har utviklet seg til å bli uholdbart.
Han føler seg frosset ut med «falske anklager og respektløs behandling som mobbing, svartelisting, utstøtelse og baksnakking som har gitt stor psykisk belastning».

- Jeg hørte om dette i går, forteller William Poromaa, en annen svensk langrennsstjerne, til Dagbladet.
- Det høres utrolig merkelig ut. Jeg kan bare se til vårt eget lag og smørerne der. Jeg vet at de gjør sitt ytterste. Det ville aldri forsvunnet noen ski derfra. Der stoler man på smørerne, og det er sånn det skal være. Det er bare tragisk når det er sånn, sier Poromaa om de norske forholdene.

Linn Svahn følger opp:
- Dette er ikke noe jeg har hørt om før. Jeg kjenner meg absolutt ikke igjen i vårt forbund og vår gjeng, påpeker hun.
- Det er viktig å ha et arbeidsklima og en gruppe der vi føler oss trygge på hverandre. Vi er tross alt på jobb når vi gjør disse greiene. Det er viktig at jobbmiljøet er bra. Det bør ikke være snakk om noe annet.
Skiforbundets generalsekretær, Arne Baumann, sier at saken vil bli behandlet i tråd med forbundets retningslinjer for varsling om mulige kritikkverdige forhold.
- Av hensyn til den pågående behandlingen av varselet - og de involverte partene - kan jeg ikke kommentere enkeltelementer, sier Baumann til NTB.
Linn Svahn er krystallklar:
- Når du holder på med en individuell idrett, må du fungere som et lag. Hadde jeg ikke hatt personene rundt meg som jeg har - min trener, fysioterapeut, smører og hele støtteapparatet - ville jeg aldri ha lyktes.