DØD: Skihelten Matti Nykänen døde denne uka. Foto: Matti Björkman / Lehtikuva / NTB scanpix
DØD: Skihelten Matti Nykänen døde denne uka. Foto: Matti Björkman / Lehtikuva / NTB scanpixVis mer

Matti Nykänen:

Nykänen kan få statlig begravelse

Det har bare skjedd med åtte personer etter 1990.

Det finske hoppikonet Matti Nykänen døde mandag, 55 år gammel. Nå tas det til orde for at staten skal betale begravelsen.

Det vil i så fall bli første gang på 30 år at det skjer for en finsk idrettsutøver. Tapani Niku, som tok OL-bronse på 18-kilometeren under de første olympiske vinterlekene i Chamonix i 1924, var den forrige idrettsutøveren som ble begravet på statens regning. Det var i 1989.

Det er Yle Sports som får bekreftet at det er snakk om at den finske regjeringen planlegger en statlig begravelse for Nykänen.

- Jeg skjønner godt at mange mener en statlig begravelse er på sin plass for en så framstående utøver, sier Europa-, kultur- og idrettsminister i Finland Sampo Terho.

Bare åtte mennesker har blitt begravet på statens regning i Finland siden 1990. Blant disse er tidligere statsminister Ahti Karjalainen og tidligere president Mauno Koivisto.

Nykänen vant fire OL-gull (tre av dem i Calgary i 1988) og fem VM-gull, mens han i verdenscupen vant 46 enkeltrenn og tok fire sammenlagtseirer. I sesongene 1982/83 og 1987/88 gikk han også til topps i den tysk-østerrikske hoppuka.