Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avslører Matti Nykänens dødsårsak

Nykänens familie avslører dødsårsaken

Hopplegenden Matti Nykänen døde 3. februar, 55 år gammel. Nå avslører familien dødsårsaken.

DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå bekrefter søstrene Päivi og Tuija overfor den finske storavisa Ilta-Santomat at Nykänen slet med en betennelse i bukspyttkjertelen, og døde med akutt lungebetennelse.

Ifølge avisa skal det ha rast spekulasjoner rundt hoppikonets dødsårsak, og familien forteller nå sannheten.

Nykänen skal også ha blitt diagnostisert med diabetes nylig, sier søstrene. Han skal ha følt seg frisk og rask etter en tøff høst.

- Matti snakket vanligvis ikke om helsa med familien. Han var opptatt av at ingen skulle være bekymret. Nå er det verdt å bekrefte hvorfor han døde, for det er mange som gjetter vilt, sier Päivi til avisa.

Trøblete liv

Ifølge avisa er finnene fortsatt i sorg etter Nykänens dødsfall. Han var en yndet idrettshelt i sin tid, noe som sikret ham evig superstjerne-status i Finland.

I løpet av ni aktive sesonger rakk Nykänen å vinne 46 verdenscuprenn. Han hentet også hjem fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap.

Nykänen etterlot seg kona Pia og tre barn fra tidligere forhold.

Nykänens liv har imidlertid i stor grad vært preget av skandaler og personlige tragedier. Han jobbet på et tidspunkt for en for en sextelefon, han har vært stripper, han har sittet inne for voldelige angrep på kona, og for å ha knivstukket en kamerat.

Stort intervju

Da Dagbladet møtte Nykänen på Gran Canaria for et drøyt år siden åpnet han opp om de vanskelige åra, og hvordan hans nye kone hadde reddet ham.

- Det var et stort øyeblikk var da jeg traff henne for et par år siden. Jeg kom meg tilbake til livet takket være henne. Livet mitt hadde sklidd ut litt. Det var et rot. Helvete er ikke så ille som livet mitt var. Å møte henne var livsviktig. Jeg kom til ro og fikk tak i livet mitt igjen. Og selvfølgelig betyr bandet mitt mye. De hjelper meg. Og bidro også til at jeg har orden på tilværelsen igjen. Fordi …, sa Nykänen og fulgte opp:

- Når karrieren til en idrettsutøver ender, havner man i et tomrom. Det er baksiden av livet som sportsutøver. Når sporten er borte og karrieren over, er du ingenting. Ingenting. Det er slik jeg føler det.

Allerede i 1986 startet nedturen, da det finske skiforbundet ga ham flere renns karantene for drikking. Ett år seinere ble han sendt hjem i skam fra hoppuka for drikking, bråk og rasering av hotellrom.

Bedre kontroll

- Jeg var ung da jeg fikk suksess. Media var rundt meg hele tida. Jeg sto alltid i sentrum og ble sliten av det. Det ble for mye. Jeg var ulykkelig. Jeg drakk fordi jeg ønsket å glemme, sa Nykänen til Dagbladet i fjor.

Han kunne imidlertid fortelle at han følte at han hadde fått større kontroll over livet igjen.

- I dag har jeg en bra følelse. Jeg har nervene og følelsene mer under kontroll. I dag jogget jeg meg en halvtimes tur på morgenen.

- Er du sliten av skandaler? Det må stjele energi fra deg?

- Ja, når man er i offentlighetens lys så kommer det skandaler. De vil komme i framtida også. Alle har skandaler i livet sitt, men i mitt tilfelle blir de delt med verden. Når folk kjenner meg, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!