USIKKER: Om Ørjan Håskjold Nyland, her sammen med Per Ciljan Skjelbred og Haitam Aleesami, får sjansen mot Tyskland, er foreløpig uklart. Etter kritikken mot Hviterussland, ville det vært typisk Nyland å slå tilbake mot Tyskland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
USIKKER: Om Ørjan Håskjold Nyland, her sammen med Per Ciljan Skjelbred og Haitam Aleesami, får sjansen mot Tyskland, er foreløpig uklart. Etter kritikken mot Hviterussland, ville det vært typisk Nyland å slå tilbake mot Tyskland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Nylands brutale beskjed: - Hvis du ikke spiller, er det din feil at vi taper

Om Ørjan Håskjold Nyland får sjansen mot Tyskland, vil presset være enormt. Det er imidlertid ikke noe nytt. Historien om landslagskeeperens oppvekst viser at presset er Nylands hverdag.

(Dagbladet): Uansett om det er FC Ingolstadts Ørjan Håskjold Nyland eller Hertha Berlins Rune Almenning Jarstein som vokter Norges mål mot Tyskland på Ullevaal, må den utvalgte prestere opp mot sitt aller beste om det skal bli norsk poeng.

Nyland har fått beskjed om at keeperen som ble valgt mot Hviterussland, også skal velges i VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland. Om landslagssjef Per-Mathias Høgmo holder ord, betyr det at 25-åringen fra Volda skal vokte buret mot Thomas Müller, Mesut Özil, Toni Kroos og co.

- Det er et av verdens beste landslag, men jeg gleder meg. Jeg elsker slike kamper, sier Nyland til Dagbladet.

- Er det en fordel å spille i Bundesligaen og kjenne tysk fotball?

- Det kan det være, men jeg har uansett studert disse gutta mye på TV. Jeg vet hva som venter meg. Jeg er klar, varsler landslagskeeperen.

Der Tom Nordlie mener Nyland bør vrakes mot Tyskland, er sunnmørskeeperen klar for å overbevise kritikerne og vinne keeperduellen nok en gang. Det er typisk Nyland å levere når det gjelder som mest.

- Vi satt med med hjerte i halsen

25-åringen er en vinnerskalle som alltid har satset høyt og vært vågal. Det har han vært helt siden barndommen.

FØRSTEKEEPER: Ørjan Nyland er endelig førstevalget i FC Ingolstadt. Foto: Sven Hoppe/dpa | usage worldwide
FØRSTEKEEPER: Ørjan Nyland er endelig førstevalget i FC Ingolstadt. Foto: Sven Hoppe/dpa | usage worldwide Vis mer

Allerede som unggutt tok Nyland utfordringene på strak arm, selv om han sprakk på Sunnmørstafetten i langrenn i 2002 da ankermann Sivert Heltne Nilsen, som i dag spiller i Brann, spurtet Volda inn til 4. plass.

Nyland ble et fryktet navn omtrent på alle idrettsarenaer, og et multitalent var i ferd med å blomstre både som alpinist, langrennsløper, golfspiller, håndballspiller og fotballspiller.

Der Nyland var opptatt av å vinne for sine respektive lag og på så mange idrettsarenaer som mulig, var idrettene opptatt av å vinne Nyland.

Økende press og brutal beskjed

Det ble til slutt en drakamp om stortalentet fra Volda.

- Hvis du ikke spiller, er det din skyld at vi taper.

Ørjan Nyland var 16 år gammel da han fikk denne beskjeden. Nyland var på regionssamling i håndball i Trondheim, samtidig som fotballaget Volda skulle spille kvalifiseringskamp til 1. divisjon i juniorserien på Sunnmøre.

Etter å ha storspilt på parketten, kastet han seg på flyet, landet like før kampstart og rakk akkurat å tre på seg keeperhanskene før dommeren blåste i gang kampen.

- Det var drakamp og kniving mellom spesielt fotball- og håndballagene til Ørjan. Alle vil ha han med, og alle måtte ha han med, forteller pappa Jostein Nyland til Dagbladet.

Til tider var drakampen en belastning, men i det store bildet var Nylands allsidighet med på å forme han til den han er i dag: Norges beste målvakt.

I tillegg til å være blant landets største keepertalent både i fotball og håndball, var Nyland på rekrutteringslandslaget i alpint som 13-åring. Også i langrenn og golf gjorde stortalentet det skarpt.

FLAGGET PÅ BRYSTET: Ørjan Håskjold Nyland (25) har allerede 23 landskamper for Norge til tross for sin unge keeperalder.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FLAGGET PÅ BRYSTET: Ørjan Håskjold Nyland (25) har allerede 23 landskamper for Norge til tross for sin unge keeperalder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror jeg har dratt nytt av alle idrettene. Allsidighet kan være smart til en viss alder, fordi man får utviklet ulike ferdigheter. Blant annet har refleksene mine blitt bedre som håndballkeeper, mens balansen har blitt mer solid gjennom alpinsporten, mener Ørjan Nyland.

Best i fart

Han var nesten dobbelt så stor som sine jevnaldrende konkurrenter i oppveksten og var et fryktet navn på de fleste idrettsarenaer.

Det var på vinterlig underlag han først presenterte sitt talent. Allerede som treåring startet Nyland å vise skikunst både med langrenn- og alpintski.

- Han var spesielt god i alpint. Der kunne han ha nådd langt, tror pappa Jostein.

Fryktløse Nyland var et råskinn i fartsdisiplinene og akrobatisk fra hoppkanten. Nyland satt kun i ro når han hadde gips rundt foten.

- Selv da slet han med å holde seg i ro. En gang Ørjan fjernet gipsen, ropte han: «jippi, nå skal jeg rett opp i bakken». Men pipa fikk en annen låt da legen sa at han måtte vente litt med det, forteller pappa.

Men Nyland kom seg raskt på føttene igjen. I alpinløypa konkurrerte han blant annet mot Sebastian Foss Solevåg, som har vært på pallen i verdenscupen i slalåm.

- Sebastian var best i slalåm og storslalåm i hvert fall, men i utfor og super-G er jeg mer usikker. Til slutt var det jeg som bremset alpinkarrieren til Ørjan, på grunn av økonomien, forteller pappa Nyland.

CUPKONGE: Ørjan Håskjold Nyland ble i 2014 historisk med tre cupgull på rad. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
CUPKONGE: Ørjan Håskjold Nyland ble i 2014 historisk med tre cupgull på rad. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Selv om dagens landslagskeeper vant både i skiløypa, Volda-mesterskapet i golf og storspilte på regionslandslaget i håndball, var det fotballen som trakk det lengste strået da Nyland gikk til Hødd som 17-åring - mye på grunn av samarbeidet med keepertrener Ronny Osnes.

Fryktet av lagkompisene

Der ble han også gjenforent med nåværende Brann-trener Lars Arne Nilsen, mannen som ledet Hødd til cupgull i 2012.

Nilsen var Nylands trener i mange år på Voldas helt spesielle guttelag. Der spilte også Sivert Heltne Nilsen.

- Jeg er ikke redd for noen av motspillerne, men jeg er redd for Ørjan når han er i feltet, sa den nåværende Brann-spilleren da de spilte sammen i Volda.

Storvokste Nyland var nemlig fryktet både av med- og motspillere.

- Jeg har alltid vært større enn de på min alder og alltid hatt en vinnerskalle. Det gjør det vanskeligere å ta hensyn til de som ikke har kommet like langt i utviklingen rent fysisk, forteller Nyland.

- Men uten konkurranseinstinktet hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, legger han til.

Vinnerskalle og leder

I garderoben kunne det gå hett for seg. Etter tap i en gutteturnering i Sogndal, var det gråt og fortvilelse, før Nyland smalt døra så hardt igjen at den falt av hengslene.

- Det var litt ekkelt at han skulle reagere slik. Jeg sa til Ørjan at det er tap og vinn med samme sinn, men det syntes han var tåpelig sagt, forteller pappa Jostein og ler.

Nylands mentalitet nøt trener Lars Arne Nilsen godt av både på guttenivå i Volda og senere i Hødd.

VISTE SEG FRAM: Ørjan Nyland storspilte i U21-EM i Israel i 2013. Foto: NTB Scanpix
VISTE SEG FRAM: Ørjan Nyland storspilte i U21-EM i Israel i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi trengte ikke å ha med foreldre for å passe på leggetiden, for det fikset Ørjan. Han skapte ro på rommet. Ørjan satte standarden, og jeg slapp å fokusere på disiplin og slike ting som trener, har Nilsen tidligere sagt til Dagbladet.

Han brukte ofte Nyland som targetspiss i guttealderen.

- Ørjan var veldig god som spiss. Han var dobbel så stor som de andre og suveren i duellspillet. Det er vanskelig å si om han kunne blitt Tippeliga-spiss, men han hadde i hvert fall mange gode egenskaper.

Gir seg aldri

Men multitalentet ble keeper. Det tok likevel tid før han utkonkurrerte Vebjørn Skeide i Hødd-buret.

- Det var frustrerende, men jeg lærte mye av å sitte på benken, medgir Nyland.

Noen år senere ble han den store helten da Hødd sensasjonelt vant cupfinalen over Tromsø i 2012.

Året etter cuptriumfen med Hødd gikk Nyland til Molde, men havnet på benken igjen til fordel for landslagskeeper Espen Bugge Pettersen.

Nok en gang kjempet Nyland seg til keeperplassen og ble historisk i 2014 med tre cupgull på rad. Nyland kjempet seg til fast plass rett før U21-EM i Israel og ble kåret til mesterskapets beste keeper - foran Manchester Uniteds David de Gea.

Litt senere ble han også førstekeeper på landslaget. Og nå er han også førstekeeper i Bundesligaen for FC Ingolstadt.

Men får han stå for Norge mot Tyskland? Det vet han ikke selv engang. Svaret får han i dag. Kampstart på Ullevaal er kl. 20.45.