Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nymark kan få VM-gull fem år etter

- Vi tar saken veldig alvorlig.

 BLIR TROLIG VERDENSMESTER: Trond Nymark. Foto: NTB Scanpix
BLIR TROLIG VERDENSMESTER: Trond Nymark. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trond Nymark blir trolig verdensmester på 50 kilometer kappgang fra 2009, og den russiske dopingskandalen kan gi flere norske mesterskapsmedaljer i kappgang.

- Slik vi i Norges Friidrettsforbund ser det, er det helt klart at Trond Nymark snart kan titulere seg verdensmester på 50 kilometer, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Da det ble kjent tirsdag at fem russiske kappgjengere er utestengt for dopingmisbruk, var det grunn til å juble for rene utøvere. Det virker nå helt på det rene at det kommer til å bli omfordeling av mesterskapsmedaljer fra og med VM i 2009 og fram til i dag. Det betyr at Trond Nymark, som tok sølvet på 50 kilometer kappgang i Berlin det året, rykker opp på gullplass.

- Vi tar denne saken veldig alvorlig og kommer til å sende et brev til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) umiddelbart. Vi vil vite mer om dette, og også om det kan bli aktuelt å gå lenger tilbake enn til 2009, sier Hansen.

Håper - Foreløpig kan jeg ikke gjøre annet enn å håpe at jeg får VM-gullet fra Berlin, men jeg tror ikke det kommer til å bli så enkelt som mange tror, for IAAF har jo ikke uttalt seg ennå, sier Trond Nymark til NTB.

Han ble slått bare av russeren Sergej Kirdjapkin i mesterskapet i Berlin. Nå er russeren dopingtatt og utestengt. Det betyr høyst sannsynlig at Nymark rykker opp på gullplass.

- Jeg vil vel si at dette må være en gledens dag for alle de rene utøverne i verden. Nå får de den anerkjennelsen de fortjener, sier friidrettspresidenten.

- Det er å håpe at det blir ryddet opp på en skikkelig måte nå. Alle som er tatt kommer fra det samme russiske miljøet. Jeg er ikke veldig overrasket over dette, for ryktene om dopingmisbruk har gått så lenge jeg har vært aktiv, forteller Nymark.

Fem nye medaljer? Kjersti Tysse Plätzer og Trond Nymark har markert seg i det internasjonale kappgjengermiljøet i mange år, og dersom IAAF og IOK sjekker dopingprøver langt nok tilbake, kan det norske kappgjengermiljøet få fem nye medaljer.

Det virker allerede klart at Nymarks sølv fra 2009-VM blir til en gullmedalje. Det kan også skje med Kjersti Tysse Plätzers OL-sølv fra Beijing i 2008, for da vant Olga Kaniskina, også hun tatt og utestengt nå.

Tysse Plätzer har fjerdeplasser på 20-kilometeren fra EM i 2006 og VM i Osaka i 2007. Begge gangene hadde hun Kaniskina foran seg på resultatlisten.

Nymark ble nummer fire på femmila i Helsingfors-VM i 2005. Alle han hadde foran seg på resultatlisten er dopingtatt.

- Fra 1. januar i år er foreldelsesfristen i dopingsaker ti år. Før det var den på åtte år, så per definisjon er saker fra før 1. januar 2007 ikke lenger gyldige, sier Svein Arne Hansen, men han legger til at friidrettsforbundet kommer til å sjekke om det er mulig å gjøre noe med saker også fra før 2009.

- Vi kommer til å samarbeide med andre involverte nasjoner. Jeg har allerede vært i kontakt med Australia, Tyskland og venter på telefon fra Irland, sier den norske friidrettspresidenten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media