DOPTATT: Nyheten om Erik Tysses positive dopingprøver kom fram på en pressekonferanse i ettermiddag. Kappgjengeren bedyrer sin uskyld. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
DOPTATT: Nyheten om Erik Tysses positive dopingprøver kom fram på en pressekonferanse i ettermiddag. Kappgjengeren bedyrer sin uskyld. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Nymark sjokkert over kameratens positive dopingprøve

- Vil bruke all tid på å renvaske meg, sier Tysse.

ULLEVAAL |||(Dagbladet): Tidligere i dag kom det fram at kappgjenger Erik Tysse har testet positivt på et tredjegenerasjons EPO-stoff kalt CERA.

- Jeg vil bruke all min tid på å renvaske meg, sier Erik Tysse til Dagbladet.

Antidoping Norge har overtatt saken sammen med Det internasjonale friidrettsforbundet. Saken blir trolig anmeldt og pådømt i domsutvalget til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

Den norske kappgang-profilen Trond Nymark reagerte med sjokk da nyheten ble kjent.

Nymark, VM-sølvvinner på 50 kilometer i Berlin i fjor, har kjent til Tysse siden han var liten gutt.

- Det var sjokk og vantro, det. Ingenting skulle tilsi at det var dette jeg skulle tenke på i dag. Det har ikke vært noen som helst indikasjoner på at noe slik var på gang.

33-åringen trente sammen med Tysse ved flere anledninger i i fjor.

I år har det blitt 10-15 treningsøkter sammen med den nå doptatte kappgjengeren.

- Jeg mener at grunnleggende rettsikkerhetsprinsipper tilsier at han er uskyldig til det foreliger en dom, men det er klart, sånn som det ser ut nå ser det ikke bra ut for ham, sier Nymark.

- Antidopingbyråene må bare få gjøre sin jobb, sier kappgjengeren, som innrømmer at nyheten til en viss grad påvirker egen oppkjøring før EM om seks dager.

DOPTATT: Nyheten om Erik Tysses positive dopingprøver kom fram på en pressekonferanse i ettermiddag. Kappgjengeren bedyrer sin uskyld. Foto: Roald Berit / SCANPIX
DOPTATT: Nyheten om Erik Tysses positive dopingprøver kom fram på en pressekonferanse i ettermiddag. Kappgjengeren bedyrer sin uskyld. Foto: Roald Berit / SCANPIX Vis mer

- Jeg må bare påvirke det jeg kan påvirke, og det er meg sjøl. Det gjelder å bruke samme teknikk som jeg alltid bruker uansett hva det gjelder, og det er å konsentrere meg om meg selv.

- Vil dopavsløringen påvirke Norges rykte internasjonalt?

- Det er vanskelig å si, men det er åpenbart ikke gunstig, svarer han.

- Verre enn hjerneblødningen
Stephan Plätzer er trener, lagleder og en slags manager for Erik Tysse.

Han synes det er vanskelig å forstå det som har skjedd.
- I 2001 ble jeg rammet av hjerneblødning, det var ille, og jeg trodde vel ikke jeg kunne oppleve noe som var tøffere, men dette er verre, sa Stephan Plätzer til NTB

Han mener Tysse ikke bevisst har gjort noe galt.

- Det er nevnt mange muligheter om hva som kan ha skjedd, men jeg vil ikke spekulere rundt dette. Det eneste jeg kan si er at Erik (Tysse) ikke har gjort noe galt. Han er uskyldig i det han blir anklaget for, sa Plätzer.

Stefan Plätzer, som er gift med Kjersti Tysse Plätzer, Erik Tysses søster, var med da den doptatte kappgjengeren skulle få B-prøven analysert i Roma.

— Etter den første testen av B-prøven, fikk vi beskjed om at resultatet ikke holdt den standarden WADA krevde. Dermed måtte en ny test tas. Det var både skummelt og en enorm belastning.