Nyreskadde Klasnic sendte Polen hjem

Selv «Kroatia B» ble for sterke.

(Dagbladet.no): Polen - Kroatia 0-1.

Det er sant, det var mye som måtte ha gått Polens vei om de skulle ha snytt Tyskland for kvartfinaleplass.

Men polakkene øynet likevel en mulighet mot et reservepreget Kroatia, og med heltente østerrike på tyskerjakt.

Dessverre ble til og med «Kroatia B» altfor sterke for Polen.

Etter en god polsk åpning kom spillesugne kroater sterkere og sterkere, og akkurat i det meldingene om Michael Ballacks tyske suser kom inn over høyttaleranlegget i Klagenfurt, satte Ivan Klasnic spikeren i den polske EM-kista med en klinisk avslutning.

Klasnic startet sin første kamp i mesterskapet, og ble samtidig den første noensinne som har spilt i et EM-sluttspill etter å ha gjennomført en nyretransplantasjon.

Spissen bærer en beskyttelse av fiberglass når han spiller. Hvis ikke kunne et spark mot nyrene hans vært livstruende.

- Vi er stolte over Ivan. Han er tilbake på toppnivå, sier landslagssjef Slaven Bilic, ifølge NTB.

HER VAR DET SLUTT: Polens strålende målvakt Artur Boruc klarte ikke stoppe Ivan Klasnics kliniske avslutning, og Polen er ute av EM. Foto: AFP/SCANPIX
HER VAR DET SLUTT: Polens strålende målvakt Artur Boruc klarte ikke stoppe Ivan Klasnics kliniske avslutning, og Polen er ute av EM. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Kroatia sendte Polen hjem, overbeviste selv med de nest beste, og viser styrke foran kvartfinalemøtet med Tyrkia.

- Vi er veldig stolte, fordi vi spilte på et virkelig høyt nivå og klarte å ta vår tredje seier. Vi spilte ikke bare bra, vi spilte supert, sier Bilic.

• Finn alle EM-kamper, resultater og tabeller HER!

Boruc holdt spenningen oppe

Polen åpnet kampen best og kom seg til den første store muligheten da Dariusz Dudka upresset headet utenfor på en corner etter drøye tolv minutter.

Men snart våknet reservekroatene, og de blå og rødrutede tok mer og mer over utover i omgangen.

Polens strålende keeper Artur Boruc var den som holdt laget inne i kampen med et par avgjørende redninger, spesielt de to gangene Ivan Klasnic kom seg alene gjennom bak det polske forsvaret.

Begge ganger gjorde Boruc seg selv stor og målet mindre, og begge ganger stoppet han forsøkene fra Klasnic.

Nyreskadde Klasnic sendte Polen hjem

Derfor var det også målløst til pause, noe heldig for Polen.

Klasnic slukket alt håp

Tidlig i andre omgang kom meldingene om Michael Ballacks suser mot Østerrike, og veien til kvartfinale ble plutselig veldig mye lenger for Polen.

Og da scoret selvfølgelig Kroatia også.

Danijel Pranjic var farlig langs venstrekanten hele kampen, og etter knappe 55 minutter fikk han plutselig veldig mye plass da han plukket opp en løs ball.

Inne i feltet trakk Ivan Klasnic seg unna oppasseren på elleve meter, vinkelpasningen kom fra Pranjic, og Klasnic smalt ballen i motsatt hjørne på direkten.

Fullt fortjent kroatisk ledelse, etter en svak polsk time.

Aldri ordentlig spenning

Roger Guerreiro var riktignok farlig frampå ti minutter senere, og kunne utliknet litt ut av ingenting med avslutningen han satte en meter utenfor.

Og Marek Saganowski kunne kanskje sørget for spenning da han avsluttet Polens beste angrep med en heading på bakre stolpe, rett på Vedran Runje.

Og kanskje kunne Tomasz Zahorski sikret ett trøstepoeng da han mislyktes alene med Runje to minutter før slutt.

Men Polen var vel egentlig aldri nære en kvartfinale i Klagenfurt, og uansett tok Tyskland en enkel seier over Østerrike.

Favorittene videre fra gruppe B.

ELLEVILLE FANS: De kroatiske supporterne har skapt et fantastisk leven hele mesterskapet, i kveld jublet de til og med da Polens lagoppstilling ble ropt opp. Klasnics scoring fikk fyrverkeriet i gang.
POLENS STØRSTE: Roger Guerreiro kunne utliknet for Polen med denne avslutningen etter 65 minutter, men selv det hadde ikke vært nok for Leo Beenhakkers menn.
TAKKET AV BILIC: Ivan Klasnic ligger fortsatt i konflikt med Werder Bremen etter nyreproblemene, men i dag hadde han en god kamp.