FRAM MED SITAREN: Brann-fansen får igjen synge «Nystemten» rett før avspark på Stadion. Tor Endresen blir forsanger før kampen mot Haugesund på lørdag.Foto: Marit Hommedal, Scanpix
FRAM MED SITAREN: Brann-fansen får igjen synge «Nystemten» rett før avspark på Stadion. Tor Endresen blir forsanger før kampen mot Haugesund på lørdag.Foto: Marit Hommedal, ScanpixVis mer

«Nystemten» tilbake rett før avspark på Brann stadion

Tor Endresen er klar på lørdag.

|||(Dagbladet): Lørdag vil den bergenske «nasjonalsangen» igjen runge over Brann stadion mens Brann og Haugesund står klare til årets første tippeligakamp.

De to siste sesongen har Norges fotballforbund krevd like prosedyrer før avspark på alle arenaer. Dermed har det ikke vært rom for lokale skikker og sanger som for eksempel bergensernes elskede «Nystemten».

Nå har NFF åpnet for at lagene får spille en egen klubbsang rett før kampstart. For at det skal bli tid til dette, blir spillere og dommere presentert på storskjerm før de entrer banen og tippeligahymnen spilles.

Deretter hilser lagene på hverandre, før det altså blir anledning til å stemme i en lokal supportersang - både fra tribunen og over høytaleranlegget - mens lagene står på linje midt på banen.

Tor Endresen stillerBrann har allerede ringt og forespurt bergenstrubadur Tor Endresen om han kan stille som forsanger klokka 16.56 på lørdag.

- Ja, jeg kommer, svarte Endresen ifølge brann.no.

Branns arrangementssjef Jan Tore Guntveit håper gjeninnføringen av «Nystemten» kan være med på å løfte publikumstallene på stadion mot gamle høyder.

SKEPSIS TIL KJERKEFLYTTING: Klanen-talsmann Espen Knutsen sier han håper Vålerenga ikke flytter avspillingen - og den tilhørende allsangen - av «Vålerenga kjerke» til rett før avspark. Foto:  Heiko Junge, Scanpix
SKEPSIS TIL KJERKEFLYTTING: Klanen-talsmann Espen Knutsen sier han håper Vålerenga ikke flytter avspillingen - og den tilhørende allsangen - av «Vålerenga kjerke» til rett før avspark. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

- Vi mener at ingenting kan måle seg med å oppleve fotball live på Stadion, og i Bergen er «Nystemten» å betrakte som en nasjonalsang. Vi håper dette vil gi både spillerne våre og publikum en ekstra motivasjon til å yte maksimalt, sier Guntveit.

Vålerenga vurdererOgså Vålerenga-supporterne har sin egen nasjonalsang - «Vålerenga kjerke». For to år siden ønsket Martin Andresen at denne skulle synges mens spillerne sto oppstilt rett før avspark, men den nye NFF-regelen hindret dette.

Nå er sangen etablert mot slutten av spillernes oppvarming inne på banen, omkring et kvarter før avspark.
 
- Jeg håper ikke det blir endret, sier talsmann Espen Knutsen i Klanen til Dagbladet.

Vålerenga fikk brevet fra NFF om regelendringen i går, og har ikke helt besluttet om de skal gjøre endringer på det planlagte opplegget sitt før kampstart.

Klubbens mediesjef Svein Graff sitter i dag og jobber med opplegget til storskjermen under Vålerengas åpningskamp hjemme mot Viking mandag kveld.

- Vedtaket er veldig ferskt. Det kan nok hende vi begynner som i fjor, og så vurderer vi om vi skal flytte på det seinere. Det er et godt poeng fra Espen i Klanen at sangen er innarbeidet et kvarter før avspark. Så må dette veies opp mot det trøkket sangen kunne skapt rett før avspark, sier Graff til Dagbladet.