Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nyter proff-livet

LONG ISLAND, New York (Dagbladet): Gro Espeseth (28) og Ann Kristin Aarønes (28) nyter profflivet i USA. For første gang kan de konsentrere seg om fotball og legge seg opp litt penger til et liv uten fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gro har planer om å begynne som vernepleier i rusmiddelomsorgen allerede til høsten. Men først er det New York Powers og i morgen møter de San Diego Spirits på bortebane.

- Det er fint å bruke dette året til å tjene noen kroner før jeg begynner i kommunen eller fylkeskommunen som ikke er kjent for å være så feite på penger, sier Gro med et flir. Hun var ferdig utdannet vernepleier i fjor, og har ingen visjoner om å ville være rik og berømt.

- Jeg har lyst til å hjelpe rusmisbrukere til å bli rusfrie og komme tilbake til en normalt liv, sier hun enkelt.

Lite glamour

Sammen med Anka Aarønes og lagets kinesiske keeper deler hun en leilighet på Long Island. De har kjøpt seg en brukt bil fra 1991 og så langt har de vært på Manhattan to- tre ganger.

- Vi har vært ganske rolige. Vi er aldri ferdig seinere enn klokka 15.00 med fotballen. Resten av dagen er fritid, og vi har brukt tida til å komme i orden, sier Anka.

- Om fire uker får vi masse besøk av kjærestene våre og familie. Da blir det mer uteliv, sier Gro som ble skilt for ett år siden.

Herlig proffliv

- Nå har jeg funnet meg en trønder, smiler hun bredt. Og trønderen heter Bård Haugen og er fotballinteressert på sin hals. Ankas kjæreste heter Ronny Holte og er golf-entusiast.

- Og golfbaner mangler det jo ikke rundt omkring her, sier Anka som har satt musikaler på Broadway på ønskelista si.

Begge jentene er enige om at å spille fotball på heltid er fantastisk.

- Hjemme var vi vant til å studere og jobbe ved siden av å spille fotball. Dagene var travle og det fantes ikke fritid. Nå er det bare fotball og vi får godt betalt, sier jentene.

Gro ble kjøpt for 15000 dollar og Anka for 10000 dollar. Selv tjener de rundt en halv million kroner hver de sju månedene sesongen varer.

- Da må vi betale hus, bil etc. Men vi klager ikke. Vi har valgt å leve enkelt slik at vi kan legge oss opp litt penger til vi kommer hjem, sier de.

Høyt nivå

Gro forsøkte seg på profflivet i Japan for en tid siden.

- Det varte i tre uker og var mislykket. Jeg ble skadet og måtte opereres, sier Gro.

Begge mener USA har det høyeste nivået på proff-fotball for jenter. I England er nivået mye lavere.

- Hvorfor er jentefotball så populært i USA?

- Fordi de har gjort det bra. De vant OL og VM på hjemmebane, og amerikanere liker vinnere. Dessuten er de flinke til å markedsføre seg. De er med på alt. Nå er det mellom åtte og ni millioner jentunger som spiller fotball i USA, sier Anka som så langt ikke har spilt noen kamper.

Skader

- Jeg har en ryggskade som har kommet fordi et bein er kortere enn det andre. Så jeg reiser ikke til San Diego. Så langt har Powers vunnet en kamp og hatt tre uavgjorte kamper av til sammen 21 kamper, sier hun.

Gro ble operert for korsbånd og bruskskader for to år siden.

- Legene her har tatt bilder og de viser at brusken har vokst fint fram. Problemet er at brusken er myk og ikke tar støtet når jeg løper. Smertene kommer opp i lårbeinet. Så jeg har alternativ trening innimellom. Dagen etter kamp kan jeg bare glemme å trene. Banene her er nemlig beinharde, sier Gro som er fast bestemt på at dette er hennes siste sesong.

- Legen min hjemme sa jeg måtte tenke på livet etter fotballen og lytte til kroppens signaler, sier hun.

Anka har ikke bestemt seg for om hun tar en sesong til.

Gode råd

Begge er overbevist om at det vil være amerikanske «spioner» under sluttspillet i EM i Tyskland. Og begge tror flere norske jenter vil få tilbud i USA.

- Norske spillere har et høyt nivå, og det er bra jentene kan få profftilbud. Å spille fotball på heltid er fantastisk. Nå er det sikkert mer orden på tingene også. Vi har vært ofre for en del rot. Sørg for at det står i kontrakten at klubben skaffer leilighet ,og at den står klar. Og skriv under kontrakten før dere reiser over, er rådet fra Gro og Anka.

Begge holder tommelen opp for det norske landslaget som nylig slo Sverige.

- Det kan gå veldig bra for Norge i EM, sier Gro Espeseth og Ann Kristin Aarønes.

PÅ BY'N</B>: Gro Espeseth (t.v.) og Ann Kristin Aarønes trives med proffspill i New York Powers.
<B>SLAPPER AV:</B> Ann Kristin og Gro hviler ut etter dagens harde treningsøkt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!