Nytt avslag

Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen får ikke bygge nytt toppidrettssenter på Sognsvann i Oslo.

FÅTT NYTT AVSLAG: Toppidrettssjef Tore Øvrebø får ikke medhold av Plan- og bygningsetaten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅTT NYTT AVSLAG: Toppidrettssjef Tore Øvrebø får ikke medhold av Plan- og bygningsetaten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité søkte i fjor om et nytt toppidrettssenter. Den opprinnelige søknaden gjelder nybygg for Nasjonalt toppidrettssenter og flytting av friidrettsstadion med fotballbane og isbane.

I september 2022 fikk Idrettsforbundet avslag. Grunnen for avslaget er at tiltaket ikke tilfredsstiller plan og bygningslovens bestemmelser fordi det er i strid med reguleringsplanen, skriver Plan- og bygningsetaten i avslaget.

Arkitektselskapet, Dyrø og Moen AS, sendte i høst inn en klage til Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune på dette avslaget. I klagen skrives det:

- Plan- og bygningsetatens uttalelser innledningsvis og avslutningsvis under punktet «konklusjon» i avslaget, bekrefter at Plan- og bygningsetatens saksbehandling og rettsanvendelse etter vår vurdering er mangelfull.

Håper på omgjørelse

I klagen fra Dyrø og Moen AS står det også at prosjektet vil gi tilbake til lokalmiljøet.

- Prosjektet gir i tillegg mer tilbake til lokalmiljøet og lokalidretten enn det opprinnelige prosjektet, som i langt større grad var lukket og mindre tilgjengelig for allmennheten, står det i klagen.

Dyrø og Moen AS håper på en endring i avgjørelsen.

- Tiltakshaver mener det er rettslig grunnlag for å gi en tillatelse og anmoder derfor om en ny vurdering av Prosjektet, og ber PBE/kommunen omgjøre avslaget til en tillatelse, skrives det til slutt i klagen.

Dyrø og Moen AS ville ikke stille til intervju.

PLANEN: Slik tegnet Dyrø og Moen AS det nye toppidrettssenteret. Foto: Idrettssforbundet
PLANEN: Slik tegnet Dyrø og Moen AS det nye toppidrettssenteret. Foto: Idrettssforbundet Vis mer

Klagen sendt videre

Pressekontakt i Plan- og bygningsetaten, Atle Jan Larsen, skriver til Dagbladet at de ikke har funnet noen grunn til å endre deres avslag i byggesaken.

- I korthet mener vi at dispensasjonene er for omfattende til å kunne behandles i byggesaken, skriver Larsen til Dagbladet.

Larsen mener saken må løses gjennom en planprosess.

- En planprosess vil gi større grad av involvering og medvirkning fra berørte parter og beboere i området, skriver pressekontakten.

Plan- og bygningsetaten sendte 2. januar klagen videre til politisk behandling til Byrådsavdeling for byutvikling. I dette dokumentet skriver plan- og bygningsetaten at de anbefaler at klagen ikke blir tatt til følge.

Byrådsavdelingen for byutvikling har ikke sett på saken enda, og kan ikke gi en kommentar.

Må vente videre

- Dersom vedtaket ikke endres som følge av den politiske behandlingen, vil klagen sendes til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. Statsforvalteren har 8 ukers frist for sin behandling, skriver Larsen.

Etter at klagen er sendt videre, håper toppidrettssjef, Tore Øvrebø, på et møte med Oslo Kommune.

- Vi har tatt svaret til etterretning og vil gå grundig gjennom det før vi beslutter videre framdrift/prosess, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer