Nytt coronasjokk på landslaget

Markus Henriksen, Patrick Berg og Marius Lode har testet positiv for covid-19. - Beviset på hvor galt det var i ferd med å bli, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

TESTET POSITIV: Markus Henriksen. Foto: Lise Åserud / NTB
TESTET POSITIV: Markus Henriksen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Norges Fotballforbund som melder om de nye coronatilfellene i en pressemelding fredag formiddag.

Henriksen, Berg og Lode testet positiv i Oslo i går. Fra før har visekaptein Omar Elabdellaoui avlagt positiv prøve. Dette førte til at landslagets kamp mot Romania søndag ble avlyst, og Norge måtte sende et reservelandslag til Østerrike.

- Spillerne som har avgitt positiv prøve har vært i karantene på spillerhotellet siden landslagssamlingen ble avsluttet lørdag, sier landslagslege Ola Sand.

- De ville ikke risikere smittespredning ved å reise hjem, og har fulgt smittevernreglene med bruk av munnbind og praktisert sosial distanse. Spillerne har ikke hatt kontakt med andre personer.

POSITIV: Patrick Berg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
POSITIV: Patrick Berg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Spillernes klubber er varslet, og spillerne fortsetter nå å være i isolasjon.

Alle klubbene til landslagsspillerne i utlandet er informert om smitten som oppsto på landslagssamlingen i Oslo og karantenebestemmelsene. Spillerne blir testet og fulgt opp nøye i sine klubber før de er aktuelle for trening og kamper.

- Dette er veldig synd for Markus. Det eneste som betyr noe nå er at han ikke blir alvorlig syk og at alt går bra med ham, sier Rosenborg-trener Åge Hareide.

- I UEFA-protokollen tar man høyde for smitterisiko, men målet er å eliminere videre smitte internt og å forhindre smitte til storsamfunnet, sier landslagslege Ola Sand.

POSITIV: Marius Lode. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
POSITIV: Marius Lode. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Han fortsetter:

- I vårt tilfelle var total isolasjon av smittet spiller første grep. Sannsynligvis har denne vært smitteførende samme dag som positiv test ble avlagt (torsdag 12.11.). Regler for smittevern er fulgt, men mest sannsynlig har en eller flere spillere hatt nær nok kontakt med den aktuelle spilleren til å pådra seg smitte. De tre spillerne er tilnærmet symptomfrie natt til fredag.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er ikke overrasket over at flere landslagsspillere nå er smittet. Til Dagbladet sier han:

- Dette er bare beviset på hvor galt dette her var i ferd med å bli og hvor galt det faktisk har blitt. NFF var fast bestemt på å fly ut av landet med flere spillere smittet og var opptatt av så flotte protokoller og at det er avstand. Det har nesten hørt ut som om fotballspillere ikke kan bli smittet. Vi må bare rose Bent Høie og co. for den avgjørelsen de tok da landslaget var på Gardermoen klare for å reise.

ROSER HELSEMYNDIGHETENE: Jesper Mathisen, her sammen med TV 2-reporter Ingrid Halstensen. Foto: Vidar Ruud / NTB
ROSER HELSEMYNDIGHETENE: Jesper Mathisen, her sammen med TV 2-reporter Ingrid Halstensen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

De nye smittetilfellene til Berg, Lode og Henriksen kom mens de alle tre holdt seg i isolasjon på et hotell i Oslo. At de har vært så forsiktige mener Mathisen de fortjener skryt for, til forskjell fra spillerne som dro til sine respektive klubber i utlandet.

- Jeg må gi ros og all honnør til disse gutta som har tatt sitt ansvar og holdt seg i Oslo og ikke spredd noe smitte. Men det er et x-antall spillere som har reist ut og det er alt annet enn bra om de tar med seg smitte og smitter flere, påpeker fotballeksperten.

BASE: Thon Hotel Storo er landslagets faste hotell i Oslo. Foto: Tore Ulrik Bratland
BASE: Thon Hotel Storo er landslagets faste hotell i Oslo. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

De nye smittetilfellene gjør at Bodø/Glimt mest sannsynlig må feire seriegullet uten to av sine viktigste spillere denne sesongen. Det mener Mathisen er trist, men han påpeker også at dette kan føre til at årets eliteseriesesong kommer til å fortsette inn i 2021.

- Jeg tror de kommer til å spille kamper i januar for å få ferdig dette her. Jeg synes Eliteserien og Obos-ligaen har vært veldig flinke som har fått unnagjort så mange kamper uten mer smitte, så får vi håpe at det fortsetter, sier Mathisen.

Daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen, opplyser til Dagbladet at søndagens kamp mot Strømsgodset skal gå som planlagt - til tross for at to nøkkelspillere ikke kan delta.

- Det er en kjedelig situasjon vi har havnet i. Det er en spesiell situasjon, men vi må bare håndtere den som den er, sier Thomassen til Dagbladet.

Klubben har i formiddagstimene vært i kontakt med både Berg og Lode, som forteller at deres egen form er god. Nå må de se lagkameratenes gullfeiring fra hotellrommet.

LEKEN: Martin Ødegaard viste frem sine lekne sider på trening før Norges skjebnekamp mot Serbia. Video: Melina Pambou Sundfør. Reporter: Ljosland / Filtvedt. Vis mer

- Våre gutter har vært i karantene i Oslo, så vi har klart å holde smitten utenfor troppen og vi har gode spillere som kan komme inn. Men det er klart at det er kjedelig for dem, forteller den daglige lederen.

Patrick Berg har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag.

Saken oppdateres!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer