Nytt design-steroid funnet i Canada

Flere utøvere har testet positivt.

Ifølge Christiane Ayotte har flere kanadiske utøvere testet positivt for et nytt design-steroid.

Direktøren for dopinglaboratoriet i Pointe Claire i Quebec forteller at de har funnet spor av steroidet i fem eller seks prøver.

- Vi fant stoffet i noen prøver som utøverne har levert rutinemessig, forteller Ayotte til avisen The Vancouver Sun.

Tatt ut av bruk

Prøvene er nummerert og uten navn, men Ayotte vet at noen av de positive prøvene tilhører kanadiske utøvere.

Stoffet som Ayotte har oppdaget, men ikke 100 prosent identifisert, er det siste av flere designersteroider som utøvere nå bruker. Hun fant stoffet ved en tilfeldighet. Hun tror imidlertid at de fleste utøverne har sluttet å bruke dette nå.

- Det er enten brent eller tatt ut av sirkulasjon fordi doperne vet at det finnes en test for preparatet, eller at det er en på trappene. Men det er helt klart blitt brukt, sier hun.

Finner flere steroider

FORBUDT: Kanadiske forskere har funnet et nytt prestasjonsfremmende middel. Flere kanadiere har allerede testet positivt. Foto: Scanpix
FORBUDT: Kanadiske forskere har funnet et nytt prestasjonsfremmende middel. Flere kanadiere har allerede testet positivt. Foto: Scanpix Vis mer

Direktøren i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, sier at flere laboratorier har identifisert andre designersteroider uten å offentliggjøre disse.

- Vi kjenner til mange designersteroider. Vi har tester for dem. Og vi kommer ikke til å fortelle hvilke vi har testmetoder for. Gjør vi det kommer brukerne til å bytte til steroid X i stedet for W. Nå har vi muligheten til å ta noen slik vi gjorde i Salt Lake City i 2002, forteller han.

Kort tid før De olympiske lekene i USA i 2002 fant laboratoriet i California en testmetode for darbepoietin (NESP). Dermed ble Johann Mühlegg, Olga Danilova og Larissa Lasutina alle tatt for bruk av stoffet.

Under Torino-OL vil det bli gjennomført 1.200 dopingtester. I Salt Lake City for fire år siden ble det gjennomført 825 tester, sju utøvere testet positivt. (ANB)