Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nytt doping-sjokk i Katjusja: Kristoffs lagkamerat tatt

Hele laget kan bli suspendert.

TATT: Russiske Eduard Vorganov. Foto: EPA/GRZEGORZ MOMOT/NTB Scanpix
TATT: Russiske Eduard Vorganov. Foto: EPA/GRZEGORZ MOMOT/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet/Prosycling.no): Den russiske syklisten Eduard Vorganov har avgitt en positiv dopingprøve. Det melder det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i en pressemelding.

Han har testet positivt på stoffet meldonium utenfor konkurranse under en kontroll 14. januar. Rytteren har krav på å få B-prøven analysert, men er midlertidig suspendert.

Meldonium, også kjent som mildronate, kom først på dopinglista 1. januar 2016.

Lagkamerat med Kristoff Medisinsk fagsjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, sier til procycling.no at han har lite erfaringer med stoffet, og at han derfor ikke kan si mye om den prestasjonsfremmende effekten av det. Meldonium er i utgangspunktet brukt som hjertemedisin, og Johansen forteller at de vet at det har vært i bruk tidligere.

Vorganov er lagkamerat med Alexander Kristoff i Katjusja. Det er andre gang på kort tid at sykkellaget har blitt rystet av en dopingsak. Under Tour de France ble Luca Paolini tatt da han testet positivt for kokain.

Ettersom det var Katjusjas andre positive dopingprøve de siste tolv månedene, kan laget suspenderes. Ifølge Cyclingnews kan straffen bli mellom 15 og 45 dager lang. Da kan sykkellaget gå glipp av mange store sykkelløp som Tour de Qatar, Tour of Oman, Ruta del Sol og Vuelta Murcia.

- Hårreisende Alexander Kristoffs trener er i harnisk over den positive prøven til russeren. 

- Det er helt hårreisende dette her. Vi får ta en liten pust i bakken, men konsekvensene er åpenbare. Det er at Katjusja får en utestengelse, og det er viktig for oppkjøringen til Alexander. Det er fullstendig uakseptabelt uansett, sier Stein Ørn.

Stein Ørn er klar på at han tror laget nå blir suspendert.  

- Det må det jo være, nærmest utbryter han. De må forholde seg til reglene fra UCI.

UCIs disiplinærkomité vil komme med en beslutning om noen dager, skriver forbundet.

Procycling har vært i kontakt med Sven Erik Bystrøm som også er en del av Katjusja.

- Jeg landet nettopp i Milano, så jeg fikk vite det akkurat nå. Jeg har ikke så mye å si siden jeg ikke vet noe mer ennå, men uansett er det tragisk og svært skuffende, sier Bystrøm.

Egen etterforskning «Ettersom Eduard Vorganov tok dette produktet på sitt eget initiativ, vil Katjusja starte en egen etterforskning da dette er brudd på lagets strenge anti doping-regler», skriver Katjusja i en pressemelding.

Syklistene i Katjusja får ikke lov å ta noen medisiner eller stoffer hvis det ikke har blitt godkjent av lagets lege.

Vorganov sykler for tiden Volta a la Comunitat Valenciana, hvor han på fredagens etappe ble nummer 29.

Den 33-år gamle russeren har vært i Katjusja siden 2010, etter at han startet proffkarrieren i Karpin-Galicia i 2007. Vorganov ble russisk mester i 2012, og har en 19. plass fra både Giro d?Italia (2009) og Tour de France (2012) som noen av sine fremste resultater.

- Et sjokk Alexander Kristoff reagerte sterkt da Luca Paolini testet positivt for kokain i juli 2015.

- Det var et sjokk for hele laget. Han er tatt for kokain, og det er ikke noe du ønsker å ha i laget, uttalte Kristoff juli i fjor.

På spørsmål om hvordan laget tok nyheten, svarte Kristoff:

- Det var med sjokk og vantro. At han skulle teste positivt på kokain under Tour de France hadde jeg aldri trodd. Det er ikke sånn at han har det liggende på rommet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram