Nytt dopingfunn: - Meget viktig

En av idrettens verste dopingmetoder har ikke vært mulig å oppdage i vanlige tester. Nå har svenske forskere gjort et viktig gjennombrudd.

MEDSKYLDIG: Dürr er også funnet skyldig i å hjelpe andre med å dope seg, ved å ha en rolle i dopingnettverket som ble avslørt under VM i Seefeld i vinter. . Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer
Publisert

Blodoverføringer med eget blod har lenge blitt beskrevet som et smutthull for dopere. Fram til nå har man ikke hatt noen god test for å avsløre utøvere som benytter seg av nettopp denne metoden.

Det har vært mulig å fange opp jukset igjennom utøvernes blodprofil, men det er en veldig omfattende prosess, og dessuten har blodprofilen vist seg mulig å lure.

Opp gjennom årene har man sett mange eksempler på utøvere som har blitt tatt for bloddoping, siste kjente tilfellet var Max Hauke, som ble tatt på fersk gjerning under VM i Seefeld.

Østerrikeren hadde gått ubemerket gjennom test etter test til tross for at han hadde dopet seg. Men til slutt ble han fersket under en politirazzia.

- Om det ikke hadde vært for at politiet kom, hadde vi aldri blitt tatt. Da hadde jeg fortsatt gått rundt dopet der ute, forklarte Hauke i et intervju med Expressen noen måneder etter å ha blitt avslørt.

Der fortalte han også om at han på 15 kilometer gikk omkring 40 sekunder raskere som dopet. Effekten var så stor at han bremset i nedoverbakkene i en konkurranse før VM for å ikke bli mistenkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer