Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nytt dopingmiddel kan gi OL-gull

Mens dopingjegerne mener å ha løst EPO-gåten, har juksemakere funnet en annen og like virkningsfull måte å bloddope seg på: Nemlig ved å sprøyte et helt nytt preparat som er beregnet på dyr direkte inn i blodet. Og denne dyremedisinen står ikke på den internasjonale dopinglista.

Den danske professoren og formannen for Anti-Doping Danmark, Bengt Saltin, hevder å ha sikre kilder på at det nye preparatet - kalt Oxyglobin - ble brukt under sykkelrittet Tour de France.

Norsk ekspertise har ikke tidligere hørt om tilfeller hvor slik dyremedisin er brukt som doping av mennesker.

Ikke på doplista

- Dette har jeg ikke hørt om før, men det forbauser meg ikke at juksemakere stadig finner nye måter å dope seg på, sier Egil Haug, avdelingsoverlege og professor på hormonlaboratoriet ved Aker Sykehus til Dagbladet.

Virkningen er den samme som ved bruk av bloddopingmiddelet EPO, som produserer flere røde blodlegemer. De setter fart på oksygentransporten i kroppen, slik at utøveren får økt arbeidskapasitet.

  • Bruk av Oxyglobin vil ikke bli avslørt under OL i Sydney - fordi preparatet ikke står på dopinglista til Den internasjonale olympiske komité (IOC). Ingen utøvere vil bli testet mot medisinen, selv om den skal være enkel å påvise.

- Så her har potensielle juksemakere en enestående mulighet til å jukse uten å bli avslørt?

- Ja. Det vil uansett ikke havne på dopinglista før OL, til det er det en for lang formell prosess å gå. Men hvis det viser seg at dette blir et utbredt problem, vil preparatet nok raskt havne på IOCs liste, sier Egil Haug.

Professoren mener det er rimelig å tro at jakten på å avsløre juks med det nye dyrepreparatet blir den neste utfordringen for dopingjegerne - etter at ekspertisen nå skal ha funnet en tilnærmet sikker metode for å avsløre bloddopingmiddelet EPO.

- Ikke reint OL

En kombinasjon av en fransk test som baserer seg på urinprøver og en australsk test som baserer seg på blodprøver, skal gi et sikkert testresultat for å avsløre EPO-misbrukere.

Denne testen skal endelig godkjennes av IOCs eksekutivkomité 28. august.

- Tror du på et reint OL?

- Nei, jeg gjør jo ikke det. Noen vil nok bli tatt. Også for EPO, avslutter Egil Haug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media