Sikkerhetsbrist i Pyeongchang

Nytt dopingsjokk: - Fra nå er alle prøver i det laboratoriet verdiløse

ARD hevder de sitter på beviser for at det var store sikkerhetsbrister i dopinglaboratoriet under OL i Pyeongchang.

SIKKERHETSBRIST: Ifølge ARD var det en stor sikkerhetsbrist der utøverne avla dopingprøvene i Pyeongchang. Video: ARD / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tyske ARD har i en årrekke rystet idrettsverdenen med sine dopingavsløringer. De har blant annet omtalt og avslørt russisk doping i friidretten. Nå sjokkerer de igjen.

En ny video skal angivelig vise at prøvetakingsfasilitetene i Pyeongchang, som arrangerte OL i vinter, skal ha hatt store sikkerhetsbrister.

ARD viser det som skal være en video fra en varsler. Den viser et tilsynelatende ulåst kjøleskap med urinprøver. Kanalen sitter på flere videoer de mener viser klare sikkerhetsbrudd.

Blant annet er varsleren alene i rommet så lenge at han rekker å bla gjennom dokumenter og åpne kjøleskapet.

Varsler

ARD har blant annet snakket med den sveitsiske laglegen Lukas Weisskopf, som selv var til stede i Pyeongchang. Han reagerer sterkt.

- Alt er helt åpent. Man kan manipulere og kaste hva man vil. Det er galskap, sier han.

Ifølge ARD kan avsløringen få store konsekvenser. De som ble tatt for doping i OL i Pyeongchang kan ifølge advokaten Michael Lehner enkelt hevde at systemet ikke var bra nok og at prøver kan ha blitt byttet ut.

- Det er stor sjanse for å bli frikjent på grunn av dette. Det finnes ingen enklere forklaring. Fra og med nå er alle dopingprøver i det laboratoriet helt verdiløse, sier han.

Varsleren skal ha vært til stede i kontrollrommet under dopingtester i Pyeongchang. ARD har snakket med flere som hevder at det var flere lignende forhold under mesterskapet.

Verdens internasjonale dopingbyrå (WADA) publiserte etter lekene en omfattende rapport om antidopingarbeidet under OL. Der er det uttrykt bekymring rundt ulåste kjøleskap og blant annet mobiltelefonbruk i laboratoriet.

Sendte ikke norske dopingkontrollører

Dagbladet får bekreftet av Antidoping Norge at de nektet å sende norske dopingkontrollører til Pyeongchang-OL. Det handlet om at eventuelle norske kontrollører måtte betale for reise og opphold av egen lomme. Eller dugnad, som vi kaller det her hjemme.

- Antidopingarbeidet burde ikke være et frivillig virke for dem som har lyst. Det er en nedprioritering av dette arbeidet, og det er det vi har sett oss lei av. Før eller senere må noen sette ned foten og si at internasjonal idrett ikke kan drive antidopingarbeidet på disse premissene, sa daglig leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, til Aftenposten i desember.

Foran OL i Pyeongchang uttrykte IOC stor bekymring for de nye testbeholderne, som da enkelt kunne åpnes og manipuleres.

De nye glassbeholderne ble innført etter OL i Sotsji, da skrapemerker på de daværende dopingflaskene viste at de lot seg åpne for å manipulere innholdet. Som kjent skjedde da en dopingskandale av dimensjoner, da etterforskning viste at russerne hadde drevet omfattende og statlig støttet doping.

Curlingparet Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien rykket opp til en bronsemedalje i mixed curling etter at den russiske duoen Alexander Krusjelnitskij og Anastasija Bryzgalova ble tatt i doping.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer