Nytt dopingsjokk i Finland

En ny finsk langrennsløper har avlagt positiv dopingprøve. Nå legger finnene ned verdenscuplaget.

Den positive A-prøven ble offentliggjort på det finske skiforbundets pressekonferanse i Helsinki kl. 12 i dag.

Spekulasjoner i Finland forteller allerede at det skal være en kvinne som er avslørt.

Prøven skal være avlagt under Ski-VM i Val Di Fiemme i forrige uke. Utøveren fikk beskjed for tre dager siden, og ba da om at navnet ble holdt unna offentligheten inntil videre.

Finsk skisport er i sjokk etter dopingprøven, og skipresident Seppo Rehunen mener dette kan være slutten for finsk langrenn.

Han anser det som umulig å få noen til å sponse finsk langrenn framover etter dagens avsløring.

- Ved sesongslutt legger vi verdenscuplagene i langrenn på is, sier Rehunen.

Han garanterte nylig i Val Di Fiemme at hans løpere var reine.

- Dette var et slag i ansiktet. Jeg trekker meg gjerne, hvis det hjelper, sier finnen.

VM i Val Di Fiemme var inntil dette helt reint for positive dopingprøver.

Navnet på utøveren bak den positiv A-prøven er ikke kommet ut ennå. Det er heller ikke kjent hvilket forbudt stoff som skal være brukt.

Det internasjonale skiforbundet FIS bekrefter prøven i en pressemelding i dag. FIS skriver at navnet på utøveren blir offentliggjort når B-prøven er ferdig undersøkt, tidligst mandag 17. mars.

- Dette viser at våre tester virker, og det er bra for de uskyldige, sier FIS-generalsekretær Sarah Lewis til Dagbladet.no.

En ny dopingavsløring kommer svært ubeleilig for finsk skisport. Under Lahtis-VM for to år siden ble seks løpere avslørt for bruk av det blodfortynnende midlet hemohes, blant annet Mika Myllylä.

Under VM i Italia fikk finske Kaisa Varis startnekt på grunn av for høye hemoglobinverdier. Hun avla seinere negativ prøve i mesterskapet. Varis meldte avbud til 30 km i Holmenkollen på grunn av sykdom denne uka.

Treneren gir seg

- Jeg må finne meg en ny jobb. Jeg er arbeidsledig. Etter Lahtis-VM har jeg lagt all min sjel i å rydde opp i dopingen. Det vil ta lang, lang tid før finsk langrenn kan reise seg etter dette, sier Jylhä skuffet til NTB.

Han tror det blir finsk deltakelse i både Lahtis og Falun.

-Når vi får snakket skikkelig sammen regner jeg med det, sier han.

- Har du noe ansvar i denne saken?

- Nei, dette er skjedd langt unna min kontroll.

Avsløringen skuffet Lereim

- Dette er sørgelig trist, forferdelig trist. Selv var jeg veldig reservert i all jubelen for et «rent» ski-VM. Jeg har opplevd så mye at ingenting overrasker meg lenger, sier professor Inggard Lereim til NTB.

1. april skal han og Bengt Saltin i nytt møte med ski-generalsekretærene Sverige, Finland og Norge. Et samarbeidskonsept om antidoping ble grunnlagt etter skandalen i Lahtis-VM.

- Nå må vi hjelpe våre naboer. Finland har opplevd mye motgang, og så opplever de dette, sier Inggard Lereim.

Han regner nå med et solid etterspill i Finland. -Det blir et omfattende opprullingsarbeid. Det er alltid bakmenn i slike saker. Ikke minst folk fra min egen yrkesgruppe. Mot slike er det ikke nåde i min sjel.

Testene fungerer

Bengt Saltin øynet sjansen til et rent ski-VM. Midt under WADAs antidopingkonferanse fikk han beskjeden om nok et finsk tilfelle av juks.

Saltin er leder av den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Dersom også B-prøven viser seg å inneholde ulovlige stoffer, er dette selvfølgelig trist for idretten. På den annen side viser det at vårt testsystem fungerer. Det må vi ta med oss, sier Bengt Saltin til NTB.

- Neste steg nå må være å få bort disse holdningene, få bort kulturen (for doping). FIS kommer til å samle lagledere fra langrenn og annen skiidrett i løpet av høsten. Der må vi ta opp disse spørsmålene igjen, sier Saltin.

FIS og Saltin ønsket ikke at det finske skiforbundet skulle gå ut med informasjon om saken før B-analysen forelå.

- De gjorde det stikk i strid med det vi ønsket, beklager Saltin.

B-prøven er klar 17. mars. Etter all sannsynlighet føyer da Finland nok et svart dopingkapittel til sin idrettshistorie.

TATT 2001: Mika Myllylä avla positiv dopingprøve under Lahti-VM i 2001.
<B>TATT 2001: </B> Jari Isometsä.
<B>TATT 2001: Harri Kirvesniemi.
<B>TATT 2001: </B> Virpi Kuitunen.
DOPINGPOSEN:</B> Her viser finsk politi fram nåler og blodslanger tilhørende det finske skilandslaget etter VM i 2001.