UTRENSKNINGEN HAR STARTET:  Russlands visesportsminister Yuri Nagomyh og Alexander Legov på pressekonferanse i mai etter de første reportasjene om stasdop i Sotsji-OL. En McLaren-rapport og noen uker seinere, måtte ministeren trekke seg. Nå venter Legkov på avgjørelsen om han og Russland får være med i vinterens ski-VM. FOTO: REUTERS/Sergei Karpukhin.
UTRENSKNINGEN HAR STARTET:  Russlands visesportsminister Yuri Nagomyh og Alexander Legov på pressekonferanse i mai etter de første reportasjene om stasdop i Sotsji-OL. En McLaren-rapport og noen uker seinere, måtte ministeren trekke seg. Nå venter Legkov på avgjørelsen om han og Russland får være med i vinterens ski-VM. FOTO: REUTERS/Sergei Karpukhin.Vis mer

Nytt dopingsjokk: Mister Petter alle russiske konkurrenter til vinteren?

Nå følger konsekvensene av det russiske statsdopet

FEIGHET og tidspress gjorde at utøverne fra «Skammens Liste» fikk prege resultatlistene fra Rio:

  • Der tok de tidligere dopingdømte 8 gull, 11 sølv og 11 bronse; totalt 30 medaljer, en innsats som gjør det fiktive Doperlandet til den 10.ende beste nasjonen i OL.

Like lett for dopingdømte blir det forhåpentligvis ikke i de kommende mesterskapene. For nå jobber gruppa til den canadiske jusprofessoren Richard McLaren videre med statsdopet i Russland på oppdrag fra verdens Antidopingbyrå (WADA) for å gi den enkelte idrettsgren navn på jukserne og mer kunnskap om hvordan denne svindelen har påvirket deres sport. McLaren har allerede varslet nye funn.

Men bare avsløringene av det statlige russiske svindelopplegget i dopinglaboratoriet i Sotsji, gjør langrenn svært aktuell for neste kamp om hvorvidt tidligere dømte eller utøvere fra dopingnasjoner, i det hele tatt skal få være med å konkurrere internasjonalt. Det kan bety at det internasjonale skiforbundet (FIS) følger friidretten som til nå er den eneste sporten som har utestengt Russland, i påvente av en ny troverdig dopingpolitikk derfra. Dermed vil både verdenscup og ski-VM i Lahti til vinteren gå uten russiske løpere.

Så blir et eventuelt neste steg at WADA på den ekstraordinære kongressen neste år innfører så lange straffer at det i praksis stopper videre konkurranse for de med tyngre dopingdommer.

PÅ VEI UT? Alexander Legkov og Petter Northug er gode kompiser i sporet. Nå kan russeren forsvinne om FIS velger å følge friidretten ved å utestenge Russland fra sporten. FOTO:: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
PÅ VEI UT? Alexander Legkov og Petter Northug er gode kompiser i sporet. Nå kan russeren forsvinne om FIS velger å følge friidretten ved å utestenge Russland fra sporten. FOTO:: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Vis mer

RETT før starten på lekene i Rio dro IOC-president Thomas Bach i gang en tilsynelatende meningsløs debatt om hvorvidt WADA burde ha avslørt den russiske svindelen tidligere. Men han visste hva han ville oppnå:

  • Bachs utspill var et bevisst forsøk på å tåkelegge IOCs uvilje mot nettopp å ta den politiske belastningen en slik utestengelse av all russisk idrett ville medføre..

Tidspresset utnyttet Bach og IOC til å overlate beslutningen til de ulike særforbundene som var enda mer uvillige til å ta konsekvensene. Dermed fikk russerne stort sett være med i OL som planlagt, og endte som tredje beste nasjon på medaljestatistikken.

Jukset lønte seg altså.

enkelt bør det ikke bli når lederne i de enkelt særforbundene nå etter hvert skal gå igjennom det som McLaren-gruppa har avdekket om deres idrett. Dette materialet blir i løpet av høsten enda mer omfattende enn den nådeløse avsløringen av russernes statsdop som ble publisert i den første rapporten. Dessuten kommer det flere navn:

  • Da blinker fort lyset for russernes mulighet til å få være med i langrenn.

For nettopp denne sporten spilte en sentral skurkerolle i rapporten der både Alexander Legkov og Maxim Vylegzhanin ble koblet til de russiske OL-arrangørenes ombytting av egne prøver i laboratoriet i Sotsji. I tillegg avslørte McLaren at hele 13 av de beste russiske langrennsløpere siden 2011 har fått byttet ut sine positive dopingprøver i WADA-laboratoriet i Moskva. Det gjør russernes deltakelse i VM tvilsom.

ALLEREDE under Rio-OL gjennomførte Gian Franco Kasper, presidenten i det internasjonale skiforbundet (FIS) et møte med ledelsen i IOC for å forberede veien mot en eventuell utestengelse. Selv var Kasper tydelig på at McLaren-rapporten måtte få konsekvenser:

- Som en sportsbevegelse som vil bekjempe doping, vil FIS følge opp alle mulige overtredelser av dopingregelverket. Vi vil sikre at hver utøver eller organisasjon som er innblandet i denne simple affæren skal bli behørig straffet, forsikret Kasper.

HVA denne forsikringen til slutt blir verd, vil de neste månedene vise. I motsetning til IOC har FIS altså god tid. Et ski-VM er i seg selv ingen prestisjetung konkurranse på linje med et sommer-OL, men langrenn er en elsket nasjonalsport i Russland. Det betyr et politisk press også på de internasjonale skiledere.

For etter Rio-OL er idretten mer i skvis enn noen gang:

  • Et stadig voksende sportspublikum krever flere strykninger på "Skammens Liste".

Det i seg selv vil sannsynligvis forandre deltakerlista både i verdenscupen og i Lahti.