30 POSITIVE PRØVER: Etter retesting har det kommet fram at 30 prøver fra OL i Beijing i 2008 var positive. Her fra åpningsseremonien. Foto: REUTERS/Mike Blake
30 POSITIVE PRØVER: Etter retesting har det kommet fram at 30 prøver fra OL i Beijing i 2008 var positive. Her fra åpningsseremonien. Foto: REUTERS/Mike BlakeVis mer

Nytt dopingsjokk ryster idrettsverden: - Vi kan trygt kalle dette «det store dopingåret»

Dopingjeger Inggard Lereim synes det hele er utrolig.

(Dagbladet): I dag smalt nok et dopingsjokk, da IOC meldte om 45 positive dopingprøver fra OL i Beijing og London (2008/2012).

Dopingjegeren Inggard Lereim, synes det hele er utrolig, men også positivt.

- Vi er inne i en stim nå, og det betyr at den bestemmelsen fra ifjor om å utvide retestingen tilbake i ti år, har gjort at vi for hvert år som går, får bedre testmetoder og kan avsløre ting i dag, som vi ikke klarte for åtte år siden. Det er den enkle forklaringen på det raset av positive prøver vi opplever nå, sier Lereim.

- Vi kan trygt kalle dette det store dopingåret.

Skryter av arbeidet

Dopingjegeren startet sin internasjonale karriere i 1980, og har derfor sett utviklingen på nært hold.

Han har derfor også sett at utøvere som burde ha fått medaljer etter at motstanderen har juksa, ikke har fått det de fortjener.

- Jeg kjenner utøvere som har blitt lurt for medaljer, og hvor resultatene ikke har blitt redigert. Det er trist. Akkurat nå er det nok trist å være ærlig utøver i den suppa vi står i også.

I den siste IOC-avsløringa, kommer det fram at blant de 30 positive prøvene, kom 23 av dem fra utøvere som tok medalje under lekene.

Dopingjegeren skryter av arbeidet som har blitt lagt ned for å ta disse urene utøverne.

- Mange sier det er en håpløs kamp, men jeg vil si tvert i mot. Det nye, skjerpede regelverket viser seg å fungere.

- DET STORE DOPINGÅRET: Dopingjeger Inggard Lereim, er ikke lenger sjokkert. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- DET STORE DOPINGÅRET: Dopingjeger Inggard Lereim, er ikke lenger sjokkert. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Tror du utøvere som vet de har vært dopa, blir redde for å bli tatt med de nye metodene?

- Jeg har all grunn til å tro at folk blir reddere, ja.

Tviler på at det dreier seg om nordmenn

Lereim sier til Dagbladet at han ikke lenger er sjokkert over dopingskandalene som dukker opp.

- Jeg har vel vært med på dette så lenge at jeg ikke er sjokkert lenger. Men det er trist å stadig måtte ta stilling til nye, negative hendelser i idretten. Det er trist, men sånn er det. Vi får ta det som en inspirasjon i arbeidet framover.

IOC røper ikke hvilke utøvere det dreier seg om fra OL i 2008 og 2012, ei heller hvilken gren eller nasjon disse deltar i og for. Men han er rimelig sikker på at det ikke dreier seg om noen norske utøvere.

- Så tett som våre testes, også i tiden før mesterskap, så tviler jeg. Utestengelsen til Sundby som ble kjent tidligere denne uka, kan ikke sammenliknes med dette, sier Lereim, og forteller at han har blitt kontaktet av flere internasjonale medier de siste dagene.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Disse forteller Lereim at Sundby-saken er en trist opplevelse.

- De synes det er dårlig at dette skal skje med nordmenn, som så lenge har frontet antidopingarbeidet. Dette er ingen hyggelig opplevelse, og det er definitivt negativt for Norge på bakgrunn av reaksjonene i internasjonale medier.

Spent på om Russland får delta i Rio

På søndag bestemmer IOC om Russland skal få delta i OL. Hele nasjonen risikerer å bli utestengt, etter at rapporten som bekreftet statsstøttet doping i Russland ble presentert tidligere denne uka.

- Det knytter seg stor spenning rundt det temaet nå, og vi får se på på søndag hvordan det ender.