Nytt farvel

Gheorghe Hagi (35) la landslagsstøvlene - i størrelse 38 - på hylla etter VM i 1998. To år seinere forbereder det store ballgeniet med de små følsomme labbene seg til mesterskap igjen.

Etter Frankrike-VM hadde ikke Hagi motivasjon til å satse på landslaget lenger. Men da den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Ungarn nærmet seg i juni i fjor, ble ballkunstneren overtalt til å stille.

- Greit for denne ene kampen, sa Hagi.

Romania slo Ungarn for første gang på 63 år - og i tida etter det som skulle være en gjesteopptreden i den gule trøya ble Hagi utsatt for et enormt press.

Til slutt ga Hagi etter:

- Jeg kunne ikke si nei. Kroppen min og hjertet mitt fortalte meg at jeg måtte fortsette.

Hagi er fotballgud i Romania. «Karpatenes Maradona» ble i fjor kåret til århundrets beste fotballspiller i Romania. Nylig fikk han en stadion oppkalt etter seg.

Men nå skrives snart siste kapittel i Hagis karriere - i hvert fall med flagget på brystet.

- Det er bare én prosents sjanse for at jeg spille fotball etter EM. I så fall blir det for Galatasaray, sa Hagi i et intervju nylig.

  • 17. mai vant han UEFA-cupen med Galatasaray, og viste seg fra sin beste og verste side. Med glimt av stort ballartisteri, og temperament som ga rødt kort i ekstraomgangene.

Romania kommer til sommerens sluttspill med en blanding av veteraner og nykommere. For mange av de eldre er Euro 2000 siste sjanse til å vinne noe.

- Gheorghe Hagi og gjengen fortjener mer enn det de har oppnådd i internasjonal fotball det siste tiåret, sier landslagssjef Emerich Jenei.

Anført av en glitrende Hagi, glimret Romanias gullgenerasjon i VM 1994. I 96-EM røk de rett ut. VM 1998 stoppet i andre runde.

- Vi har et lag med erfaring og er godt samspilt. Vi drømmer om å vinne, sier Hagi.

  • 14. plass: Erfaring og kvaliteter i massevis, men spørsmålet er om veteranene er sultne nok? Det finnes neppe nok Hagi-magi igjen til å ta dem hele veien.

halvor.byfuglien@dagbladet.no

sigbjørn.strand@dagbladet.no

SISTE SJANSE: Romanias fotballegende Georghe Hagi håper å avslutte karrieren med et godt EM. Her i aksjon med klubblaget Galatasaray.