SKUFFET: Sami Jauhojärvi sier han er skuffet over både FIS og Norges skiforbund etter astmasaken. Foto: Timo Jaakonaho / Lehtikuva / NTB Scanpix 
SKUFFET: Sami Jauhojärvi sier han er skuffet over både FIS og Norges skiforbund etter astmasaken. Foto: Timo Jaakonaho / Lehtikuva / NTB Scanpix Vis mer

Nytt finsk angrep på norsk langrenn: - Vi har gått på treski

Sami Jauhojärvi er skuffet over hvordan astmasaken er behandlet. 

(Dagbladet): Kritikken har haglet mot norsk langrenn etter den mye omtalte Martin Johnsrud Sundby-dommen, som senere ble etterfulgt av TV 2s avsløringer om at Norges Skiforbund har anvendt astmamedisin av forebyggende årsaker.

Finnene er blant dem som har ytret seg mest kritisk i ettertid, og tirsdag var de igjen ute og refset norsk langrenn og Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Denne gangen var det den finske veteranen Sami Jauhojärvi som delte sine tanker i forbindelse med TV-programmet «Road to Lahti».

- Vi har visst gått litt på treski (i forhold til nordmennene), sier veteranen, ifølge avisa HBL.

- Det blir nok aldri slik i sporten vår at alle står på det samme nivået, legger Jauhojärvi til.

- Skuffet over FIS

Da Dagbladet ringte finnen tidligere i sommer, var han noe mer tilbakeholden enn det han var nå. Finnen har selv astma og bruker astmamedisin for å komme opp på sitt egentlige nivå. Denne medisinen må han imidlertid ikke ha dispansasjon for å bruke.

HARDHUDET: Matti Heikkinen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HARDHUDET: Matti Heikkinen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Langrennsprofilen, som blant annet har et OL-gull i lagsprint på CV-en, forteller at han har blitt mer og mer overrasket ettersom astmasaken har utviklet seg.

- Først trodde jeg det hadde skjedd en glipp. Men nå ser det ut til å være ganske systematisk, sier Jauhojärvi, som samtidig trykker Det internasjonale dopingbyrået (WADA) til sitt bryst.

- Jeg er litt skuffet over behandlingen denne saken fikk i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og i den norske antidopingkomiteen. Det er flaks at vi fortsatt har WADA.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med Jauhojärvi onsdag, men har ikke lykkes.

Blir ikke lenger overrasket

Finnenes store VM-håp, Matti Heikkinen, flyttet i mai til Oslo for å trene mer med det norske laget. Han forteller til HBL at han ikke lenger blir overrasket over det som skjer innen toppidretten.

- Jeg er en del av den generasjonen som veldig godt husker hendelsene rundt VM i Lahti i 2001. Derfor har jeg fått så tykk hud at det skal mye til å gjøre inntrykk på meg. Jeg dømmer i alle fall ikke mennesker for hva de gjør innen idretten, sier Heikkinen.

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- Vi har kommentert en rekke utspill fra Finland de siste ukene og har ikke noe å tilføye utover det vi allerede har sagt. Vi er opptatte av at det oppnevnte utvalget skal gjennomgå medisineringen i langrenn og presentere fakta tilknyttet til dette.