NYTT FORBUND:  Et nytt norsk bokseforbund skaper forvirring. Foto: Ricardo Ramirez/Demotix/Corbis
NYTT FORBUND: Et nytt norsk bokseforbund skaper forvirring. Foto: Ricardo Ramirez/Demotix/CorbisVis mer

Nytt forbund skaper forvirring om norsk proffboksing

Et nytt norsk profesjonelt bokseforbund kan forsinke prosessene om å få til et profesjonelt stevne her i landet.

Siden 2010 har Norges Profesjonelle Bokseforbund (NPBF) jobbet for å få godkjenning i Det europeiske bokseforbundet (EBU). En midlertidig godkjenning kom i fjor etter at det norske forbudet mot proffboksing var i ferd med å bli opphevet. Denne EBU-godkjennelsen ble forlenget etter EBU-kongressen i Paris denne helgen.

Men nå har det, i løpet av den siste måneden, dukket opp enda et norsk profforbund, Norges Proffbokserforbund. Det liker folkene bak NPBF dårlig.

- Vi ser ikke på det nye forbundet som har dukket opp, og forsøkt å kopiere både navnet og logoen vår, som noen seriøs motstander eller utfordrer, men vi ser at dette lett kan føre til misforståelser og forsinke prosessen, sier NPBF-president Leidulf Gravråk til NTB.

Det er Louis Tallak Bygland som står bak det nye forbundet, men han har ikke svart på NTBs spørsmål og henvendelser.

Antidopingavtale NPBF, som ledes av president Gravråk og generalsekretær Roger Rosmo, har fått skriftlig støtte fra forbundene både i Danmark, Finland, Storbritannia og Tyskland. Det støttes også av de tre promotorselskapene med norske boksere, Sauerland, K2 Promotion og Stonehand.

- Vi er også klare til å signere en avtale med Antidoping Norge om å jobbe i samsvar med WADA-koden. Det vil innebære at norske proffboksere, blant annet, må følge rapporteringsplikten, forteller Gravråk.

Ifølge NPBF-presidenten har forbundet oppfylt alle kravene som ble stilt av kulturdepartementet.

- Vi kommer til å ta kontakt med departementet så raskt som mulig og håper selvsagt at folkene der kan si seg fornøyde med vårt arbeid. Vi skal også presentere oss for knockoutnemnda så raskt som mulig, fortsetter han.

Aktivitet - For at vi skal kunne opprettholde vårt medlemskap i Den europeiske bokseunionen (EBU) må vi bevise aktivitet i Norge. Det vil si at stevner på norsk jord blir viktig. Vi arrangerer ikke egne stevner, men sanksjonerer (godkjenner) dem, forklarer Gravråk.

Han sier at det nye forbundet forsøkte å komme seg inn på NPBFs enemerker under kongressen i Paris, men fikk liten respons.

- Vi er bedt av kulturdepartementet å samle Bokse-Norge. Det har vi forsøkt, og vi har også invitert mannen bak det nye forbundet om møte, men responsen har vært heller svak, sier Gravråk.

Det særnorske forbudet mot proffboksing ble opphevet av politikerne i fjor høst, men foreløpig er det ikke arrangert noe profesjonelt stevne her i landet. Per i dag er det, etter det NTB kjenner til, heller ingen konkrete planer om noe stevne. De største entusiastene og optimistene håper på et norsk proffstevne i løpet av høsten.

(NTB)