Nytt funn ryster: - Knusende

En ukrainsk FIDE-mester har gjennomgått partiene til Hans Niemann (19). Funnet sjokkerer.

TRAKK SEG: Magnus Carlsen, her fra en tidligere anledning, har skapt rabalder i sjakkverden. Foto: NTB
TRAKK SEG: Magnus Carlsen, her fra en tidligere anledning, har skapt rabalder i sjakkverden. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den viser at nivået på trekkene Niemann spilte da han ble stormester sjakkfaglig er mye høyere enn det Magnus Carlsen er i stand til å spille, forklarer Atle Grønn til Dagbladet.

Han snakker om en video den ukrainske FIDE-mesteren Andrii Punin delte på YouTube søndag kveld.

Den kom ei uke etter at Magnus Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup, og skapte en ryktestorm i sjakkverden.

Carlsen selv har ikke uttalt seg offentlig, men flere storheter i sjakkmiljøet mente at det var tydelig at Carlsen mistenkte eller hadde bevis på at motstander Hans Niemann jukset, eller at Niemanns tidligere juksehistorikk påvirket nordmannen.

ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE
ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE Vis mer

Nytt funn

I videoen har Punin brukt computer for å analysere 14 turneringer Niemann spilte i perioden da han gikk fra 2450 til 2550 i rating og sikret stormestertittelen.

Programmet finner først ut hva en sjakkcomputer mener er det beste trekket i en gitt posisjon, før den sammenlikner spillernes trekk med computerens trekk. Den ukrainske spilleren forklarer at han bare har tatt trekk fra posisjoner hvor begge spillerne fortsatt har en reell vinnersjanse, og at han har fjernet alle «tvungne» trekke fra databasen.

I gjennomgangen biter Punin seg spesielt merke i stormesterturneringen Charlotte CCCCSA GM Norm Invitational. Dette var en turnering da Niemann jaktet en norm som kunne gi ham stormester-tittelen i sjakk.

ANALYSERER: Andrii Punin. Foto: Youtube/ Chess fan MWP
ANALYSERER: Andrii Punin. Foto: Youtube/ Chess fan MWP Vis mer

Der spiller Niemann på et helt annet nivå enn de andre turneringene Andrii har sammenliknet med, og han spiller det beste computer-trekket 20-30 ganger på rad over flere partier.

Og det i ett av karrierens største øyeblikk.

- I avgjørende partier, når han vil ha en norm, spiller han fantastisk. I andre turneringer spiller han ofte etter rankingen sin. Det er alt jeg ville si. Det er ikke en dom, men det er noe å bruke for å etterforske videre, forklarer ukraineren i YouTube-videoen.

Ps. Etter denne saken ble skrevet kom Andrii med en ny Youtube-video med nye oppsiktsvekkende funn.

FRUSTRERT: Men Magnus Carlsen reddet inn VM-tittelen i lynsjakk. Foto/video: NTB Scanpix/NRK Vis mer

Klar beskjed

Den norske sjakkeksperten Atle Grønn er enda tydeligere i sin tale etter at han har sett videoen.

- Den er ikke forståelig for «vanlige folk», men den er ganske forståelige for erfarne spillere på et visst nivå. For meg er den veldig overbevisende og saklig. I videoen får vi en saklig gjennomgang av trekk for trekk. Det ser ganske knusende ut, gitt at det er analysert riktig, sier Grønn.

Grønn mener at mange av toppspillerne har vært klar over dette i halvannet år, og påpeker at den russiske stormesteren Peter Svidler har bekreftet at dette er blitt diskutert.

EKSPERT: Atle Grønn, her fra VM i New York i 2016. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EKSPERT: Atle Grønn, her fra VM i New York i 2016. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hva er sannsynligheten for å gjøre det beste trekket så mange ganger på rad?

- Det er egentlig ikke det «beste trekket,» men det er det beste trekket datamaskinen hadde tilgjengelig på det tidspunktet. Det skjer trekk etter trekk etter trekk. Sannsynligheten for det er null.

- Så du mener dette beviser at han jukser?

- Jeg vet ikke om dette er juridisk bevis på at det er juks, for advokater er ikke sjakkspillere, men sjakkfaglig sett er det ikke mulig å spille sånn. Magnus har ikke sjanse mot det nivået der, hvis denne computeranalysen er riktig. Jeg husker ikke nøyaktige tall, men Magnus har et betydelig avvik i løpet av et parti. På 20-30 kritiske trekk har Niemann altså null avvik, forklarer Grønn.

Stille

Dagbladet har forsøkt å få tak i Magnus Carlsen via pappa og manager Henrik mandag, uten svar. Nordmannens trener Peter Heine Nielsen svarte høflig at han ikke hadde noen kommentar til saken.

AVVENTER: Magnus Carlsen og Peter Heine Nielsen. Foto: Carina Johansen / NTB
AVVENTER: Magnus Carlsen og Peter Heine Nielsen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Carlsens valg har blitt kritisert den siste tida, men Grønn har forståelse og respekt for valget.

- Jeg tenker at Magnus visste hva han gjorde da han trakk seg og at han visste mye mer. Akkurat hva, det vet jeg ikke, men jeg tenkte at han skjønte og visste mye, sier Grønn, og påpeker at nordmannen i verste fall kan risikere en lang rettsprosess i USA hvis han sier for mye om saken i offentligheten.

- At Magnus setter en så tydelig dagsorden på at juks er ugreit, og at det ikke er bra å spille mot juksere syns jeg er interessant og greit. Har ukraineren rett så har Magnus klart signalisert at mot sånne spillere vil jeg ikke spille. Det kan være en vekker for unge spillere også, sier Grønn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer