Jakob Ingebrigtsen

Nytt gull: - Lekende lett

Storebror Henrik Ingebrigtsen var lamslått av Jakob Ingebrigtsens (21) gulltaktikk på 1500 meter. Til Dagbladet forklarer lillebror taktikken.

SPORTSNYHETENE: Jakob Ingebrigtsen knuste alle på 1500-meteren i EM i München. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN/OSLO (Dagbladet): - En fantastisk kveld. Dette er nesten som å være hjemme, med alle de norske flaggene på tribunen, sier Jakob Ingebrigtsen i intervjuet med arrangøren rett etter målgang, til stor jubel på Olympiastadion i München.

Med tiden 3:32.76 satte han ny mesterskapsrekord i et løp han tok teten, dro på feltet, og løp rett fra resten av konkurrentene den siste runden. Det er også den største seiersmarginen på en 1500 meter i EM.

KLINTE TIL: Jakob Ingebrigtsen får et kyss av samboer Elisabeth Asserson etter gulløpet. Foto: Lise Åserud / NTB
KLINTE TIL: Jakob Ingebrigtsen får et kyss av samboer Elisabeth Asserson etter gulløpet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det fungerte bra. Jeg følte jeg hadde god kontroll. Han spanjolen var litt på, jeg var usikker på hvor mye han hadde igjen, så jeg safet litt for å ha litt ekstra igjen på sisterunden.Jeg kunne løpt fortere, men det er gøy å ta en rekord, sier gullvinneren til pressen.

Britiske Jake Heyward tok sølv, spanjolen Mario Garcia tok bronsen.

RØRENDE GEST: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke med noen etter semi-finalen på 1500 meter i EM, men plutselig stoppet han. Video: Løkås/Godø. Klipp NRK Vis mer

- Hvorfor?

Det er hans andre gull i EM i München.

Fra tribuneplass var storebror Henrik satt ut av taktikken med å dra alene i tet.

- Hvorfor skal han gjøre det så vanskelig for seg selv? Han gjør det på den vanskeligste måten. Se der de ligger strødd på bakken, ler bror Henrik Ingebrigtsen til flere medier på tribunen.

Til Dagbladet forklarer Jakob taktikken.

- Man kunne løst det på en annen måte, men jeg synes det er gøy å løpe fort, forklarer han.

- Det er ikke bare at han bestemmer seg for å vinne, han bestemmer seg for hvordan han skal vinne. Det kan man diskutere om er nødvendig. Det sier litt om ham som person. Han har integritet, selvrespekt og holder seg selv til så sinnssykt høye standarder, utdyper Henrik til Dagbladet.

Langrennskongen Petter Northug har også sendt sin hyllest til Ingebrigtsen.

- Ødelegger hele feltet alene, skriver Northug på Twitter.

21-åringen fra Sandnes var storfavoritt foran kveldens øvelse.

- Jeg har sett startlista. Jeg klarer ikke å se hvem som kan slå ham. Det er uhell som kan ta fra ham gull, sa Vebjørn Rodal på NRK.

KLAR TALE: Mohamed Katir vurderte aldri å legge inn protest mot Jakob Ingebrigtsen. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Ingebrigtsen har hatt en strålende sommer med sølv på 1500 meter i VM, samt gull på 5000 meter i både EM og VM.

Stor gullsamling

Kveldens triumf er Ingebrigtsens sjette gull utendørs i seniorklassen. I fjor tok han OL-gull på 1500 meter, mens i München har gjentatt bedriften fra 2018 i Berlin, hvor han vant gull på både 1500 og 5000 meter.

- Han er en håndfull av historiske utøvere, roser friidrettslegenden Sebastian Coe i et intervju med NRK gjort før torsdagens 1500-meter

Det er Ingebrigtsen-familiens åttende gull totalt. Storebrødrene Henrik og Filip har hvert sitt gull fra EM i henoldsvis 2012 og 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer