Nytt navn i skandalen

Magnus Carlsen åpnet opp om sjakk-skandalen i går, og trakk et nytt navn opp av hatten. Det skaper spekulasjoner. Favbi

HOLDER KORTENE TETT: Magnus Carlsen åpnet seg litt opp onsdag kveld men har lovet å komme med mer informason etter tunreirngen er over. Foto: Carina Johansen / NTB
HOLDER KORTENE TETT: Magnus Carlsen åpnet seg litt opp onsdag kveld men har lovet å komme med mer informason etter tunreirngen er over. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjakkdramaet som har rystet miljøet de siste ukene tok en ny vending i går. Magnus Carlsen, som så langt har latt spekulasjonene fly vilt, åpnet munnen for første gang i et intervju med Chess24.

Der lovet sjakkmesteren blant annet at han skulle si mer om episoden med Hans Niemann seinere. Carlsen ville ikke bekrefte at det var jukseanklager han hadde sendt i retning den amerikanske tenåringen, men han kom med en ny, kryptisk melding som har satt fyr på ryktemølla.

- Folk kan trekke sine egne konklusjoner, og det har de definitivt gjort. Og jeg må si at jeg er veldig imponert av Niemanns spill. Jeg tror at hans mentor Maxim Dlugy må ha gjort en veldig god jobb, sier Carlsen til Chess24.

- Beryktet

Det som ved første øyekast kunne se som en hyggelig anerkjennelse av et nytt navn er, både med tanke på Carlsens karakter og de siste ukers drama, lett å tolke i helt andre retningen.

Sjakkekspert og journalist i Chess24, Tarjei Joten Svensen, har fulgt saken tett de siste ukene. Han levner ingen tvil om hva Carlsen forsøkte å si:

- Det er åpenbart ironisk. Referansen til Maxim Dlugy, en beryktet amerikansk stormester som er anklaget for juks, var det viktigste i intervjuet. Det var helt klart et stikk, forklarer Svensen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Dlugy tok på seg æren for Niemanns framgang nylig og kalte ham sin «student». Dlugy har et litt frynsete rykte. I tillegg til jukseanklagene, er han beryktet for å være «aggressiv» på kapring av sjakkelever i New York.

NRK-ekspert Torstein Bae mener Carlsens melding kommer til å skape en rykteflom:

- Det vil bli tolket som en insinuasjon om at Dlugy har en finger med i spillet … skriver han på Twitter.

- Hvis du vet hvem han (Magnus) snakket om, så bekreftet han på mange måter alle ryktene. Det har gått rykter om at Dlugy ble fjernet fra Chess.com. Vi kan spekulere i hvorfor, men stort sett er det bare en grunn, sier stormesteren Fabiano Caruana, som spilte VM-kamp mot Magnus Carlsen i 2017, i en rykende fersk podkast.

Caruana forklarer at selv om han forstår Carlsens valg om å publisere mistanken, og at han ikke tror Carlsen har noen egoistiske baktanker med valget, må sjakkspiller og andre være forsiktig med å dra det for langt:

- Jeg avskrev ryktene (om Niemann) da jeg hørte om dem. Jeg har hørt mange idiotiske rykter om ham, som er basert på følelser og fordommer, ikke analyser. Jeg har vært mistenksom mange ganger selv. Da er det lett å bare bruke det som støtter din teori uten å se på hele bildet, forklarer stormesteren.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med Dlugy, så langt uten svar.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

Hvem er Dlugy?

Et raskt dypdykk, også kalt lyndykk, ned i historien til Dlugy viser at historien er som et brukt kaffefilter - det er mye grums å ta tak i.

For å ta det enkle først. Dlugy er en amerikansk stormester i sjakk, som bor og jobber i New York, hvor han driver en sjakkskole. Han har tidligere vært anerkjent som en svært god lynsjakk-spiller.

Et raskt sveip på Dlugys Facebook-side viser at han har skrevet og hyllet Niemann de siste ukene, og at han sier at han har vært en mentor for amerikaneren.

Dlugy har også en juksefortid. Både positiv og negativ.

Sosiale medier skriver at Dlugy er tatt for juks på nettstedet Chess.com ved to anledninger. Overfor TV 2 vil ikke adm. direktør i Chess.com, Erik Allebest, bekrefte dette:

- Det er et veldig godt spørsmål. Dessverre kan vi ikke gi et svar nå. Vi håper at vi kan uttale oss mer om hele denne situasjonen – og ditt nylige spørsmål – i nær framtid,.

Skjebnes ironi vil også - i dagens lys - ha det til at det var nettopp Dlugy som var blant spillerne som avslørte Borislav Ivanov for juks rundt sjakkbrettet.

Nå er han kastet inn den potensielt største skandalen i sjakk på lang, lang tid. Og det har gitt ham en solid ripe i lakken, uavhengig av hva som stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer