Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nytt norsk stafettgull.
- Livet passerte revy da jeg krysset målstreken

Seier'n er vår!

GULLGUTTER: Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø slipper jubelen løs når de forstår at ankermann Emil Hegle Svendsen har gjort jobben sin og levert et norsk VM-gull på stafetten i skiskyting i Holmenkollen.
GULLGUTTER: Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø slipper jubelen løs når de forstår at ankermann Emil Hegle Svendsen har gjort jobben sin og levert et norsk VM-gull på stafetten i skiskyting i Holmenkollen. Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Etter at de norske jentene imponerte stort med VM-gull på stafetten i Holmenkollen i går, var det de norske gutta som skulle forsøke å gjenta bedririften i dag. Og kvartetten Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen hadde presset på seg:

Etter åtte av 11 VM-øvelser var det jentene som hadde levert Norges to eneste gullmedaljer i Holmenkollen - med sprintgullet til Tiril Eckhoff sist lørdag og gårsdagens stafettgull.

De norske gutta var naturlige favoritter på forhånd. Norge har vært på pallen i alle fire verdenscupstafettene tidligere i sesongen, og vunnet to av dem - og VM-historien forteller oss at Norge har tatt fem gull og fire sølv de ni siste mesterskapene.

Og gutta leverte!

Ankermann Emil Hegle Svendsen krysset mållinja 11,5 sekunder foran sølvvinner Tyskland.

- Det var helt ubeskrivelig deilig. Livet passerte revy da jeg krysset målstreken, sa en glad og lettet Emil Hegle Svendsen til NRK etter å ha sikret seieren.

- Ja, nervene var det verste jeg har oppevd, og kan ikke sammenlignes med noe. Dette gullet betyr utrolig mye for oss.

Fire solide etapper

Etter at Bjørndalen og to ganger Bø-brødre leverte hadde levert solide etapper og gitt Emil Hegle Svendsen 30 sekunders forsprang ut på ankeretappen, så ble det en festaften inn mot det tredje norske gullet i dette mesterskapet.

Ole Einar Bjørndalen startet moroa for Norge. Superveteranen leverte en god førsteetappe og sendte Tarjei Bø ut som nummer fire, - 9,1 sekunder bak Tyskland.

42-åringen skjøt prikkfritt på den liggende skytingen, men måtte bruke to ekstraskudd på stående. Ut fra skyting var han helt nede på 12. plass, men tettet mye av luka på en sterk sisterunde.

Sjokkåpning

Tarjei Bø sjokkåpnet og ikke bare tok igjen, men stakk også fra tyske Bendedikt Doll i løpet av den første kilometeren på andreetappen. På forhånd var Doll regnet som det sterkeste tyske kortet i sporet.

Bø roet seg litt ned igjen etter pangåpningen og kom inn til første skyting i en pulje med flere. Stryningen måtte bruke ett ekstraskudd på liggende, men gikk ut bare 3,5 sekunder bak Slovakia, som ledet på det tidspunktet.

Bø måtte bruke ett ekstraskudd på stående også, og styrket det norske gullhåpet etter at russiske Evgenij Garanisjev måtte ut i strafferunden, og var ute av gulldansen. Tarjei sendte lillebror først ut i sporet på tredje etappe - 0,3 sekunder foran tyske Arnd Peiffer.

Franske Simon Destieux fikk det også tungt på sin andreetappe, og tapte så mye at Frankrike i praksis også var ute av gullkampen halvveis, selv med supermannen Martin Forcade på ankeretappen.

- Jeg har hatt en av mine beste dager i karrieren. Jeg kjente fra første meter at jeg kunne ta igjen tyskeren, sa Tarjei Bø til NR om sin sterke stafettetappe.

To perfekte serier

Johannes Thingnes Bø tok styringen i tet, og gled først inn til standplass for liggende, med Tyskland og overraskelseslaget Canada like bak.

Yngstebror Bø leverte fem prikkfrie avtrekk på den første skytingen, og når Arnd Peiffer måtte bruke ett ekstraskudd, så opparbeidet Norge seg en ledelse på 9,5 sekunder ut fra liggende.

Etter en ny perfekt serie på stående så avgjorde Johannes Thingnes Bø i praksis stafetten til norsk

- Spennende. Enorm tro på han om dagen, så ble ikke overraska, sa Tarjei Bø til NRK om prestasjonen til lillebror.

Stor luke

Johannes ga Norges ankermann Emil Hegle Svendsen en luke på 29,4 sekunder ned til tyskernes Simon Schempp, og men Svendsen fikk likevel ingen sjarmøretappe.

Svendsens skjøt prikkfritt på liggende, men måtte bruke to ekstraskudd på siste skyting. Ut på den siste sløyfa var avstanden ned til Tyskland og Simon Schempp krympet til ti sekunder.

Men Svendsen leverte en «Super-Svendsen»-avslutning, slik at Schempp aldri fikk kontakt på nordmannen.

Og dermed kunne Emil Hegle Svendsen avslutte stafetten slik han har drømt om under utallige treningsøkter på hjemmebane her i Holmenkollen:

Han kunne motta hyllesten fra et stappfullt Holmenkollen og gled inn til en av de deiligste norske dagene i norsk skiskytterhistorie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media