OL i Pyeongchang: Kvinnenes skiathlon

Nytt OL-mareritt for Jacobsen. Hele mesterskapet er i fare

Samtlige av Astrid Uhrenholdt Jacobsens ni mesterskapsmedaljer har kommet i VM. Nå ser OL-marerittet ut til å fortsette for Heming-jenta, som neppe får gå noen renn før OLs siste dag.

MESTERSKAPSSPESIALIST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en mester i å prestere på sitt beste når det gjelder og viste det med tre medaljer i Lahti-VM forrige vinter. I OL har hun imidlertid en langt verre historikk. Nå forverres marerittet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MESTERSKAPSSPESIALIST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en mester i å prestere på sitt beste når det gjelder og viste det med tre medaljer i Lahti-VM forrige vinter. I OL har hun imidlertid en langt verre historikk. Nå forverres marerittet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (31) er definisjonen på en mesterskapsløper og er den som har hevet seg mest fra verdenscupen til mesterskap de siste sesongene.

Det samme var planen i år, og denne gang i enda sterkere omfang enn tidligere. Jacobsen fortalte til Dagbladet forrige vår om sin nye satsing som skulle løfte henne til enda et nytt nivå under OL i Pyeongchang.

Alt gikk etter planen både i sommer og i høst. Medisinstudentens regnestykke var klart: Alt tydet på at hun ville bli enda bedre i vinter-OL enn hun var i VM i Lahti forrige vinter, da hun vant hele tre medaljer.

Oppskriftsmessig nok fikk Jacobsen sin ventede formstigning rundt NM på veien mot OL og slo Ragnhild Haga i de avgjørende duellene der.

- Jeg kommer til å bli bedre enn i Lahti, hvis jeg ikke blir syk. Jeg tror jeg kan gå raskere i OL enn jeg gjorde i VM. Det er jeg ganske sikker på om jeg unngår sykdom, sa Jacobsen til Dagbladet i januar.

DE FIRE UTVALGTE: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ragnhild Haga og Ingvild Flugstad Østberg går OLs åpningsdistanse for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DE FIRE UTVALGTE: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ragnhild Haga og Ingvild Flugstad Østberg går OLs åpningsdistanse for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dessverre skjedde det som ikke skulle skje. Heming-jenta dro hjem fra generalprøven i Seefeld grunnet allergiproblemer, som etter hvert har utartet til noe som har liknet på influensa.

Sykdom

De siste dagene har ikke Jacobsen trent, og derfor ble til slutt landslagsledelsens vanskelige valg på OLs åpningsdistanse skiathlon mye enklere:

Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga utgjør Norges soleklare lag, i Jacobsens sykdomsfravær.

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset lot assistent Sjur Ole Svarstad ta dagens pressekonferanse sammen med Bjørgen, Weng, Østberg og Haga. Han begrunnet valget slik:

- Det var et krevende uttak. Astrid har slitt med sykdom, som bidro til at valget ble som det ble. Når hun ikke føler seg 100 prosent, lar det seg ikke gjøre å gå en så hard øvelse nå. Det er helsemessige årsaker som gjør at hun ikke kan gå lørdag, sier Svarstad.

NY PLAN: Marit Bjørgen og trener Sjur Ole Svarstad må legge taktikken uten Astrid Uhrenholdt Jacobsen på åpningsdistansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY PLAN: Marit Bjørgen og trener Sjur Ole Svarstad må legge taktikken uten Astrid Uhrenholdt Jacobsen på åpningsdistansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Å miste én øvelse er ikke ille. Problemet til Jacobsen er at nå ryker sannsynligvis også de fire neste øvelsene.

På 10 kilometer fristil er Haga bankers etter sine resultater tidligere i vinter, og noe oppsiktsvekkende må skje om en av de tre øvrige skal vrakes.

Må vente til OLs siste dag?

Dermed har Jacobsen i praksis ingen muligheter til å gå seg inn på stafettlaget. Noen av de øvrige må gå seg ut.

Og på sprinten og lagsprinten har 31-åringen allerede avskrevet seg selv.

- Jeg tror ikke jeg står på blokka, selv om det er en god øvelse for meg, sa Jacobsen til Dagbladet forrige måned.

I lys av dette stilte vi Svarstad følgende spørsmål på dagens pressekonferanse:

- Hva skal til for at Astrid får gå kvinnestafettem eller andre distanser nå? Er hun avhengig av at en av de fire andre svikter?

KLAR: Heidi Weng ble som ventet tatt ut til skiathlon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR: Heidi Weng ble som ventet tatt ut til skiathlon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er et godt spørsmål. Først og fremst må vi ta én og én distanse. Det blir en helhetsvurdering. Hvilke resultater de andre må prestere for at Astrid skal få sjansen, vil jeg ikke kommentere, sier landslagstreneren til Dagbladet.

- Vi har fem meget gode distanseløpere, men må ta dette litt etter hvert. Det er vanskelig å si hva som skal til for at Astrid får gå, sier Svarstad.

Jacobsen kommer trolig til å få gå den avsluttende tremila på OLs siste dag, om hun føler seg bra. Heming-jenta er normalt bedre enn Haga i klassisk og vant bronse - selv med fall - på tremila i Lahti-VM forrige vinter. Samtidig vil det være vanskelig å vrake Haga til tremila om hun leverer toppresultater i Pyeonchang.

I Lahti vant Jacobsen til slutt tre medalje. I VM i Falun ble det to medaljer på 31-åringen, men i OL-sammenheng har hun bare møtt motgang. Ni medaljer er fangsten i VM, mot null i OL.

KLAR: Ingvild Flugstad Østberg gleder seg til å komme i gang med OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR: Ingvild Flugstad Østberg gleder seg til å komme i gang med OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Northug: - Det ser mørkt ut

Jacobsens tragiske Sotsji-historie kjenner de fleste. OL i Vancouver i 2010 ble heller ingen suksess.

Nå har hun fått en marerittstart på OL i Pyeongchang, i et mesterskap hvor alt tydet på at 31-åringen ville være i kjempeslag og en glohet medaljekandidat uten sykdommen.

Det synes Tomas Northug, nå langrennsekspert i Eurosport, er trist.

- Det er så klart veldig kjedelig for Astrid, som bruker å levere når det er viktige skirenn. OL i Sotsji var veldig kjipt for henne sist. Nå ser det litt mørkt ut her også, dessverre, sier Tomas Northug til Dagbladet.

- Med tanke på at Haga er bankers på 10 km fristil, ryker vel også stafetten for Jacobsen, siden hun har ingen andre distanser å vise seg fram på før det?

DEN SISTE PLASSEN: Ragnhild Haga fikk den fjerde og siste plassen på det norske laget i Astrid Uhrenholdt Jacobsens sykdomsfravær. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEN SISTE PLASSEN: Ragnhild Haga fikk den fjerde og siste plassen på det norske laget i Astrid Uhrenholdt Jacobsens sykdomsfravær. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ja, man er nok avhengig av å gå enten skiathlon eller 10 km for å gå stafett, tror Northug.

- Dermed ender hun trolig opp med å bare gå den avsluttende tremila i OL?

- Det høres sannsynlig ut, og det er kanskje like greit om hun har slitt med sykdom såpass lenge. Da trenger man som regel tid. Da er det nok ikke så dumt å vente til tremila, mener Eurosports langrennsekspert.

Uhrenholdt Jacobsen stiller for øvrig som kandidat til IOC' utøverkomité og kan bli valgt inn på OLs siste dag.

Bjørgens varsko

Jacobsen trente enda mer likt Bjørgen enn tidligere i forkant av denne sesongen, og det er trolig at disse to vil ha størst utvikling gjennom sesongen.

DETTE VENTER I PYEONGCHANG: Magnus Kim er vertsnasjonens store OL-håp i langrenn. I dette programmet røper han nye detaljer om løypa, klimaet, snøforholdene og Johannes Høsflot Klæbo. I studio er også programleder Øyvind Godø og kommentator Esten O. Sæther. VIDEO: Per Ervland Vis mer

Nå blir imidlertid Heming-jenta satt kraftig tilbake i sesongens store høydepunkt. Bjørgen er imidlertid frisk og rask og den største gullfavoritten på OLs åpningsdistanse.

Alt har gått etter planen for Bjørgen i ukene i Seiser Alm sammen med familien og Ingvild Flugstad Østberg.

- Det var to gode uker, hvor jeg fikk samlet overskudd. Jeg gleder meg til OL-starten. Målet er ett individuelt OL-gull, sier Bjørgen.

Rognes-jenta har ikke vært like dominerende denne sesongen som hun var etter jul i fjor, men har trent hardere enn mange av konkurrentene i konkurranseperioden og har derfor trolig mest å gå på av samtlige.

- Hele treningsopplegget til Marit handler om å bli best mulig OL. Derfor trente hun mer enn de øvrige i starten av sesongen og la inn en solid treningsperiode under Tour de Ski, alt med en plan om å være på topp i OL, sier eks-trener Svein Tore Samdal til Dagbladet.

- Marit har vunnet skirenn uten å være i nærheten av toppform denne sesongen og har nok mer å gå på enn resten. Så lenge hun holder seg i form - og ikke får sykdom som i Torino - blir hun veldig vanskelig å slå.

Skijentene om OL-løypa

LIVET UTENFOR LANDSLAGET: Anders Aukland støtter og frir til Petter Northug, deler sin historie om uenighetene med Skiforbundet og røper oppskriften til hans unike suksess i en alder av 45 år. I panelet er også kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Hennes tre norske lagvenninner Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga er tre av de største utfordrerne, sammen med svenske Charlotte Kalla, amerikanske Jessica Diggins og finske Krista Pärmäkoski.

Det var i hvert fall jentene selv tydelig på da Dagbladet utfordret dem på tematikken under dagens pressekonferanse.

- Hvordan passer løypa deg?

- Jeg synes både løypa og innspurten her er veldig fin og krevende, med en utforkjøring og et kort oppløp i høy fart, sier Ingvild Flugstad Østberg.

- Hvem blir dine tøffeste utenlandske konkurrenter?

- Jeg må nok si Diggins, Kalla og Parmakoski. I tillegg kommer det nok noen overraskelser, spår den vanligvis så treffsikre Gjøvik-jenta.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Heidi Weng er enig med Flugstad Østberg.

- Parmkoski, Diggins og Kalla blir de tøffeste å slå, sier Weng til Dagbladet.

- Hvordan passer finishen deg?

- Bra, tror jeg. Oppløpet er litt som i Lahti, og det passet jo bra der.

Det samme tenker Ragnhild Haga, som bare fikk gå den avsluttende tremila under Lahti-VM.

- Oppløpet er bra for min del. Vi har øvd mye på utforkjøring for å simulere dette, sier Haga til Dagbladet.

- Hvilke utfordrere må dere se opp for?

- Jeg tror Diggins blir farlig i denne løypa, i tillegg Kalla og Parmakoski, mener Haga.