Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Nytt overgangssystem positivt for fotballen

UEFA og norske toppklubber mener et nytt overgangssystem vil være en tragedie. Morgan Andersen i NISO tror tvert imot det kan være positivt for fotballen på lang sikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i den norske spillerorganisasjonen ser ingen grunn til å svartmale fotballens framtid selv om overgangssystemet endres. Han er sikker på at det kommer til å bli en endring. Kanskje allerede neste år.

- EU ser ikke så stor forskjell på fotballspillere og andre arbeidere. Det vil bli som i næringslivet. Lønnspremissene vil bli gjeldende, sier Andersen til Dagbladet.

- På lang sikt tror jeg det som kommer til å skje, er veldig positivt for fotballen.

NISO er medlem av den internasjonale spillerorganisasjonen - FIFPro. Organisasjonen fungerer som en motpart til UEFA og FIFA.

EU har bedt om innspill på hvordan FIFA ser for seg et overgangssystem som tilfredsstiller EUs regelverk om fri flyt av arbeidskraft, men verken FIFA eller UEFA har kommet med innspill. FIFPro på sin side har utarbeidet et diskusjonsdokument som EU har gitt FIFA svarfrist til 1. september på å akseptere eller komme med alternative forslag til endringer.

Oppsigelsestid

Korte trekk i FIFPros forslag:

  • Alle spillere under 18 år må skrive kontrakt med moderklubben på 3 år. Sies denne kontrakten opp i kontraktstida, skal moderklubben ha kompensasjon for den ytelse som gjenstår eller er tilbudt i spillerens kontrakt.

- På den måten blir småklubbene ivaretatt bedre. Det er snakk om å gi gjenytelse for de utgiftene man har hatt. I dag er det ofte slik at småklubbene ikke får noe som helst, sier Andersen.

  • Spilleren kan si opp kontrakten når man vil. Den nye klubben eller spilleren må betale den ytelsen som gjenstår av kontrakten. Eksempel: En spiller har en femårskontrakt med en årslønn på 2 millioner kroner. Forsvinner spilleren etter et år, må den nye klubben ut med 8 millioner (årslønn multiplisert med antall gjenværende år av kontrakten).
  • Spilleren kan si opp når som helst, men kan ikke gå til en annen klubb midt i sesongen.

- Det gjør det mulig for klubbene å planlegge et år av gangen. Det er en klar fordel i forhold til situasjonen i dag, mener Andersen.

- Begrense lønnsnivået

Bosman-dommen i 1995 kom som et sjokk på fotballverden. Denne nye omveltningen vil komme som et enda større sjokk, tror NISO-lederen.

- Det er fordi en nekter å være forberedt på det. Mulighetene er mye større enn begrensningene. Det vil gi litt mer makt til spillerne. Personlig tror jeg likevel det kan begrense lønnsnivået, sier Andersen.

Det er ikke EU som ødelegger fotballen, det klarer FIFA/UEFA, og NFF selv, hevder han.

- EU har sett seg nødt til å gjøre noe i og med at UEFA og FIFA ikke har gått inn og regulert dette sjøl. Noen må fortelle fotballen at de ikke kan leve sitt eget liv.

Dette er saken

Denne sommeren hentet den italienske Serie A-klubben Perugia spilleren Lombardo, som var under kontrakt med sveitsiske Grashoppers. Perugia vil ikke betale for overgangen, da de mener overgangssummene strider mot EUs lov om fri flyt av arbeidskraft.

I løpet av kort tid skal EU-domstolen behandle saken. Dommen vil danne presedens for overgangssaker innenfor EU-systemet. I ytterste konsekvens vil fotballproffer bli å betrakte som vanlige arbeidstakere, ansatt av en klubb, som kan si opp jobben og bli ansatt i en annen bedrift/klubb.

EU har tidligere bedt FIFA om å komme med forslag til endringer i overgangssystemet som er tilpasset EU-lovene.

FIFA henstiller sterkt til EU om at dagens system blir opprettholdt. Men også FIFAs alternative forslag underveis i prosessen er avvist av EU.

Et kompromiss som er foreslått, er at kjøpende klubb må betale spillerens nåværende klubb den lønna han har i året multiplisert med årene han har igjen av kontrakten.

31. juli sendte EU-kommisjonen et brev til FIFA der de beklager at FIFA ikke har klart å komme med et konkret forslag til nytt overgangssystem.

Sist uke sendte FIFAs generalsekretær Michel Zen-Ruffinen svar til EUs konkurransekommisjonær Mario Monti, og uttrykte skuffelse over at EU har sett bort fra de samtalene FIFA har hatt med forskjellige departement innen EU.

Innen 1. september skal FIFA gi tilbakemelding på et diskusjonsdokument fra FIFPro. FIFPro ivaretar spillernes interesser som arbeidstakere, men er villig til å inngå kompromisser med tanke på småklubber som lever av å selge spillere til større klubber.

VAR ØNSKET AV PERUGIA: Den italienske klubben Perugia var interessert i John Carew før han ble klar for Rosenborg. Overgangen gikk i vasken fordi italienerne ville ha Carew umiddelbart.