LYKTES IKKE: Per-Mathias Høgmo og Fredrikstad tapte 1-3 for Raufoss i toppkampen i 2. divisjon. Her har Høgmo nettopp takket den tilreisende fansen for støtten. Foto: Nina Hansen
LYKTES IKKE: Per-Mathias Høgmo og Fredrikstad tapte 1-3 for Raufoss i toppkampen i 2. divisjon. Her har Høgmo nettopp takket den tilreisende fansen for støtten. Foto: Nina HansenVis mer

Raufoss - Fredrikstad 3-1

Nytt press på Høgmo: - Sviktet da det gjaldt

Per-Mathias Høgmo (58) og Fredrikstad kom til Raufoss som serieleder. Etter 90 minutter var de ikke det lenger.

  • Raufoss - Fredrikstad 3-1 (1-1)

RAUFOSS (Dagbladet): Det var tetlagene i 2. divisjon som møttes på Nammo stadion i går. Raufoss vant 3-1 og inntok tabelltoppen. Bare førsteplass gir direkte opprykk. Lag nummer to må ut i playoff, noe som gjør veien til 1. divisjon langt tøffere.

Fansen forlanger at tidligere landslagstrener Høgmo tar Fredrikstad opp en divisjon. Men søndagens tap gir laget enda større utfordringer.

Fem runder gjenstår, og Fredrikstad ligger to poeng bak Raufoss. På de neste plassene jager Asker, Elverum og Alta. Tapet betyr at Fredrikstad ikke lenger har skjebnen i sine egne hender.

- Sviktet da det gjaldt som mest, skriver lokalavisa Fredriksstad Blad i en kommentar.

Ut i hundre

Overfor Dagbladet erkjenner Høgmo at prestasjonen ikke var god nok.

- Vi har vært gode i mange kamper på rad. Det brakte oss opp i toppen etter en ujevn vårsesong. Men mot Raufoss nådde vi ikke helt opp, sier han.

DÅRLIGERE UTGANGSPUNKT: Per-Mathias Høgmo og Fredrikstad falt ned til andreplass etter tapet for Raufoss. Foto: Nina Hansen
DÅRLIGERE UTGANGSPUNKT: Per-Mathias Høgmo og Fredrikstad falt ned til andreplass etter tapet for Raufoss. Foto: Nina Hansen Vis mer

Hjemmelaget gikk ut i hundre og tok ledelsen etter fire minutter ved Oskar Løken. Thomas Rekdal utliknet etter 20 minutter. I andre omgang scoret Mikkel Maigaard og Anton Henningsson for hjemmelaget, og da ble det full jubel hos et rekordstort publikum. Speaker opplyste at 2104 personer hadde tatt turen til toppoppgjøret.

- Opprykk er til stede hele veien. Den kampen kommer til å leve helt ut. Nå har vi Elverum hjemme neste gang, mens Raufoss møter Mjølner. Det har vist seg at alle lag avgir poeng. At vi taper en kamp som i dag, må vi tåle, mener Høgmo.

Det er kontraster på mange plan for 58-åringen. Fra 2013 til 2016 var han landslagstrener, den ypperste trenerjobben du kan ha i Norge.

Det ble en hårfin balansegang mellom suksess og fiasko. 17 minutter mot Italia gjorde at Norge ikke kom til EM-sluttspillet i 2016. Høgmo fikk også en dårlig start i den påfølgende VM-kvalifiseringen. Til slutt ble han tatt av jobben.

Etter et friår fikk 58-åringen sjansen til å overta Fredrikstad. Nå forsøker både trener og klubb å komme tilbake på det nivået de mener de hører hjemme: I toppen av norsk fotball.

Prosjekt

- Dette har vært et spennende prosjekt, forteller Høgmo.

- Ønsket om å vinne fotballkamper er blitt større enn redselen for å tape. Det gjør at vi har kommet et stykke på vei. Jeg føler at byen står samlet og skjønner hva som skal til for å få utvikling. Det er ingen raske løsninger. Etter så mange år –med så mye trøbbel – må du få inn kunnskap i alle ledd. Det synes jeg vi har fått en god erkjennelse av, både i og rundt klubben. Jeg føler vi har en sunn holdning til det vi holder på med.

- Hva tenker du om kontrastene i din egen trenerkarriere: Fra å lede Norge, til å trene et lag i 2. divisjon?

- Det var et valg jeg gjorde. Jeg ønsket å bo hjemme og bidra i dette prosjektet. Jeg kjente Fredrikstad fra før. Det har vært gøy å se den enorme entusiasmen som er i byen. Klart det er en overgang. Men jobben handler om det samme. Du skal få et lag til å fungere best mulig.

Noe på gang

At Fredrikstad tørster etter toppfotball igjen, viser tilskuertallet. I Østfold-derbyet mot Moss i august kom det 10 413 personer. Og her snakker vi altså om en kamp på nivå tre.

- Det viser at potensialet er stort. Men det har man snakket om i noen år. Jeg føler derfor at det er viktig å bygge skikkelig substans. Det vil alltid være et ekstra trykk å spille for Fredrikstad. Det skal du kjenne på er gøy. Denne gruppa har lært seg å leve sammen med publikum. Og da har vi noe på gang, påpeker Høgmo.

GOD STEMNING: Flere hundre personer hadde tatt turen fra Fredrikstad for å støtte laget. Foto: Nina Hansen
GOD STEMNING: Flere hundre personer hadde tatt turen fra Fredrikstad for å støtte laget. Foto: Nina Hansen Vis mer

- For egen del synes jeg det er gøy å gå på jobb. Styret er dyktig, det samme er administrasjonen og den sportslige gruppa. Alle har lyst til å bli gode. Det er dette du ønsker som trener.

Inspirert

Høgmo mener fotballnaboen i Østfold, Sarpsborg, er til stor inspirasjon. Sist torsdag debuterte laget i gruppespillet i Europa League mot Besiktas. Denne høsten kommer både den tyrkiske giganten, Malmö og Genk til «lille» Sarpsborg stadion.

- Jeg følger godt med på hva de gjør, sier Høgmo.

- Sarpsborg er et bra eksempel på hva moderne fotball handler om. De har en god klubbstruktur. De har kompetanse på styrerommet. De har kompetanse i administrasjonen. Og de har veldig god kompetanse på sport. Summen av dette gjør at de er konkurransedyktige internasjonalt. Det tenker jeg at mange kan la seg motivere av.

Følger Norge tett

Høgmo følger fortsatt landslaget tett. Hva tenker han om det han ser i dag?

- Jeg synes mange av de unge spillerne som fikk muligheten da jeg var der, har utviklet seg videre. Det er gøy å se på. De har bitt seg fast på et enda høyere nivå. Det gjør at framtida ser lys ut for norsk landslagsfotball. Og det gjør den også for klubbfotballen, i og med at vi fikk to lag inn i Europa League. Jeg har alltid jobbet for at vi skal bli en bedre fotballnasjon. Så dette gleder meg veldig, sier Høgmo.

2. divisjon
Raufoss21135350-2044
Fredrikstad21126342-2142
Asker21122743-2338
Elverum21108343-2638
Alta20122632-1738
Grorud21114638-2737
Mjølner21104729-3534
Bærum2194834-2531
Moss2175930-3226
Odd 2.-lag21631230-4221
Nybergsund21531320-4918
Fram21521426-5217
Stabæk 2.-lag20351226-5014
Hønefoss21251429-5311