Avis:

Nytt Qatar-sjokk

Fotball-VM har gitt blod på tann. Nå vil Qatar vise muskler igjen og arrangere sommer-OL i 2036.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

OMSTRIDT: FIFA-president Gianni Infantino og emir Tamim bin Hamad Al Thani har hatt sentrale roller under fotball-VM. Foto: NTB
OMSTRIDT: FIFA-president Gianni Infantino og emir Tamim bin Hamad Al Thani har hatt sentrale roller under fotball-VM. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Det melder den engelske avisa The Guardian lørdag.

QATAR I OVERSKRIFTENE: The Guardian har nyheten om OL i 2036 som hovedsak på sportscoveret i lørdagsavisa. Foto: NTB
QATAR I OVERSKRIFTENE: The Guardian har nyheten om OL i 2036 som hovedsak på sportscoveret i lørdagsavisa. Foto: NTB Vis mer

- Neste stopp: OL i 2036. Qatar mener VM har gått så bra at det kan være et springbrett til å arrangere den største sportsbegivenheten av alle, skriver avisa.

- The Guardian forstår det slik at landet er klar for å spenne musklene igjen og satse på å arrangere OL høsten 2036. Dette til tross for at de har mislyktes tre ganger tidligere.

SKRYTER AV SEG SELV: Qatar mener de har levert et av tidenes VM. Her er en scene fra åpningsseremonien. Foto: NTB
SKRYTER AV SEG SELV: Qatar mener de har levert et av tidenes VM. Her er en scene fra åpningsseremonien. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet har befunnet seg i VM-byen Doha i en periode. Det er to ting som går igjen blant aktørene vi har snakket med: Qatar leverer på arrangement. Stadionene er i toppklassen. Det samme er logistikken rundt kampene med en supermoderne metro.

- Men vi må aldri glemme bakteppet, lyder omkvedet. Eller som Aftonbladets journalist, Erik Niva, uttaler:

- Det kunne vært enda større hvis ikke fotballstadionene sto oppå menneskers graver.

BRASILIANSKE SUPPORTERE: Qatar har klart å skape folkefest, til tross for kritikken fra Norge og Europa. Foto: NTB
BRASILIANSKE SUPPORTERE: Qatar har klart å skape folkefest, til tross for kritikken fra Norge og Europa. Foto: NTB Vis mer

Et OL i Qatar vil sende sjokkbølger gjennom deler av verden som har vært kritisk til fotball-VM.

The Guardian skriver at det olympiske samfunnet har langt flere homofile og lesbiske aktører enn fotballen. Homofili blir sett på som kriminelt i Qatar.

Avgjørelsen om hvor OL skal være i 2036 blir tatt i 2026. Det er grunn til å tro at Qatar vil legge fram en løsning der arrangementet går på høsten. Om sommeren kan det være opp mot 50 grader i ørkenstaten.

HÅNES: Da Tyskland røk ut, valgte et qatarsk TV-program å si farvel til dem på denne måten. Vis mer

Under fotball-VM har det vært ned mot 22-23 grader på kveldstid - med en tilhørende «fønvind». Dette har enkelte Dagbladet har snakket med tatt som et tegn på at «vinteren har kommet».

- Det er ikke første gang OL eventuelt vil bli arrangert om høsten. I 1964 begynte OL i Tokyo 10. oktober. Både Seoul i 1988 og Sydney i 2000 startet i midten av september, skriver The Guardian.

15 dager gjenstår av fotball-VM.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer